Bir konserde tanıştılar

Güncelleme Tarihi:

Bir konserde tanıştılar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yakın zamana kadar birbirlerinden haberdar olmayan iki rock grubu bugün saat 20.00'de Fransız Kültür Merkezi'nde bir konser verecek. Türkiyeli Nekropsi grubuyla Fransız Les Enfants des Autres'un (EDA) ortak noktası, Nekropsi'nin Fransız, EDA'nın da Türk asıllı bir üyesi olması...

Amiens, Paris'in kuzeybatısında eski ve küçük bir şehir ama belli ki kültürel etkinliklere meraklı. 2000 yılı projeleri (Mission 2000) çerçevesinde Türkiye ile kültürel bir alışveriş öneren Amiens Belediyesi'nin bu projesi kapsamında bizden Nekropsi, onlardan Les Enfants des Autres (EDA) birlikte konserler verecek.

1994'te kurulan Nekropsi grubu Doğu ile Batı'nın ortasında hem akustik hem elektronik, hem canlı olarak nitelendirilen bir müzik icra ediyor. EDA grubuysa temellerini bohem caz ve Avrupa folkundan alıyor. Nekropsi'nin son hali Cevdet Erek (davul), Cem Ömeroğlu (gitar), Tolga Yenilmez (sampler) ve Patrick Chartol'dan (bas) oluşuyor, ama Yenilmez'in askerde olması nedeniyle gitar-bas-davul üçlüsüyle çıkacaklar sahneye. İsimlerinin açılımının anlamı ‘Başkalarının Çocukları'' olan EDA'nın üyeleriyse Michel Schick (bas klarinet), Bertrand Belin (banjo, elektro gitar), Orhan Hartlap (perküsyon), Pierre Lebourgeois (viyolonsel) ve Nicolas Hochart (klarinet).

Türkiye'ye ilk kez gelecek EDA henüz memleketimize vasıl olamadığı için Nekropsi'den Cevdet ve Patrick ile minik bir söyleşi yaptık.

Siz bu projeye nasıl dahil oldunuz?

Cevdet: Amiens Belediyesi proje kapsamında Türkiye'den birilerini istemiş, Anne Ramad isimli bir arkadaşımız bizim için bu bağlantıyı ayarladı. Bu Ağustos'ta Fransa'nın Arles şehrindeki Mini Festivali'nde konserler vermiştik. Bu festivalde yenilikçi ve girişimci sanatçılar yer alıyordu. Bize o zamanki konserleri ayarlayan Anne Ramad, Amiens Belediyesi'nin projesi ve EDA'dan bahsetti, biz de okey dedik. İstanbul'da atölye çalışması gibi bir şey yapacağız ve konserler vereceğiz. Şubat'ın 16'sında da biz oraya gideceğiz, iki üç hafta kalıp EDA ile aynı evde çalışacağız, belki de kayıtlar yapacağız.

Patrick: Amiens Belediyesi'nin Fransa dışında bir sürü ülkeyle ilgili çalışmaları var. Geleneksel projelere de destek veriyorlar ama bizi yenilikçiler kategorisinden seçmişler. Açıkçası bizim dışımızdakilerin neler yapacağını bilmiyoruz. Amiens'te büyük bir konser salonunda ve küçük bir kulüpte çalacağız, Paris'te de bir konser olacak.

Hiç tanımadığınız ve neredeyse o akşam tanışacağınız bir grupla konsere çıkmak riskli bir şey değil mi?

Cevdet: Evet çok riskli ama olsun, nasıl olsa kaybedecek bir şeyimiz yok. En azından değişik bir şey olacak. Pek iyi bir konser olmayabilir de, çok güzel de olabilir. Fransız Kültür'deki konser öncesi doğru düzgün bir prova bile yapamadığımız için bu konser biraz atölye çalışması ve ısınma konseri gibi olacak. Herhalde Babylon'daki konsere kadar biraz daha kaynaşırız. O adamlar da bizim gibi doğaçlamayı seven tipler, muhtemelen bu iki grubun müziğinden yeni bir şeyler çıkacak.

EDA'nın albümünü mutlaka dinlemişsinizdir, nasıl bir fikir edindiniz?

Cevdet: Beraber bir şeyler yapılabilir gibi.

Patrick: Müziklerimiz çok farklı. Onlar tamamen akustik müzik icra ediyor, biz elektronik denemeler yapıyoruz.

Konserde bilinen Necropsi sound'unda bir değişiklik olacak mı?

Cevdet: Bu aslında tamamen seyircinin tepkisine göre şekillenecek, tam bir değişiklik de olabilir, çünkü uzun zamandır konser vermiyoruz ve albüm yapmadık. Planlı ve düzenli bir çalışmamız yok ama bu akşam yapacağımız şey bize normal bir Nekropsi konserinden daha heyecan verici geliyor. Zaten Nekropsi konseri gibi de olmayacak, çünkü Tolga askerde olduğu için sampler ve elektro gitar kullanamayacağız, gitar-bas-davul üçlüsüyle çalacağız. Bazı temalar üzerinde çalışıyoruz ama yüzde 80-90 doğaçlama çalacağız. EDA ile birlikte ne çıkacağı da tamamen o anki keyfimize bağlı.

İstiklal Cad. 8, Taksim. Tel:(0212) 244 44 95 - 252 61 55

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!