Bir kez daha tahliye bir kez daha iade

Güncelleme Tarihi:

Bir kez daha tahliye bir kez daha iade
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2015 01:32

PARALEL yapı iddiasıyla bir süredir tutuklu bulunan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve bazı eski emniyet müdürleriyle ilgili ‘yetki’ karmaşası dün de devam etti.

Haberin Devamı

Tahliye kararı, infaz savcılığı tarafından iade edilen mahkeme, kararını yine infaz savcılığına gönderdi ancak savcılık kararı bir kez daha iade etti. ‘Reddi hâkim’ kararı veren asliye mahkemesinin kararını ‘yok hükmünde’ sayan sulh ceza hâkimliğinin kararı da yine asliye ceza mahkemesince ‘yok hükmünde’ sayıldı.
MAHKEME: TAHLİYE KARARI KESİN
Yetki karmaşası cumartesi günü Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan 63 kişi hakkındaki tahliye kararıyla başladı. Tahliyeye hükmeden 32’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararı yerine getirilmedi ve karar pazar günü İstanbul Başsavcılığı İnfaz ve İlamat Bürosu tarafından iade edildi. Ancak mahkeme kararında direndi ve infaz savcılığına dün bir yazı daha gönderdi. Yazıda mahkemelerce verilen tahliye kararlarının usul yasasına uygun, kesin ve itiraza tabi olmayıp derhal uygulanması gereken kararlar olduğu belirtildi. 32’nci Asliye Ceza Mahkemesi kararında, “Başka bir sulh ceza mahkemesi kararımızı değerlendirme ve yok sayma şeklinde karar vermesi usul hukukuna uygun değildir. İade edilen tahliye müzekkereleri yazımız ekinde gönderilmiştir. Gereği rica olunur” denildi. Tahliye için müzekkerelerin ikinci kez gönderildiği infaz savcılığı ise şüphelilerin tahliye müzekkerelerinin daha önce de iade edildiğini hatırlatarak “aynen” 32’nci Asliye Ceza Mahkemesi’ne iade etti.
‘YOK HÜKMÜNDE’ ATIŞMASI
29’uncu Asliye Ceza Mahkemesi ile 10’uncu Sulh Ceza Hâkimliği arasında ise ‘reddi hâkim’ atışması yaşandı. 29’uncu Asliye Ceza, şüphelilerin avukatlarının başvurusu üzerine 24 Nisan Cuma günü 10 Sulh Ceza Hâkimliği’yle ilgili ‘reddi hâkim’ kararı verdi ve tahliye kararı için 32’nci Asliye Ceza Mahkemesi’ni görevlendirdi. Ancak İstanbul 10’uncu Sulh Ceza Hâkimliği, cumartesi günü devreye girerek “reddi hakim” kararının “yok hükmünde” olduğuna karar verdi. Bunun üzerine sanıklar Ramazan Avşaroğlu ve Mustafa Uyanık’ın avukatı Murat Akkoç, dilekçeyle 29’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’ne başvurarak 10’uncu Sulh Ceza Hâkimliği’nin kararının yok hükmünde olduğunun tespit edilmesini istedi.
İKİ MAHKEMEDEN SUÇ DUYURULARI
29’uncu Asliye Ceza Mahkemesi dün, 10’uncu Sulh Ceza Hâkimliği’nin ‘yok hükmündeki’ kararının ‘yok hükmünde’ olduğuna karar verdi. Mahkeme ayrıca, 10’uncu Sulh Ceza Hâkimi ile kararı yerine getirmeyen yetkililer hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusuna, HSYK’ya da bildirimde bulunulmasına hükmetti. 63 kişinin tahliyesine cumartesi günü karar veren İstanbul 32’nci Asliye Ceza Mahkemesi de kararın yayılması esnasında UYAP sistemini kesenler ve tahliye müzekkerelerini cezaevine faks çekmeyenler hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyrusunda bulundu. 32’nci Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Mustafa Başer suç duyurusunda bulunduktan kısa süre sonra HSYK’ca açığa alındı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!