Birinciler döküldü

Güncelleme Tarihi:

Birinciler döküldü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

ÖSS'ye giren 5 bin 691 lise birincisinden 1581'i, herhangi bir yükseköğretim programına kayıt yaptıramadı. 4 birinciden birini açıkta bırakan sonuçlar, bazı liselerdeki eğitim düzeyini gözler önüne seriyor.

ÖĞRENCİ Seçme Sınavı (ÖSS) Yerleştirme sonuçları açıklandı. Tercih formu dolduran 592 bin 440 adaydan 262 bin 857'si, üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarına yerleştirilirken, 19 bin 894 kontenjan boş kaldı. ÖSS'de dereceye giren adayların tercihi ise Boğaziçi, Bilkent, Sabancı ve ODTÜ oldu.

ÖSYM Başkanı Dr. Fethi Toker, sınavı kazanıp tercih formunu teslim edenlerin sayısında önemli düşüş olduğunu açıkladı. Geçen yıl yüzde 73.2 olan oran, bu yıl yüzde 62.1'e düştü. Buna göre, ÖSS'den en az 105 puan alarak tercih hakkı kazanan 953 bin 966 adaydan, 592 bin 440'ı tercih formunu teslim etti. Tercih formunu teslim eden adaylardan 156 bin 898'i lisans programlarına, 105 bin 959'u önlisans programlarına yerleştirildi.

FEN LİSELERİ BAŞARILI

Bir yükseköğretim programına yerleşme oranı yönünden en başarılı kurumlar resmi fen liseleri oldu. Fen liselerini özel fen liseleri, Anadolu liseleri ve yabancı dille öğretim yapan özel liseler izlerken, devlet liseleri ise 23 okul türü arasında yüzde 28.1'lik yerleşme oranıyla ancak 18. sıraya girebildi.

Yine yerleşme oranı bakımından lise son sınıf düzeyindeki öğrenciler de döküldü. Buna göre, adaylardan son sınıf düzeyinde olanların yüzde 21.6'sı, önceki yıllarda yerleştirilenlerin yüzde 35.9'u, daha önce bir yükseköğretim programına yerleşenlerin yüzde 33.5'i ve üniversite mezunlarının yüzde 35'i yerleştirildi.

Yerleştirilen adaylarda kızlar öğrencileri geçti. Sınavı geçerli kız adaylardan yüzde 32.8'i bir yükseköğretim programına yerleştirilirken, bu oran erkek adaylarda yüzde 28.7 oldu.

Lise çıkışlı adayların yüzde 32.1'i, meslek lisesi çıkışlıların da yüzde 27.4'ü bir yükseköğretim programına yerleşti.

BOL KESEDEN NOT

Sınavı geçerli sayılan 5 bin 691 okul birincisi adaydan 4 bin 110'u yerleştirilirken, 1581 aday açıkta kaldı. Okul birincilerinin açıkta kalması, bu liselerde eğitim düzeyinin tartışılmasına neden oldu. Uzmanlar, bu durumun ortaöğretim başarı puanı katkısı gözününde bulundurularak, bazı liselerde öğrencilere kolaylıkla yüksek notlar verilmesinin ürünü olduğunu belirtiyorlar.

Yerleştirme sonuçlarına göre en başarılı 5 il sırasıyla İzmir, İstanbul, Eskişehir, Balıkesir ve Ankara olurken, en başarısız iller ise Şırnak, Hakkari, Mardin, Siirt ve Ağrı olarak sıralandı.

KAYITLAR 14 EYLÜL'DE

ÖSYM Başkanı Dr. Toker, sınav sonuç belgelerinin bugünden itibaren aday adreslerine postalanacağını bildirdi. Başkan Toker, üniversitelere kayıtların 14-21 Eylül günleri arasında yapılacağını anımsatarak, ‘‘Adaylar, ellerine Sınav Sonuç Belgeleri geçmese bile diğer kayıt evrakı ile birlikte yerleştirildikleri üniversitelere başvurmalı ve kayıtlarını yaptırmalı’’ dedi.

Şampiyonların tercihi Boğaziçi Üniversitesi

Ahır inşaatında çalışırken öğrendi

ÖSS'de ham puanda ve sözelde Türkiye birincisiyken yerleştirmede üçüncülüğe gerileyen 19 yaşındaki Oruç Baba İnan Konya Yunak’a Çayırbaşı Köyü’de 7 çocuklu bir ailenin 4. çocuğu. Sınav sonucunu ahır inşaatında çalışırken öğrenen İnan, eşit ağırlıkta elde ettiği 211.394 puanla tek tercihi olan Boğaziçi

Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nü

kazandı.

Türkiye üçüncüsü Oruç Baba İnan, ‘‘Kimi tatil, kimi otomobil, kimi

parayla ödüllendiriliyor. Ben ise hayatımda deniz yüzü görmedim.

Tatilim çalışarak geçiyor’’diye dert yanıyor.

Kendimin patronu olmak istiyorum

ÖSS sayısalda 230.338 alarak birinci olan, Tuzla Vehhi Koç Vakfı Koç Özel Lisesi mezunu Cengiz Pehlevan, kazandığı Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Endüstri Mühendisliği'nin tek tercihi olduğunu söyledi. Kastamonu'nun Tosya ilçesinde ailesinin yanında tatilini geçiren Cengiz Pehlevan, ‘‘ Hayata atılınca, kendi işimi yapmak, kendi kendimin patronu olmak istiyorum’’ dedi.

Çifte şampiyonun Çemişgezek tatili

ÖSS, sözel ve eşit ağırlıklı puan türlerinde en yüksek puanı alan Buket Avcı, tercihini sayısal alanda kullandığını belirterek, ‘‘bayanlara daha uygun’’ olduğunu düşündüğü Endüstri Mühendisliği Bölümü'ne yerleştirildiği için mutluluk duyduğunu söyledi. Buket Avcı, şu anda Tunceli'nin Çemişgezek ilçesi Varlıkonak Köyü'nde dedesinin yanında tatilini geçiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!