Bir şarkıdır yaşamak

Güncelleme Tarihi:

Bir şarkıdır yaşamak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bir şarkıdır yaşamak serisi 27 cd ve kasete ulaştı. Universal-Neşe Müzik Yapım'ın 1996'da başladığı ‘‘Bir Şarkıdır Yaşamak’’ serisine 12 yeni cd eklendi. Yeni toplamaların dördü fasıl, ikisi İstanbul Türküleri, ikisi Rumeli Türküleri, 3'ü saz eserleri ve biri köçekçelerden oluşuyor. Bu yeni çalışmalarla köçekçeler ilk kez bir albüm halinde icra edildi. İhmal edilen saz eserleri de 3 cd ve kasetle müzikseverlerin beğenisine sunulmuş oldu.

Kapaklar da...

Kartonetleri, ebrular konuyla ilgili fotoğraf ve resimlerle süslüyor. Ayrıca eserler hakkında bilgiler veren metinler yer alıyor. Bir şarkdıdır yaşamak serisi 1996'da en çok bilinen 5 makamdan (Kürdilihicazkar, Nihavend, Hüseyni, Hicaz ve Segah) seçilen şarkılarlarla başlatıldı.

Uzmanlar ve dinleyicilerden gelen olumlu tepkiler üzerine seriye 10 makamla devam edildi. (Rast, Uşşak, Bayati, Karcığar, Hüzzam, Hicazkar, Muhayyerkürdi, Mahur, Acemkürdi, Acemaşiran).

ASLINA SADIK

Böylece Türk Müziği'nde bir ilk ortaya çıkmış oldu. Seride yer alan 223 eserin hepsi aslına sadık kalınarak ‘‘TRT İstanbul Radyosu’’ ve ‘‘ Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’’ ses ve saz sanatçıları tarafından seslendirilmişti. Kullanılan bütün sazlar, akustikti. Bütün yorumlar eserlerin ilk bestelendiği dönemdeki gibi, aslına uygun icra edilmişti. Aynı hassayit ve titiz çalışma yeni çalışmalarda da gösterildi.

CD ve kasetlerin prodüktörlüğünü Neşe Demirkant, süpervizörlüğünü Serap Yılmaz, yönetmenliğini de Çetin Körükçü yaptı. Bu yeni 12 cd ile birlikte 27 albüme ulaşan koleksiyon, klasik türk müziği ve türk halk müziği zevenler için bulunmaz bir fırsat.

Gog yeniden basıldı

Cahil, ancak çevresinde olup bitenlerin nedenini arayan, öğrenmeye susamış bir Amerikalı milyarderin serüvenlerinin dile getirildiği Giovanni Papini'nin Gog adlı eseri yeniden basıldı.

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından üçüncü kez basılan eserde kıtalararası yolculuklara çıkan Gog, Bernard Shaw'dan Knut Hamsun'a, Freud'dan Lenin ve Gandi'ye yüzyılın tarihini belirleyen birçok insanla tanışıyor.

İtalyan edebiyatının yenilikçi isimlerinden biri olan Giovanni Papini, kitaba adını veren Gog tiplemesinde, kuşkucu bir düşünce ve mücadeleci bir ruhun serüvenini şiddetli bir hiciv duygusuyla dile getiriyor. Fikret Adil tarafından çevrilen ve ilk kez 1958, sonra 1966 yıllarında yayımlanarak büyük ilgi gören kitabı bu kez yayına Mürşid Balabanlılar hazırladı.

Kamran İnce Ensemble

İstanbul Teknik Üniversitesi, Kamran İnce ve Memphis Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan topluluğu ‘‘Ensemble’’ı sanatseverlerle buluşturuyor. Kamran İnce Ensemble, 12 Haziran Cumartesi günü saat 19.00'da, İTÜ Maçka Kampüsü Mustafa Kemal Amfisi'nde ağırlıklı olarak film müziklerinden oluşan repertuvarıyla müzikseverlerin karşısına çıkacak.

Besteleri dünyanın önde gelen senfoni orkestraları ile şefleri tarafından yorumlanan ve yeni müzik grupları tarafından seslendirilen Kamran İnce'nin kariyerinde ‘‘Kuşatma Altında Aşk’’ ve ‘‘Afrodizyak’’ filmleri için yaptığı film müziği albümleri de bulunuyor.

Önümüzdeki eğitim yılı başından itibaren İTÜ'de faaliyete geçecek İleri Müzik Araştırmaları Merkezi'nde ve merkeze bağlı yüksek lisans programında bir yıl süreyle yönetici olarak yer alacak olan Kamran İnce, halen Memphis Üniversitesi'nde profesör ünvanıyla kompozisyon dersleri veriyor.

Kamran İnce Ensemble konserinin davetiyeleri İTü Geliştirme Vakfı ve İTÜ'ye bağlı tüm fakülte dekanlıklarından temin edilebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!