Bir yiğidi kaybettik

Güncelleme Tarihi:

Bir yiğidi kaybettik
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2001 00:00


Haberin Devamı

Diyarbakır Emniyet Müdürü Okkan'ın şehit edilmesi, halktan devletin en üst kurumuna kadar nefretle kınandı. Tantan, ‘‘Bir yiğidi kaybettik’’ derken, Ağar, ‘‘Duyunca başımı vuracak yer aradım’’ diyerek acısını dile getirdi.

Diyarbakır Emniyet Müdürü Okkan'ın şehit edilmesi tüm Türkiye'de nefretle kınandı. İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, üzüntüsünü ‘‘Bir yiğidi kaybettik’’ diye ifade etti. Gaffar Okkan'ın göreve geldiği günden itibaren Diyarbakır halkının sevgisini ve güvenini kazandığını belirten Tantan, böyle bir saldırının olacağı konusunda, hiçbir istihbaratın ulaşmamasından da yakındı. Tantan, ‘‘Hala Emniyet'in elinde Hizbullah ile ilgili kesin bir bilgi yok. İç istihbaratın tek bir elde toplanması gerektiği ısrarımın nedeni sanırım şimdi daha iyi anlaşılıyor.’’ dedi.

AĞAR: KARDEŞİM VE EVLADIMDI

İçişleri eski Bakanı Mehmet Ağar ise Okkan'ı ilk kez İl Emniyet Müdürü olarak kendisinin Kars'a tayin ettiğini belirterek, ‘‘Kardeşim, evladım gibiydi. Şehit olmasından birkaç saat önce telefonla konuşmuştum. Elazığspor'un Diyarbakır'ı nasıl yendiği üzerine kendisine espri yaptım. Fatih Terim'i çok severdi. Onunla iki yıl önce tanıştırdım. Bir güzel, bir yiğit insandı’’ dedi. Gözleri yaşlı Ağar, ‘‘Olayı duyunca başımı vuracak taş aradım, kendimi Emniyet Genel Müdürlüğü'ne atabildim’’ diye konuştu.

TERİM: ARKADAŞIMDI

Okkan'ın, ölümünden 45 dakika önce yaptığı röportajında kendine örnek aldığını belirttiği Fatih Terim ‘‘Türkiye çok iyi bir insanı kaybetti’’ dedi. Diyarbakırspor'u Birinci Lig'e çıkarmak için çaba harcayan Okkan'ın futbolla çok yakından ilgilendiğini belirten Fiorentina Teknik Direktörü Fatih Terim şöyle konuştu:‘‘Futbolla çok ilgili bir arkadaşımızdı. İyi bir polisti. Türkiye çok iyi bir polisi ve çok iyi bir insanı kaybetti. Yakınlarına sabırlar ve başsağlığı dilerim. Onunla birlikte şehit olan 5 polisin yakınlarının da başı sağolsun.’’

LİDERLER KINADI

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı Ömer İzgü, Başbakan Bülent Ecevit, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ANAP Lideri Mesut Yılmaz, FP Lideri Recai Kutan, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller başta olmak üzere parti liderleri, bakanlar, İHD'nin de aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşları saldırıyı kınadılar. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu da İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'a başsağlığı diledi. Orgeneral Kıvrıkoğlu, Emniyet Müdürü Gaffar Okkan ile şehit polislere Allah'tan rahmet, ailelerine, Türk ulusuna ve Emniyet teşkilatına başsağlığı; olayda yaralanan polis memurlarına da acil şifa dileğinde bulundu. ANKARA

Sıradışı bir insandı

Silahlı saldırı sonucu şehit olan Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan, Diyarbakır'da geçmişte aralıklarla iki polisin şehit edilmesinin ardından, ‘‘Benim bölgemde üçüncü bir şehit verirsek, ben meslekten istifa ederim’’ demişti, bu şehidin kendisi olacağını bilmeden. Adapazarı Hendek doğumlu, 44 yaşındaki Okkan'ı arkadaşları tek bir cümleyle anlatabildiler: ‘‘Sıradışıydı’’

Kars Emniyet Müdürü iken, Diyarbakır gibi yıllarca PKK ve Hizbullah terörünün ve aşırı göçün ağır sonuçlarını yaşayan bir ile emniyet müdürü olarak atandı. Hüseyin Velioğlu'nun İstanbul Beykoz'daki villasına yapılan baskında büyük rolü vardı. Gaffar Okkan, Hizbullah'ın çökertilmesinde çok önemli bir rol oynadı. Kadın polisler Diyarbakır'da ilk kez onun emriyle sokağa çıktılar, trafiği yönettiler. İki minik otomobil aldı Gaffar Okkan. Mavi-beyaza boyattı. İkişer kadın polis görevlendirdi. Bir otomobil kaybolan çocukları toplayıp ailelerine teslim etti, diğeri de yürümekte zorlanan yaşlıları. Havaalanındaki kadın polisler de yaşlı yolcuların bilet işlemlerini yaptı, uçağa kadar götürdü. Havaalanına tekerlekli sandalye aldırdı. Okkan'ın ilklerinden biri de şehrin kritik noktalarına kurdurduğu kameralardı. Gece yarılarına kadar makam odasındaki dev ekranda sokakları gözlerdi.

GAFFAR’LAR ÇOK ZOR YETİŞİR

Okkan'ın birlikte çalıştığı arkadaşlarından Ankara'daki bir emniyet müdürü ‘‘Türkiye'de çok özel ve sayılı emniyet müdürlerinden biriydi. İstanbul'a layıktı. Hatta genel müdürlüğe. Özel insan olduğu için öldürdü namussuzlar. Gaffar gibilerin çok zor yetiştiğini biliyorlar’’ diye anlattı hislerini.

Okkan'ın son Emniyet Müdürleri Kararnamesi'nde ismi İstanbul için geçmişti. Hükümet içinden de Diyarbakır'da büyük başarı gösteren Okkan'ın İstanbul'a atanması için yoğun baskı gelmişti. Ancak İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, ‘‘Diyarbakır'da başarılı işler yapıyor, onlara devam etsin’’ demişti. Okkan ile aynı dönemde Akademi'den mezun olan ve beraber çalışan arkadaşları, ‘‘Çizgi ötesi bir insandı. Emniyet teşkilatı ve Türkiye çok farklı, çok değerli bir insanını kaybetti’’ dediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!