Bizim Meclis, Saddam Meclisi'nden farksız

Güncelleme Tarihi:

Bizim Meclis, Saddam Meclisinden farksız
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kabine listesi hazırlarken, hükümet kurmayı elinden kaçıran eski Sanayi Bakanı Yalım Erez, sonunda patladı. Erez, 5 lider tarafından belirlenen aday listelerini eleştirerek, ‘‘Irak'ta bunları Saddam belirliyor. Ürdün ve Kuveyt'te de kral ve emirler. Bizim 5 parti liderinin yaptığı listelerden oluşacak parlamentomuzun Irak ve Kuveyt parlamentolarından ne farkı olacak?’’ diye sordu. Erez, Hürriyet yazarı ismet Solak'ın bugün 12.05'de NTV'de yayımlanacak Ankara Kulisi programı için yaptığı konuşmada şu noktalar üzerinde durdu:

ANKARA ENGELİ

Türkiye'nin önünde tek sorun var, Ankara. Ankara'yı Türkiye'nin önünden çekin, bu ülke dörde-beşe katlanır. Sorunlar da çözülür, dertler de. Ankara'nın yozlaşmış siyaseti Türkiye'nin önünü tıkıyor. O yüzden devlette değişim kaçınılmazdır.

ATATÜRK DÖNEMİ OLSA

Türkiye, değişim yaptığı dönemlerde başarılı olmuş ilerlemiştir. Atatürk'ün kurduğu cumhuriyet o günlerde dünya normlarına uygun olduğu için sıçrama yapmıştı. Keşke, Atatürk'ün sistemini muhafaza edebilseydik.

YENİDEN YAPILANMA

Ben, geçen yıl Ocak ayında Trabzon'daki Odalar Birliği'nde Devlette Yeniden Yapılanma'yı söyledim. Devleti küçülteceğiz, küçültemezsek küçük düşeriz. Türkiye'nin yeniden yapılanması ve bu yapılanmadaki yürüyüşle demokrasiyi buluşturmamız gerekir.

ÜÇ YÖNETİM ŞEKLİ

Dünyada üç türlü yönetim şekli var; Demokrasi, kraliyet ve diktatörlük. Peki şimdi Türkiye'de ne var, demokrasi mi var? Kendimizi aldatmayalım, bizdeki parlamento Irak ve Kuveyt'ten farklı mı? Irak parlamentosunu Saddam Hüseyin, Ürdün'ü Kral, Kuveyt parlamentosunu Emir belirleniyor. Bizdeki Meclis'i de 5 tane parti liderinin oluşturduğu listeler belirliyor. Oralarda bir kişinin yaptığını bizde 5 kişi yapıyor.

SEÇMEN İRADESİ DE YOK

Bizde seçmen iradesi de yok. Seçmen iradesi olmayan Meclis ulusal sorunlara çözüm getirebilir mi? Üretim yapamayan bir demokrasi, yönetilemeyen demokrasiye demokrasi diyemem.

18 NİSAN NE GETİRİR?

18 Nisan'da seçim yapalım. Ertesi gün, ‘niye bu seçimi yaptık. Hadi erken seçime gidelim’ diye konuşuruz. Erken seçimi isteyenler de pişman, ama diş macunu tüpten çıktı, artık içine sokamazsınız. Bu seçim istikrar getiremez.

ÇİLLER KONUSU

Bana milletvekilli önerdiğinde Çiller'e, ‘Ülkeyi yönetme tarzınızda benim karakterim uyuşmuyor. Bir gün aramızda mutlaka çatışma olur’ demiştim. Sonunda Refahyol döneminde Başbakanlık'ta tarikat liderlerine verilen yemekten sonra ‘Boz bu hükümeti’ dedim. Dinlemedi. Ben istifa ettim, etmememi söyledi ama yollarımız tamamen ayrılmıştı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!