Bir yıl geçti bir şey yapılmadı

Güncelleme Tarihi:

Bir yıl geçti bir şey yapılmadı
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2012 00:00

Pozantı Cezaevi’nde tutuklu bulunan 7 çocuğun, yaşadıkları tecavüz, dayak ve baskıyı el yazılarıyla yazıp İnsan Hakları Derneği’ne vermesiyle ortaya çıkan olayın ardından cezaevine giden CHP heyeti ön raporunu hazırladı.

Haberin Devamı

“İnsan Hakları derneklerince 25 çocuğun başvurusu alınmıştır. İddiaların üzerinden 1 yıla yakın bir süre geçmesine rağmen Adalet Bakanlığı hiçbir soruşturma ve inceleme yapmamıştır” ifadelerinin bulunduğu raporda, olayın tarafsız bir komisyonca incelenmesi önerildi.

ADALET Bakanlığı’nın müfettiş incelemesi sürerken, Pozantı M Tipi Çocuk Cezaevi’ne de giden, ancak İstanbul protokolündeki “uzman şartı” nedeniyle “travma tekrarlanmasın” diye çocuklarla görüşmeyen CHP heyeti, ön rapor hazırladı. Raporda, müfettişlerin derhal çekilmesi, tarafsız bir komisyon kurulup araştırma yapılması önerildi. CHP’nin raporunda çocuklara savcıların onlarca yılla dava açtığı, çocukların cezaevine girme şartlarını ortadan kaldıracak önlemleri belirlemek üzere araştırma ve uygulamalar yapılması da önerildi. Pozantı Çocuk Cezaevi’nde kalan yaşı 18’in üzerinde 14 tutuklunun başka cezaevlerine gönderilmesi, adli-siyasi tutuklu koğuşlarının ayrılması da önerilen raporda, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in istifaya çağrılması ve hakkında gensoru verilmesi de istendi. Raporda, cezaevindeki fiziki koşulların düzeltilmesi istendi ve özetle şu tespit ve öneriler yapıldı:

Haberin Devamı


İnceleme, soruşturma yok

- “28 Şubat tarihi itibariyle Adana Pozantı Çocuk Cezaevi’nde 218 çocuk kalmaktadır. 39’u TMK (Terörle Mücadele Kanunu) kapsamında cezaevindedir. Cezaevinde 34 koğuş bulunmakta, 30 koğuşta çocuklar, 4 koğuşta yaşı büyük mahkûmlar kalmaktadır. İnsan Hakları dernekleri tarafından 25 çocuğun başvurusu alınmıştır. İddiaların üzerinden 1 yıla yakın bir süre geçmesine rağmen Adalet Bakanlığı hiçbir soruşturma ve inceleme yapmamıştır.
- Çocukların, ‘Bizi dövüyor, hakaret ediyor’ dediği ve en çok şikâyet edilen kişi cezaevi 2’nci müdürünün Van-Erciş Cezaevi’ne 1’inci müdür olarak atanması, Pozantı Cezaevi Müdürü’nün de Ankara’ya atanarak terfi ettirilmesi, bakanlığın tutumunu özetler niteliktedir.

Ağır cezada bir dava var

- 2 ay önce meydana geldiği iddia edilen tecavüz olayının ardından, ağır ceza mahkemesinde devam eden bir davanın olduğu belirtilmiştir. Ancak cezaevi yönetiminin tecavüz iddiasının üzerine yeterince gitmediği, hatta bu tarz olaylara göz yumduğu iddia edilmektedir.
- Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen soruşturmanın yanlı olacağı düşünülmektedir. Pozantı Cezaevi’nde bulunan müfettişler derhal geri çağrılmalıdır. Yaşanılan sorunları ve ortaya konulan iddiaları araştırmak üzere tarafsız bir araştırma komisyonu kurulmalıdır. Türkiye’deki tüm çocuk cezaevlerinin denetlenebilmesi için, içinde psikolog, pedagog, psikiyatr, uzman hekim, mimar, mühendis ve hukukçuların da bulunduğu daimi bağımsız bir ‘denetleme komisyonu’ oluşturulmalıdır.
- Siyasi ve adli suçlardan cezaevinde kalan çocukların ayrı koğuşlarda tutulması, meydana gelebilecek olumsuz durumları ortadan kaldıracaktır. Pozantı’da kalan çocuklar, tahliye edilenler, istekleri doğrultusunda belli periyotlarla tarafsız hekimler ve psikologlar tarafından dinlenmeli, muayene edilmelidir. Çocukların eğitimlerine devam edebilmeleri sağlanmalıdır.

Haberin Devamı

Meclis komisyon kursun

- Pozantı Çocuk Cezaevi Türkiye cezaevlerinin küçük bir resmidir. Türkiye cezaevlerinde yaşanan şiddet, baskı, taciz, kötü muamelelerin araştırılması, fiziki durumlarının incelenmesi amacıyla TBMM tarafından cezaevleri inceleme komisyonu kurularak detaylı bir inceleme yapılmalıdır.”


İşte şikâyetler

“CİNSEL taciz. Tecavüz. Çamaşır yıkatma, masaj yaptırma, ayak yıkatma gibi özel işlerin yaptırılması. Paspas sapı ile dayak atılması. Koğuş mesullerinin daha çok yemek alması, etli yemeklerde etleri seçip almaları. Sabah erken saatte uyandırılıp koğuş temizliği yaptırılması. Ailelerce yatırılan paranın koğuş mesullerince kontrol edilmesi ve harcanması. Ayak tabanlarına sopalar ile vurulması. Basketbol potasına boğulacak derecede kafaların asılması.
Yönetimine dönük iddialar
Revire çıkma taleplerinin gardiyanlar tarafından engellenmesi. Şarkı söylerken, ‘Slogan atıyorsunuz’ denilerek gardiyanlar tarafından dayak atılması. Gardiyanlar tarafından siyasi suçtan gelen herkese teröristsiniz denilerek dayak atılması. Cezaevine ilk girişte işkence, saldırı ve kötü muameleye maruz kalma. Adli tıp kurumuna, adliyeye, hastaneye götürülüp getirilirken kelepçe takılması. Revir doktorlarının kötü muamele uygulaması. Kantinden yeterince faydalanamamak.”

Sivil toplum kuruluşları: Cezalandırılsınlar

ADANA’daki sivil toplum kuruluşları, Pozantı M Tipi Çocuk Cezaevi’nde tecavüz, taciz ve işkence iddialarıyla ilgili ortak basın açıklaması yapıp, sorumluların cezalandırılması için savcılığa suç duyurusunda bulundu. Adana Adliye Sarayı önünde toplanan Halkların Demokratik Kongresi, İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Çağdaş Hukukçular Derneği, Adana Tabip Odası ve Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) üyesi yaklaşık 150 kişi ’Çocuklara işkence, taciz ve tecavüzün adresi Pozantı ve Kürkçüler Cezaevi’ yazılı pankart açtı. Yapılan açıklamada, Adalet Bakanı istifaya çağrıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!