Bir roman, bir fİlm, bir bale

Güncelleme Tarihi:

Bir roman, bir fİlm, bir bale
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Macar Devlet Balesi tarafından bale gösterisi olarak sahneye uyarlanan Nicos Kazancakis'in ünlü eseri ‘‘Zorba'', Genç Pamukbank Sanat Etkinlikleri çerçevesinde 5-9 Eylül tarihleri arasında Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi'nde sergilenecek.

1964 yılında Michael Cacoyannis tarafından beyazperdeye uyarlanan ve başrollerini Anthony Quinn, Alan Bates, Irene Papas ve Lila Kedrova'nın oynadığı ‘‘Zorba'', özellikle ünlü Yunan besteci Mikis Theodorakis'in unutulmaz müziğiyle hafızalarda yer etmişti. Film, Anthony Quinn'in inanılmaz performansı, Theodorakis'in müziği ve konusuyla dünya çapında ün kazanmıştı.

Kazancakis'in ünlü romanı ‘‘Zorba'' filmden sonra şimdi de bir baleye ilham veriyor. Dünyada ilk kez Macar Devlet Balesi tarafından geçtiğimiz Kasım ayında Budapeşte'de sergilenen iki perdelik Zorba Balesi, Türk sanatseverlerle Theodorakis'in bestesiyle buluşuyor.

Theodorakis'i besteci olarak biçimlendiren, Avrupa, Yunan ve Girit müziğinin bir bileşimi olan Zorba bale müziği, bestecisi tarafından, kendisini en iyi simgeleyen yapıt olarak nitelendiriliyor. Film ve bale müziğinin ortak noktalarının üç-dört müzikal motif ve Zorba'nın kendine özgü kişiliği olduğunu belirten Theodorakis, Zorba'yı şimdilerde hepimizin mumla aradığı bir kişilik olarak nitelendiriyor.

Birtakım değerlerin gitgide unutulmaya başladığı, gerçek sevgi ve hümanizmin günden güne yok olduğu dünyamıza Girit'ten ve Yunanistan'dan taze bir soluk getirecek olan Zorba balesi; çok farklı kişiliklere sahip olan iki adamın, yaşamın doğal akışı içinde her türlü olumsuzluğun üstesinden gelmelerini ve ‘‘her şeye rağmen'' yaşamın mutlu bir şekilde devam etmesi gerektiği temasını işliyor.

Zorba balesi mezzo soprano Bernadett Wiedemann ile beraber 45 kişilik Macar Devlet Korosu ve altı kişilik Sirtos Buzuki Orkestrası tarafından seslendirilecek. Gyula Harangozo'nun yönettiği, Gabor Kevehazi'nin uyarladığı ve koreografisini yaptığı eserde Zorba rolünde Gabor Kevehazi/György Szakaly, Bubulina rolünde Ildiko Pongor/Katalin Volf, Yazar rolünde Zoltan Nagy Jr./Sandor Turi, Dul Kadın rolündeyse Katalin Hagai/ Krisztina Vegh dönüşümlü olarak oynuyor. Eserin koro şefi Matyas Antal.

Romanın dönüm noktalarını hedef alarak dramatik sahnelerle bezenen bir bale yaratan Gabor Kevehazi, Zorba'nın yaşam felsefesini, yaşam karşısında duyduğu hazzı sirtaki eşliğinde izleyicilere aktaracak.

Biletler, Vakkorama Akmerkez, Suadiye, Taksim mağazalarında ve D&R Erenköy, Etiler ve Nişantaşı mağazalarında satışa sunuldu.

Zorba’nın konusu

Çok farklı kişiliklere sahip iki adam olan Yazar ve Zorba tanışırlar ve birlikte bir yolculuğa çıkarlar; çok sıcak karşılandıkları bir yere, Girit'e gelirler. Hayatı Yazar'dan daha iyi bilen Zorba ona yardım etmeyi önerir ve yeni tanıştıkları köy halkıyla birlikte büyük bir işe koyulurlar.

Yazar ve Zorba ortak bir amaç için birleşerek yaşamın büyük bir doğallıkla aktığı köye refah ve bolluk getirmek isterler. Ancak büyük planları suya düşer, yaptıkları şeyler yıkılır ve sevdiklerini kaybederler.

Yaşanan onca acı sonunda Yazar, Zorba'dan yaşamın inceliklerini ve tabii sirtakiyi de öğrenir...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!