Bir tarihi mirasımız daha yok oluyor

Güncelleme Tarihi:

Bir tarihi mirasımız daha yok oluyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2009 10:58

Eskişehir'de MÖ 7-8. yüzyılda yapılan ve dünyanın en önemli anıtlarından biri olarak kabul edilen Yazılıkaya, binlerce yılın yıpratmasına ek olarak yıkılma tehlikesi de taşıyor.

Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar yaptığı açıklamada, Yazılıkaya Anıtı'nın “Dağlık Frigya” veya “Sağlıklı Frigya” olarak bilinen bölgede bulunduğunu belirterek, Yazılıkaya'nın tarihte Kral Midas'ın ve tanrıça Kibele'nin kutsal kenti olarak bilinen topraklarda bulunduğunu kaydetti.
Yazılıkaya'nın Frigya bölgesindeki 1315 metre yüksekliğinde bulunan bir tepe üzerine inşa edildiğini ifade eden Kılıçlar, şöyle konuştu:
“Anıt yaklaşık 17 metre yüksekliğinde, 16,5 metre genişliğinde bir volkanik kaya üzerine inşa edilmiş. Anıtın üç yazıttan oluşan işlenmiş yüzeyi 280 metrekareden oluşuyor. Frig uygarlığınına ait Yazılıkaya, bünyesinde Hitit kültüründen de kalıntılar bulunuyor. Yazılıkaya'nın geçmişinin M.Ö 7-8. yüzyıla kadar dayandığı tahmin ediliyor. Yazılıkaya, dünyanın en önemli açık hava anıtlarından biri olarak kabul ediliyor. Anıtın üzerindeki yazılar, Frig dili tam olarak çözülemediği için henüz anlaşılmıyor. Frig uygarlığının en önemli anıtı olan Yazılıkaya'nın sırrı çözüldüğünde insanlık tarihinde yeni bir sayfanın açılacağı ön görülüyor.”

/images/100/0x0/55ea536bf018fbb8f878947b
“KİMSE ANITA ZARAR VERMEK İSTEMİYOR”


Vali Kılıçlar, anıtın çeşitli nedenlerden dolayı aşındığını ve yıprandığını belirterek, anıtın konservasyonu (eserin özelliklerini kaybetmeden korunması) ve restorasyonu için Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Bölge Anıtlar Kararı ile çalışmaların sürdüğünü bildirdi.
Anıtta yapılması planlanan çalışmalarını titizlikle yürütüleceğini anlatan Kılıçlar, şöyle devam etti:
“Kültür ve Turizm Bakanlığı da anıtın korunması için konunun üzerine ciddiyetle eğiliyor. Bakanlıkla anıtın konservasyonunun teknik ve uygulamaları konusunda da görüşmelerimiz var. Yazılıkaya hakkında çalışmalarımızı kış ayları gelmeden bitirmek istiyorduk. Anıt hakkında raporları Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kuruluna ilettik. Ancak, anıttaki çalışmalar titizlikle yürütüldüğünden bir yavaş işliyor. Kimse anıta zarar vermek istemiyor. Yazılıkaya'nın yakınına bir otopark yaptık. Gelen turistlerin ihtiyaçlarını gidermeleri için de çeşitli çalışmaları tamamladık. Bazı yolları parke taşlarla döşedik.”

/images/100/0x0/55ea536bf018fbb8f878947d
“ANIT YIKILMA TEHLİKEYLE KARŞI KARŞIYA”


Yazılıkaya Köyü Muhtarı Veysel Gündoğdu ise Yazılıkaya'nın her geçen gün aşındığını ve anıtın üzerindeki çatlakların arttığını bildirdi.“Anıtın ortasındaki çatlak hızla ilerliyor” diyen Gündoğdu, şunları söyledi: “Anıtın üst kısımındaki motiflerden birisi neredeyse yok oldu. Sağ kenarda bulanan yazıların hemen yanında da yeni bir çatlak oluştu. Anıt oluşan çatlaklar nedeniyle yıkılma tehlikeyle karşı karşıya. Anıtı kurtarmak için çalışmaların hız kazanması gerekiyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!