Bir milyon kemik

Güncelleme Tarihi:

Bir milyon kemik
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2013 17:43

Sanat ve aktivizm, bir milyondan fazla el yapımı kemiğin oluşturduğu “toplu mezar” sergisiyle ABD’nin başkenti Washington’da buluştu.

Haberin Devamı

Kil, kağıt, sıva ve benzeri maddelerden yapılmış kemiklerin sergilendiği “One Million Bones” (Bir Milyon Kemik) büyük çapta bir sosyal sanat örneği. Serginin amacı Sudan, Güney Sudan, Kongo, Somali, Burma gibi ülkelerde yaşanan soykırım ve toplu katliamlarla ilgili bilinçlendirme ve farkındalık yaratmak.

Bir milyon kemiğin toplanması için üç yıldır ABD’nin çeşitli eyaletlerinde pek çok öğrencinin katkısıyla devam eden projenin son basamağı 8-10 Haziran tarihlerinde Washington’daki National Mall’da gerçekleşti.
8 Haziran Cumartesi günü öğrenciler, gönüllüler, sanatçılar ve aktivistler kemikleri, National Mall’un girişinde yerlere serdiler.

Projeyle ilgili bir videoda Desmond Tutu her bir kemiğin önemini şu şekilde belirtti: Kemikler hayatın geçiciliğini sembolize ediyor ve her bireyin kendisine özel yolculuğunun kanıtlarını oluşturuyor. Aynı zamanda onlar tüm insanların paylaştığı ortak tarihin ve deneyimlerin de anlatıcısı oluyor.

Haberin Devamı

Tutu aynı zamanda “toplu mezar”ın Sudan, Almanya, Yugoslavya gibi ülkelerde hikayeleri kaybolmuş insanları hatırlatma, insanlara toplu sorumluluk bilincini aşılama görevi üstlendiğini belirtti. “Her bireyin insaniyeti kaçınılmaz bir şekilde diğerininkine bağlıdır. Birbirimize destek olmalıyız, yoksa hepimiz yıkılırız.” diye ekledi.

“One Million Bones” sergisi soykırım karşıtı faaliyetler için maddi destek olacak. The Bezos Family Foundation, Somali ve Kongo’daki kıyımlara karşı yardımda bulunan CARE örgütü için öğrenciler tarafından yapılmış her kemiğe bir dolar değer biçti.

Projenin kurucusu Naomi Natale, dev sergi bittikten sonra kemikler için bir yer bulmayı umuyor. İnsanları eğiten ve bilinçlendiren bu projenin devam etmesi gerektiğini söyleyen Natale bir röportajında ileride yine sosyal sorunları ele alan benzer projelerde çalışmayı düşündüğünü belirtti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!