Bir klarinet yıldızı

Güncelleme Tarihi:

Bir klarinet yıldızı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Akbank Oda Orkestrası, 1999-2000 sezonunun İstanbul'daki ilk konserini daimi şef Cem Mansur yönetiminde bugün saat 19.30'da Sabancı Center'da verecek.

Çoksesli müzik yaşamımızda önemli bir yere sahip olan Akbank Oda Orkestrası, bu ay turnelerle başladığı yeni sezonun İstanbul'daki ilk konseriyle dinleyicilerinin karşısına çıkıyor. Orkestranın daimi şefi Cem Mansur, sezonun içeriğini belirleyen düşünceyi şu sözlerle özetliyor: ‘‘Yeni ve Eski'yi tutarlı bir estetik bütün olarak bir arada sunmak, orkestrayı ve dinleyicinin beklentilerini kolaya kaçmadan geliştirmek, eğlendirirken düşündürmek ve bunları her zaman en yüksek uluslararası düzeyde gerçekleştirmek.’

Bu akşamki konserde 18. ve 20. yüzyılların en büyük bestecilerinden Mozart ve Bartok'un eserlerini seslendirecek olan Akbank Oda Orkestrası, son yılların en parlak klarinet sanatçısı Emma Johnson'a eşlik edecek.

1966'da Londra'da doğan ve klarinet ile 9 yaşındayken tanışan Emma Johnson, Cambridge Üniversitesi'nde müzik ve İngiliz Edebiyatı dallarında öğrenim gördü. 18 yaşındayken BBC'nin düzenlediği Yılın Genç Müzisyeni yarışmasını, ardından da Avrupa Genç Müzisyenler yarışmasında üçüncülük ödülü kazandıktan sonra uluslararası müzik dünyasında yükselmeye başladı. Bugüne kadar ABD, Uzakdoğu ve Avrupa'nın birçok ülkesinde konserler veren sanatçının solist olarak yer aldığı orkestralar arasında Londra Senfoni Orkestrası, İngiliz Oda Orkestrası, Polonya Oda Orkestrası ve Tokyo Filarmoni Orkestrası da bulunuyor. Kendi yönettiği bir oda orkestrası ve çok sayıda plağı bulunan Emma Johnson, geleneksel repertuvarının yanı sıra günümüz bestecilerine de ilgi göstermektedir. Klarinet repertuvarının neredeyse bütününü dünyanın önde gelen orkestralarıyla kaydeden sanatçı, halen Londra'da Royal College of Music'te misafir profesör olarak ders vermektedir.

İyimser müzikler

Emma Johson, Sabancı Center'da bugün 19.30'da başlayacak konserin solisti olarak Mozart'ın ‘‘Klarinet Konçertosu’nu seslendirecek. Mozart'ın ömrünün son haftalarında bestelediği şaheserler arasında yer alan ‘‘Klarinet Konçertosu’ klasik müzik tarihinin en popüler eserlerinden biri olarak da biliniyor. ‘‘Divertimento’ adı altında birçok eğlenceli eser veren Mozart'ın konserde seslendirilecek bir diğer eseri de, aslında her şeyiyle küçük bir senfoni olan ‘‘Müzikal Bir Şaka''.

Akbank Oda Orkestrası'nın konser programında yer alan bir diğer besteci ise Bela Bartok. Bestecinin konserde seslendirilecek ilk eseri, yaylı sazlar repertuvarının en zor ve en gösterişli eserleri arasında gösterilen ‘‘Rumen Halk Dansları''. Konserde ‘‘Divertimento'' adlı eserinin de seslendireceği Bartok, yaşamının son anlarında Mozart'ın çektiği sıkıntılara benzer sıkıntılarla karşılaşmış, ancak bu anlarda bile yine Mozart gibi en iyimser eserlerini vermişti.

Bugün 19.30'de Sabancı Center Hacı Ömer Salonu'nda başlayacak konserin programı ise şöyle:

Bela Bartok (1881-1945)

‘‘Rumen Halk Dansları’; Jocul cu Bata, Braul, Pe Loc, Buciumeana, Poarga Romaneasca, Maruntel

W.A. Mozart (1756-1791)

‘‘Klarinet Konçertosu’, KV 622 La Majör; Allegro, Adagio, Rando-Allegro

ARA

W.A. Mozart

‘‘Müzikal Bir Şaka’, KV 522; Allegro, Menuetto-Maestoso, Adagio cantabile, Presto

Bela Bartok

‘‘Divertimento’; Allegro non troppo, Molto adagio, Allegro assai

Bilet fiyatları: Tam 4 milyon, öğrenci 2 milyon TL.

Bilet satış merkezleri: Aksanat (0212 252 35 00), Vakkorama Akmerkez (0212 282 09 69), Vakkorama Suadiye (0216 360 90 90), Vakkorama Taksim (0212 251 15 71)

Sabancı Center Hacı Ömer Salonu, 4. Levent

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!