Bir daha çal Greenspan

Güncelleme Tarihi:

Bir daha çal Greenspan
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2004 16:16

Dünyadaki tüm para piyasalarının ağzına baktığı ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Alan Greenspan, dört yıl daha kendisinden söz ettirecek. ABD Başkanı George W. Bush, 78 yaşındaki Greenspan'ın 20 Haziran'da dolacak görev süresini dört yıl daha uzattı.


1987'de Ronald Reagan döneminde FED başkanlığına getirilen Greenspan, dört başkan eskitti. Bu gidişle beşincisini de emekli ederse kimse şaşırmayacak. Paranın patronu Alan Greenspan, Reagan'dan sonra baba George Bush, Bill Clinton ve oğul Bush'un başkanlığı döneminde, iki önemli ekonomik krizi başarıyla atlattı. ABD'nin en uzun ekonomik refah dönemini yaşadı.

Başkan Bush'un Demokrat rakibi John Kerry, seçimleri kazanması halinde Greenspan'ın yerine Clinton döneminin ekonomiden sorumlu bakanı Robert Rubin'i düşünebileceği işaretini vermişti. Bush'un FED başkanının görev süresini uzatma kararı, konunun seçim malzemesi olmasını engellemek olarak yorumlanıyor. Atamanın senato tarafından da onaylanması gerekiyor.

ABD para piyasaları, FED'in kasımdaki başkanlık seçimlerinden önce faizleri artırmasını bekliyor. Başkan Bush'un faiz artışını nasıl karşılayacağı ise merak konusu. Çünkü Greenspan, 1992 seçimlerinden önce faiz artırmış, Baba Bush aynı yıl seçimleri kaybetmişti.

6 Mart 1926'da New York'ta bir borsacının oğlu olarak dünyaya gelen Alan Greenspan, aslında müzisyen olmayı istemiş. Hatta bir yıl boyunca klarinetçi ve saksafoncu olarak bir grupla konser için turnelere çıkmış. Daha sonra fikir değiştirip ekonomi okumaya karar vermiş. 50'li yılların başında yatırım danışmanlığına başlayan Greenspan, New York Üniversitesi'nde ekonomi dersleri vermiş.

NIXON’LA PARLADI

Cumhuriyetçilere katılıp, 1967'de Richard Nixon'ın seçim kampanyasında yer almasıyla yıldızı parlamış ve başkanın danışmanlarından biri olmuş. Nixon'ın çekilmesiyle politika macerasına bir süre ara vermiş.

Tekrar sahneye çıkması Ronald Reagan dönemine rastlıyor. En büyük çıkışı 1987'de Reagan tarafından FED başkanlığına atanmasıyla yaşıyor. Çıkış o çıkış, bir daha oradan aşağı inmiyor, inmeyi de düşünmediğini söylüyor.

Bilgisayar oyunları Hollywood’u vurdu

80'li yıllardan bu yana çoluk çocuk işi diye küçümsenen bilgisayar oyunları Hollywood yapımcılarını bile dize getirdi. Oyun yapımcıları geçen yıl Hollywood filmlerinden fazla ciro yapınca, film endüstrisi gözünü bilgisayar oyunlarına dikti. El ele veren Hollywood ve oyun yapımcıları, pastayı birlikte paylaşıyor.

Yaklaşık 10 milyon dolara mal olan bir bilgisayar oyununun kár marjı bir Hollywood yapımcısının sadece rüyalarını süsleyebiliyor. Geçen yıl oyun yapımcıların kasasına 11 milyar dolar para aktı. Yapımcılar filmlerinin oyun versiyonu için artık kendileri teklif götürüyor. Matrix ve Yüzüklerin Efendisi, filmcilerin isteği üzerine bilgisayar oyununa dönüştürüldü.

Bilgisayar oyunu Tomb Raider'ın sinema filmi olması birkaç yıl öncesine kadar büyük olay sayılıyordu. Artık vizyona giren yeni aksiyon filmlerinin neredeyse tümü aynı zamanda oyun olarak da raflarda yerini alıyor. Shrek ve Spider Man'ın dijital versiyonu bu yaz piyasaya verilecek. Oyunlarda seslendirmeleri de Tom Hanks ve Cameron Diaz gibi ünlü Hollywood yıldızları yapıyor.

Manastırda Bulgari lüksü

İtalyan lüks tüketim markası Bulgari, mücevher, parfüm ve çantaların yanı sıra konaklama işine de girdi. Milano'da geçen hafta açılan oteli, 'Bulgari Hotels and Resorts' adı altında bir oteller zinciri izleyecek. En geç gelecek yıl Endonezya'nın Bali adasında beş yıldızlı otel açacaklarını açıklayan Paolo Bulgari, Paris, Londra ve New York'ta uygun bina baktıklarını söyledi. Milano'da bir manastırdan dönüştürülen otelin 60 odası var. Çift kişilik bir odanın gecelik fiyatı 570-750 Euro, Bulgari Suite 1500-3500 Euro.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!