Biz burada yakıldık

Güncelleme Tarihi:

Biz burada yakıldık
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2012 00:00

Madımak Oteli’nde 37 kişinin hayatını kaybettiği olayların 19’uncu yıldönümünde Sivas’ta 15 bin kişi yürüdü.

Haberin Devamı

Anma etkinliğinde, olaylarda ölen yazar Nesimi Çimen’in eşi Makbule Çimen, kendisinin de o gün otel binasında olduğunu ve vücudunda yanıklar oluştuğunu belirterek fotoğrafını gösterdi, “Biz burada yakıldık” diye bağırdı.

SİVAS’ta 2 Temmuz 1993 tarihinde Madımak Oteli’nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydın ve 2 otel görevlisi ile 2 eylemci olmak üzere 37 kişinin öldüğü olayların 19’uncu yıldönümünde anma etkinlikleri yapıldı.

Sivas’ta 2 ayrı anma yapıldı

Sivas’ta protokol ve Alevi dernekleri tarafından 2 ayrı anma düzenlendi. İlk anma, eski Madımak Oteli’nde yapıldı. Vali Ali Kolat, Belediye Başkanı BBP’li Doğan Ürgüp ve Emniyet Müdürü Ahmet Kemal Seyhan, olayda ölenlerin isimlerinin yer aldığı anıt bölümüne karanfiller bıraktı. Vali Kolat, olayların karanlık güçler tarafından tertiplendiğini belirterek, “Bu acılar bizim birlik beraberliğimizi bozamayacaktır. Buradaki Mevlânâ, Pir Sultan Abdal gibi değerlerimiz bizim beraberliğimizin kabuğunu oluşturmuştur. İnşallah onların çizdiği bu yolda yürüyeceğiz. Bu acılar bizim için ibret olacaktır” dedi.

İnsanlığa karşı işlenmiş suç

Bu anmanın ardından Alevi dernekleri, çeşitli siyasi partiler, sendikalar ve gençlik örgütlerinin yer aldığı geniş katılımlı grup Madımak Oteli önüne kadar yürüdü. CHP ve BDP milletvekilerinin de katıldığı, yaklaşık 15 bin kişilik grubun en önünde olayda ölenlerin aileleri yer aldı. Grubun yürüyüşüne önce izin verilmedi, CHP’lilerin valiyle görüşmesinin ardından onay çıktı. Olaylarda ölen yazar Nesimi Çimen’in eşi Makbule Çimen, Bilim ve Kültür Merkezi olarak düzenlenen eski Madımak Oteli binası önünde isyan etti. “Biz burada yakıldık” diye bağıran ve kapıları yumruklayan Çimen, eşinin fotoğraflarını taşıdı. Olay sırasında kendisinin de otel binasında olduğunu ve vücudunda yanıklar oluştuğunu belirten Makbule Çimen, bununla ilgili olarak çekilen fotoğrafı gösterdi. Gruba hitaben konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül de katliamın insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu belirterek, “Madımak utanç müzesi olsun diyen tüm canlar buradalar” dedi.

Balıkesir de unutmadı

Balıkesir’deki anmada ise ilk olarak Sivas’ta ölen İnci Türk’ün Balya’daki mezarı başında tören yapıldı. Vatandaşlar 33 aydının fotoğrafları ile “Bu suskunluğumuz sessiz çığlığımızdır” yazılı pankartlar taşıdı, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek”, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek” sloganları attı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!