Bir ayda üç defa nükleer alarm verildi

Güncelleme Tarihi:

Bir ayda üç defa nükleer alarm verildi
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 20, 2011 15:43

Dünya Japonya'daki nükleer sızıntı tehdidini tartışırken, Britanya Adası'nda bir ay içinde üç ayrı santralde sorun yaşandığı, iki olayda radyasyon seviyesinin tehlike sınırını aşacak şekilde yükseldiği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Guardian gazetesinin ele geçirdiÄŸi belgelere göre, iki santralde Åžubat ayında radyoaktif atık havuzunda yaÅŸanan sızıntının ardından yine aynı ay içinde bir baÅŸkla santralde soÄŸutma sisteminde sorun yaÅŸandı.      Â

İngiltere'deki Cumbria'da bulunan Sellafield nükleer santralinde yakıt havuzundaki radyoaktif sızıntının yasal sınırın beş katına ulaştığı bildirildi.

İskoçya'nın başkenti Edinburgh yakınlarındaki Torness nükleer santralinde, zemindeki suya borulardan sızan rasyasyonlu suyun karıştığı, İngiltere'nin kuzeydoğusundaki Hartlepool santralindeyse soğutma sisteminin bir süre çalıştıralamadığı ifade edildi.

Britanya Nükleer Düzenleme Ofisi tarafından soruşturulan bu üç olay, Japonya'da deprem ve tsunami felaketinde zarar gören Fukuşima nükleer santralindeki sızıntı nedeniyle nükleer enerjiyle ilgili büyüyen tartışmaları daha da alevlendirdi.

Haberin Devamı

Üç ayrı santralde art arda yaşanan sorunların, hükümet üzerinde nükleer santrallerin kapatılması ve yeni santrallerin açılmaması yönündeki baskıyı artırabileceği belirtiliyor.

Ukrayna'da 1986'daki nükleer felaketin ardından yaşanan en büyük nükleer kaza olan Fukuşima'daki sızıntı nedeniyle, Avrupa'da birçok ülkede nükleer santrallerin kapatılmasıyla ilgili tartışma sürüyor.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!