Bir Turgut Özal eksik

Güncelleme Tarihi:

Bir Turgut Özal eksik
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

Irak Lideri Saddam Hüseyin'e karşı Körfez Savaşı'nı kazanan muzaffer ekip 10 yıllık aradan sonra Washington'da yeniden iş başına dönüyor. ABD'nin 43'üncü Başkanı George Walker Bush, baba Bush'un Körfez Savaşı dönemindeki kurmay ekibiyle birlikte Beyaz Saray'a taşınmaya hazırlanıyor.

Dünya siyaset sahnesine girmek için geri sayım işlemine başlayan oğul Bush'un ekibinde Körfez Savaşı'nın en önemli isimlerinden Savunma Bakanı Dick Cheney ve Genelkurmay Başkanı Colin Powell var. Cheney şimdi Başkan Yardımcısı, Powell ise büyük ihtimalle ABD'nin ilk siyah Dışişleri Bakanı olacak.

Şimdi bu tabloda gözler dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ı arıyor. Çünkü Özal, yakın dostu George Bush'un, Kuveyt'i işgal eden Saddam'a karşı Çöl Fırtınası Operasyonu'nu başlatmasında etken olmakla kalmamış, savaş süresince ‘George’la dirsek temasında olmuştu. Özal atak bir kararla Irak'a ambargoyu derhal uygulamaya koyarak, petrol boru hattını kapattırmış, böylece Bağdat üzerindeki baskının ağırlaşmasını sağlamıştı.

İki lider hemen her gün telefonda görüşüyor, fikir alışverişinde bulunuyordu. Hatta Bush televizyonda yaptığı açıklamalarda, ‘Turgut’la danışmalarda bulunduğunu da belirtiyordu.

SAVUNMA AĞIRLIKLI KADRO

Washington'da ortaya çıkan bu tablo, Amerikan dış politikasında bundan böyle savunma kadrolarının ağırlığı oluşturacağını gösteriyor. Çünkü oğul Bush'un ekibinde Cheney ve Powell'ın yanı sıra savunma cephesinden gelen başka isimler de var. Washington'da Pentagon merkezli bir hava eseceğini gösteren diğer bir önemli isim Richard L. Armitage. Savunma Bakan Yardımcısı olması beklenen Armitage, Ronald Reagan'ın başkanlığı döneminde Pentagon'un en güçlü figürlerinden biriydi.

Cheney'in Savunma Bakanlığı döneminde Pentagon'un üst düzey danışmanlarından olan Paul Wolfowitz'in de yine yüksek bir görev alması bekleniyor. Wolfowitz, Irak'a karşı şahin tavrıyla tanınıyor.

Yeni Yönetimi'nin Asya politikalarını oluşturacak kişi de Donanma'dan emekli bir Pentagon danışmanı olan ve Reagan yönetiminde Ulusal Güvenlik Konseyi'nde görev alan James A.Kelly.

ABD'nin yeni Başkanı George W.Bush, babası George Bush'un Körfez Savaşı'nı kazanmasında büyük pay sahibi olan ekibi yeniden aktif göreve getirmeye hazırlanıyor. Dönemin Savunma Bakanı Dick Cheney Başkan Yardımcısı. Körfez Savaşı sırasında ABD Genelkurmay Başkanı olan Colin Powell da büyük ihtimalle Dışişleri Bakanı olacak.

Bu tabloda bir tek merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal eksik. Irak'a müdahale etmekte kararsız kalan Amerikan Yönetimi'nin savaşı başlatmasında etken olan Özal, o dönemde Bush'la çok yakın bir temas trafiği yürütmüştü. Körfez Savaşı'nın en kritik kararlarına Özal da imza atmıştı.

KÖRFEZ KURMAYLARI

Dönemin Savunma Bakanı Dick Cheney: Şimdi Başkan Yardımcısı.

Dönemin Genelkurmay Başkanı Colin Powell: Büyük ihtimalle ABD'nin ilk siyah Dışişleri Bakanı olacak.

Al Gore ve Bush barıştı

ABD'de seçim çıkmazı sonunda aşıldı. Federal Yüksek Mahkeme'nin oyların yeniden sayımıyla ilgili talebini geri çevirmesinin ardından ülke çapında rakibinden daha fazla oy aldığı halde Demokrat Al Gore, yarıştan çekildi ve Beyaz Saray'ın yolunu Cumhuriyetçi W.Bush'a açtı.

Gore, rakibini arayarak, ‘43’üncü başkan sensin. Tebrik ederim.' dedi. 7 Kasım gecesi de rakibini arayıp kutlayan, sonra da bu kutlamasını geri çeken Gore, Bush'a ‘Bu kez seni bir daha aramayacağım’ diye söz verdi. Al Gore, sonra halka seslenip, ‘Kavga bitti safları sıklaştıralım. Ülke partiden önce gelir. Başkan’a destek olalım' dedi.

Gore'dan sonra George Bush, Teksas Eyalet Meclisi'nde zaferi ilan etti. Bush da ‘Şimdi siyaseti geride bırakma zamanı. Siyasi düşüncelerimiz farklı olabilir ama umutlarımız aynı. Herkesin başkanı olacağım’ diyerek etkili bir konuşma yaptı. Böylece iki liderin etkileyici bir dille kaleme alınmış uzlaşma mesajlarıyla, ABD'nin üzerindeki karamsarlık havası umuda dönüştü.

Herkesin başkanı olacağım

AL Gore'un havlu atmasının ardından Teksas Valisi olan George W.Bush, Teksas Eyalet Meclisi'nden halka seslendi. Konuşmasında ‘birlik’ ve ‘hep beraber’ sözlerini tekrarlayan Bush, ‘Herkesin Başkan’ı olacağım' mesajını verdi. En az Gore'un konuşması kadar etkileyici bulunan Bush'un zafer konuşması ise özetle şöyle:

Hiçbirimizin tahmin etmediği kadar uzun bir seçim döneminden geçtik. Başkan Yardımcısı Gore da ben de seçime umutlarımızı ve gönlümüzü koyduk. Başkan Yardımcısı Gore ve ailesi için ne kadar zor olduğunu anlıyorum. Temsilciler Meclisi üyesi, Senatör ve Başkan Yardımcısı olarak bu ülkeye fevkalade hizmetler verdi.

Amerika'ya seçim farklılığını barışçı bir yolla çözdüğümüz için müteşekkirim. Eşime ve kızlarıma teşekkür ediyorum. Laura'nın aktif müdahaleleri sayesinde Teksas daha iyi bir yere dönüştü, eşim mükemmel bir first lady olacak.

Tarih kitaplarına geçecek konuşma

BAŞKAN Yardımcısı Al Gore'un seçim yenilgisini kabul ettiği ‘ulusa sesleniş’ konuşması tarih kitaplarına geçecek derecede güzel ve etkili bulundu. Halkın önüne çıkan Gore, elle sayıma karşı çıkan Federal Yüksek Mahkeme'yle aynı fikirde olmadığını, ancak kararı kabul ettiğini söyledi. Gore özetle şunları söyledi:

Birkaç dakika önce George W.Bush ile görüştüm ve 43'üncü ABD Başkanı olarak tebrik ettim.

Federal Yüksek Mahkeme kararını verdi. Her ne kadar mahkeme kararıyla aynı fikirde olmasam da kararı kabul ediyorum. Beni ve mücadelesini verdiğim davayı destekleyenlere ne kadar müteşekkir olduğumu ifade etmeme izin verin. Olağanüstü bir seçim yaşadık. Beni destekleyenlerin hayalkırıklığı içinde olduğunu biliyorum. Ben de hayalkırıklığı yaşıyorum. Ancak vatan sevgisiyle bunun üstesinden gelmeliyiz.

Ülke partiden önce gelir. Bu kampanyada ABD'yi gördüm ve gördüklerim hoşuma gitti. ABD mücadele etmeye değer ve bu hiç bitmeyecek bir mücadeledir. Babamın bir zamanlar söylediği gibi, ben de buna inanıyorum, yenilgi, zafer gibi insanın ruhunu şekillendirir.

Babası için başkan oldu

GEORGE W.Bush'un siyasete girmeye hiç niyeti yoktu. Ancak 1992 yılında Demokrat Parti adayı Bill Clinton'ın babasını sandıkta bozguna uğratmasının ardından George W. Bush, rövanşı almak için siyasete atıldı. Ve 8 yıl sonra Bush hanedanı Beyaz Saray'a geri döndü.

George W. Bush, 1989-93 yılları arasında başkanlık görevini yürüten George Bush'un büyük oğlu. Bush, 1946 yılında, Connecticut eyaletinin New Haven kentinde doğdu. 1968 yılında Yale Üniversitesi'ni bitirdikten sonra 1975'te iş idaresi alanında master derecesini aldı.

1978 yılında Temsilciler Meclisi üyeliği için Cumhuriyetçi Parti'den milletvekili adayı olarak yarıştıysa da seçimi kaybetti.

1989-94 yılları arasında Texas Rangers profesyonel beyzbol takımının başkanlığını yürüttü. Aynı yıllarda, Bush Petrol ve Gaz Şirketi'ni kurdu ve yönetim kurulu başkanlığını yaptı.

Bir zamanlar alkol bağımlısı olan ve uyuşturucu kullandığı iddia edilen Bush, manevi yöne ağırlık vererek bu kötü alışkanlıklardan kurtuldu. 1994'te Texas Valisi seçilen Bush, 1998'de bu valilik seçimini açık farkla yeniden kazandı. Bush, öğretmen olan Laura Bush ile evli. Ve bu evlilikten 15 yaşında ikiz kızları bulunuyor. Laura Bush, selefi Hillary Clinton'ın aksine ‘siyasi hırsları’ olmayan, ancak eşine büyük destek veren mütevazi bir kadın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!