Bir ‘Garib’ rapor

Güncelleme Tarihi:

Bir ‘Garib’ rapor
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2005 01:45

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın hazırladığı insan hakları raporunda, bazı ülkeler mahkumlara eziyet etmekle suçlandı ancak Bağdat’taki Ebu Garib Hapisanesi ve Guantanamo’da yaşananlara değinilmedi.

Raporda, ABD askerlerinin Irak’ta yaptığı ihlallere hiç yer verilmezken, Irak polisinin koalisyon güçlerine yönelik insan hakları ihlalleriyle suçlanması dikkat çekti. Haberi veren Amerikan Washington Post Gazetesi, insan hakları raporunda yer alan işkence yöntemlerini ABD’nin de uyguladığını yazdı. Washington Post, raporda eleştirilen işkence yöntemlerinin 2002 yılında Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in, Guantanamo’daki esir kampına kapatılan terör zanlılarına uygulanmasını onayladığını hatırlattı. Gazete, bu yöntemlerin daha sonra, Bush yönetiminin onayıyla Ebu Garib’deki mahkumlara uygulandığını da yazdı. İnsan hakları örgütleri de, ABD ordusunu ve CIA’yı terörle savaş sırasında işkence yöntemleri uygulamakla suçluyor.

TIRNAK BİLE ÇEKTİLER

Gazeteye konuşan ABD’deki insan hakları örgütü yetkililerinden Tom Malinowski, Dışişleri Bakanlığı’nın kınadığı yöntemlerin, ABD tarafından sürekli ve yaygın biçimde kullanıldığını söyledi. Gazete, konuşması için Mısır’a gönderilen Avustralya vatandaşı bir terör zanlısının, gözaltında kollarından çengele asıldığını, elektrik verildiğini, başının suya sokulduğunu ve ağır biçimde dövüldüğünü söylediğini yazdı. Gazete, Mısır’daki sorgudan sonra Guantanamo’ya yollanan tutuklunun, birkaç parmağındaki tırnaklarının çekilmiş olduğunun görüldüğünü bildirdi. Rapora göre, ağır işkence yapan ülkeler ve rutin yöntemleri şöyle:

HANGİ ÜLKE NE YAPIYOR

MISIR
Mahkum çırılçıplak soyulup gözleri bağlanıyor. Üzerine buz gibi soğuk su tutuluyor.

TUNUS Mahkum uzun süre uyutulmuyor. Başı suya sokuluyor.

SUUDİ ARABİSTAN Mahkum uyutulmuyor, dövülüyor veya kırbaçlanıyor.

LİBYA Mahkum duvara zincirleniyor. Köpekle korkutuluyor. Elektrik veriliyor. Yaraya limon suyu dökülüyor ve parmakları kırılıyor.

İRAN Mahkum rahatsız pozisyonda uzun süre tutuluyor ve uyutulmuyor.

İhlal sorun değil

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Michael Kozak, bakanlığının İnsan Hakları Raporu’yla ilgili olarak George W. Bush yönetimini savundu. ‘Başkan Bush, işkence konusunda son derece hassas ve kesinlikle karşı’ diyen Michael Kozak, şöyle devam etti:

‘Sorun, insan hakları ihlalleri yapılması değildir. Asıl önemli olan, bu ihlallere karşı ne yapıldığıdır. Ebu Garib’de insan hakları ihlalleri yapan askerlerin çoğu yargılanarak cezalandırıldı. Guantanamo’da olanlar, dava konusu. Ve mahkemelerde başarıyla dava konusu olmaya devam ediyor.’

‘İnsan hakları ihlali’ saymadılar

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın İnsan Hakları Raporu’nda Suriye ve Mısır gibi ülkeler işkencecilikle suçlanıyor. Ancak yukarıdaki görüntülerin gerçekleştiği Irak’taki Ebu Garib Hapishanesi’nde yaşananlara ise raporda değinilmiyor bile. Tabii Guantanamo’dan da bahsedilmiyor.

Yunanistan’da Türk olmak zor

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan İnsan Hakları Raporu’nda, Yunanistan’da Türk olmanın ‘zor’ olduğu belirtildi. 2004 yıllık raporunda, çeşitli Yunan yurttaşlarının kendilerini, Türk, Pomak, Roman, Makedonyalı gibi kimliklerle ifade ettikleri, ancak Atina’nın sadece ‘Müslüman’ azınlığı resmen kabul ettiği kaydedildi. Raporda, ‘Ancak, buna rağmen, kendilerini bir azınlık gruba ait bireyler olarak tanımlayanlar kimliklerini özgürce ifade etmekte ve kültürlerini sürdürmekte güçlük çektiler’ denildi. Raporda bireylerin kendilerine ‘Türk’ diyebilmelerine rağmen, kuruluş isimlerinde ‘Türk’ sözcüğünün yasak olduğu ifade edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!