Bıyıksız efenin sonu

Güncelleme Tarihi:

Bıyıksız efenin sonu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

Aydın'a dikilen, ancak bıyıksız olduğu için büyük tepki gören Yörük Ali Efe'nin heykeli sonunda yerinden söküldü. Heykelin bıyıklısı yapılacak.

Başta Aydın Efeler Derneği olmak üzere pek çok kesimin beğenmediği, gerek oturuş şekli, gerek giyim tarzı ile ‘‘Efeliğe hakaret’’ diye yorumlanan heykelin sökülüşü sırasında keski ve çekiçler kullanıldı. İstanbul'a götürülen heykelin yerine, tunçtan bıyıklı yeni bir efe heykeli yerleştirilecek.

Kimse ikna olmadı

Heykeli Mimar Sinan Üniversitesi'nden Prof.Dr. Taner Başoğlu'na yaptırtan Aydınlılar Vakfı İstanbul Şube Başkanı Ünal Uyguç, önceki gün heykel önünde düzenlediği basın toplantısında Yörük Ali Efe'nin de bir zamanlar bıyıksız olduğunu anlattı, ancak kimseyi ikna edemedi. Ege'deki yörük ve efe giysileri üzerine inceleme yapan mimar Zafer Esi de, ‘‘Oldu bittiye getirilmiş. Cepkeninin kolları, tüfeğinin kayışı, tetiği yok. Efe bıyıksız. Figür eksikliği ve yanlışlıklarla dolu’’ görüşünü savundu.

Ailesi de bıyıklı istedi

Bunun üzerine Uyguç, ‘‘Hatamızı düzelteceğiz. İlk heykel Aydın'ın kurtuluş gününe yetiştirilmesi için aceleyle yapılmıştı. 45 yıl sonra Yörük Ali Efe'nin heykelini diktik, teşekkür edeceklerine eleştiriyorlar. Mezarının nerede olduğunu bilmeyenler de bunların arasında. Şimdi yerine tunçtan yenisini yerleştireceğiz.Efe'ye bıyık takacağız. Zaten bıyıklı olmasını ailesi de istedi’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!