Bir yıl oldu ama hala yanıt yok

Güncelleme Tarihi:

Bir yıl oldu ama hala yanıt yok
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2014 10:01

Almanya’da seri cinayetler davası birinci yılını doldurdu. Bir yıldır mahkeme gün be gün, yüzlerce tanık ve en ince sorularla olayı aydınlığa kavuşturmaya, sanıkların suçlu olduğunu ispatlamaya çalışıyor. Ama halen bir ışık görünmüyor.

Haberin Devamı

ÜÇLÜ çete tatil yapar­ken, parayı kim ödedi? Kasaya kim bakıyor­du? Üçlünün yaşadığı Zwic­kau’daki evde para işleriyle kim uğraşıyordu? Üçlü çetenin saklandığı Zwickau’daki eve giren polisler bir kasa buldu. Kasanın içinde Heilbronn’da öldürülen polis memuru Mic­hele Kiesewetter’e ait kelepçe vardı. Bu kasanın ağzı açık mıydı? Münih’te görülen NSU davasında mahkeme heyeti­nin yüzlerce tanığa sorduğu bu ve benzeri sorular ne anlama geliyor? Üçlünün tatil yaptığı kampın yöneticisi para kasa­sına sanık Beate Zschaepe’nin baktığı ifadesini verdi. Bu ifade federal savcı için şu anlama geliyor: Ev yönetiminden sorumlu Zschaepe, Uwe Böh­nhardt ile Uwe Mundlos’un cinayetleri işlediğinden, banka soyduğundan haberi ve bilgisi vardı. Paranın nerden geldiğini biliyordu. Zschaepe örgütün eşit üyesiydi. Savunma avu­katları için ise tatilde kasadan sorumlu olmak evde, günlük hayatta söz sahibi olmak anla­mına gelmiyor.

Tanık olarak dinlenen bir polis memurunun ifadesine göre 1998 yılında, çete kay­bolmadan önce, polisler Beate Zschape’nin evinde arama yaptı. Bu aramada silahlar, iki bıçak ve gaz tabancası bulundu. Bu aslında Beate Zchaepe’nin kim olduğu, cinayetlere onay vermiş olabi­leceği konusunda önemli bir ipucu. Ama hemen savunma avukatları devreye giriyor. Polisin ifadesi geçerli sayıla­maz. Çünkü arama mahkeme kararı olmadan yapılmış.

Uwe Böhnhardt’ın annesi üçlüyle gizli görüştüklerinde oğlunun polise teslim olmak istediğini, ancak Uwe Mund­los’un karşı çıktığını, Beta Zhaepe’nin de “Hep beraber kalıyoruz” dediğini anlattı. Bu durum Beate Zchaepe’nin ortak hareket ettiği ve karar verici olduğu anlamına gelmi­yor mu? Mahkeme heyeti bir yıldır başta Beate Zschaepe ol­mak üzere beş sanığın suçunu ispatlamaya, bazen çok küçük sorularla mozaik taşlarını yan yana koyarak, ortaya bir resmin çıkmasına çalışıyor. Çok zorlu ve gergin geçen bir dava. Davada mahkeme başkanı Manfred Götzl ile savunma avukatları arasında atışmalar yaşanıyor. Savun­ma avukatları mahkeme başkanına “Sözümü kesme­yin. Buna hakkınız yok” diye bağırıyor. Mahkeme başkanı “Elbette hakkım var” diye kar­şılık veriyor. Ortam gerilince, duruşmaya ara veriliyor.

SUSUYORLAR

Beş sanıktan dördü devamlı susuyor. Sanıkların çevre­sinden tanıklar olayları tam hatırlamadığını iddia ediyor. Mahkeme küçük sorularla tanıkların başka olayları hatırlayıp hatırlamadığını, ifadelerinde inandırıcı olup olmadıklarını anlamaya çalışıyor. Zchaepe’nin kuzeni, „Zschaepe iki Uwe’yi de avcun­da tutuyordu“ diyor. Bir başka tanık Zschaepe’yle „Pogromly“ adlı neonazi oyunu oyna­dıklarını anlatıyor. Oyunda Yahudiler öldürülüyor, topla­ma kamplarına atılıyor. Ama bütün bunlar Zchaepe’nin cinayetlere ortak oduğunu kanıtlamak için yeterli deliller değil. Şimdiye kadar Zshae­pe’yi olay yerlerinden birinde bulunduğunu kanıtlayan bir delil çıkmadı. Öteki dört sanık üçlü çeteye silah, kimlik, araba ve ev tedarikiyle cinayetlere yardım ve lojistik destekle suçlanyor. Bir yılda ancak bir arpa boyu yol alındı. Mahkeme sanıkların suçlarını ispat etmek için çok detaylı ve sabırla çalışıyor. Bir yıl sonra bu mah­keme sonuçlanır mı, henüz ufukta görünmüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!