Binlerce evi sel götürdü

Güncelleme Tarihi:

Binlerce evi sel götürdü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Şiddetli ve kesintisiz yağış, Alanya'dan Bursa'ya kadar uzanan sahil şeridinde binlerce evi su bastı. 25 bin dönüm ekili alan sular altında kalırken, İzmir-Çanakkale yolu uzun süre trafiğe kapandı. Askeri birlikler helikopter ve botlarla kortarma operasyonu başlattı.

Karakış yurdun doğu ve iç kesimlerini kasıp kuvururken, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinin Bursa'dan Alanya'ya kadar uzanan sahil kesimini sel götürdü. Üç gündür etkili olan şiddetli yağışlar, özellikle Bursa, Balıkesir, Aydın ve Antalya'yı vurdu. Dereler, çaylar taştı, kent merkezlerinde caddeler, sokaklar ve çok sayıda ev ile işyerini su bastı, su altında kalan karayollarında ulaşım aksadı. Meteoroloji yetkilileri son 24 saatte Antalya'ya 167 kilogram, Balıkesir'e 46, Ayvalık'ta 52, Edremit'e 26, Burhaniye'ye de 44 kilogram yağış düştüğünü belirtti. Yetkililer yağışların bu hafta sonuna kadar devam edeceğini bildirdi.

SANKİ NUH TUFANI

Şiddetli yağışlarla oluşan azgın sular, Balıkesir'in Ayvalık İlçesi ve Altınova Beldesi'ni sanki yuttu. Karakoç ve Madra çayları taştı, Madra Barajı'nın kapakları açılınca su baskınına uğrayan Altınova harabeye döndü. Bölgede 10 bine yakın ev ve 25 bin dönüm ekili alan sular altında kaldı. İzmir- Çanakkale yolu uzun süre trafiğe kapandı. Ege Ordu Komutanlığı ve askeri birlikler devreye girerek, helikopter ve botlarla kurtarma operasyonu başlattı. Evlerinin çatılarına çıkanlar, araçlarda mahsur kalanları, boğulmaktan askerler kurtardı. Altınova Belediye Başkanı Alaattin Süberoğlu, ‘‘50 yaşındayım, böyle bir felakete tanık olmadım. Gıda maddesine ihtiyacımız var, sıkıntı içindeyiz’’ dedi.

Balıkesir'de Karınca deresinin taşmasıyla Burhaniye ve Gömeç ilçelerini de su bastı. Gömeç'in bazı semtleri yüksekliği 2 metreyi bulan sular altında kalırken, kerpiç 10 ev yıkıldı. Belediye Başkanı Orhan Babayiğit, ‘‘Yara büyük, suyun girmediği ev yok gibi. Vatandaşın maddi manevi birikimleri yok oldu. Yağmur devam etseydi Gömeç için yapabilecek hiçbir şeyimiz kalmazdı’’ dedi. Burhaniye'de 200 ev su altında kaldı, 80 koyun telef oldu. Köprülerin yıkılması nedeniyle 8 köyün ulaşımı kesildi. Balıkesir kent merkezinde de 300 evi su bastı.

BURSA VE AYDIN

Bursa- İzmir yolunda Penguen fabrikasına işçi servisi yapan otobüs yüksekliği 1.5 metreyi bulan selde sürüklendi. Otobüste mahsur kalan işçiler sandallarla kurtarıldı. Demirtaş Barajı'nda yıkılma tehlikesi başgöterince su bırakıldı. Başta Toros ve Erkut tekstil farkiları ile Bosch Fren tesisleri olmak üzere çok sayıda işyeri, Hamitler, Yunuseli, Bağlarbaşı, Hipodrom, Anadolu, Atıcılar ve Doğanbey mahallelerinde çok sayıda ev sular altında kaldı. Baskına uğrayan binalardaki sular itfaiye ekipleri ve fabrikaların kurtarma ekipleri tarafından tahliye edildi.

Aydın ve ilçelerinde pazartesi akşamı 2 saat süren yağış, yaşamı felç etti. Saat 19.30'da başlayan yağmur nedeniyle il merkezi, İncirliova, Germencik ve Ortaklar'da çok sayıda evi su bastı. Aydın- İzmir yolu suyla kaplanınca trafiğe bir süre kapalı kaldı, otomobiller uzun konvoy oluşturdu. İncirliova Kaymakamı Kamil Köten ‘‘Maddi zarar çok fazla. Sadece Tariş'in hasarı 200 milyar liraya yakın’’ dedi.

Antalya'da pazar gününden bu yana aralıklarla süren ve zaman zaman sağanağa dönüşen yağmur ilçelerde binlerce dönüm ekili alana zarar verdi. Kale ve Kumluca ilçelerindeki Beymelek ve Mavikent beldelerindeki seralar yerlebir oldu.

SİBİRYA SOĞUKLARI

Kar yağışının etkili olduğu Kayseri kent merkezinde 20 santimi bulan kar kalınlığı, Sıvas'ta yarım metreye ulaştı. Bölgede yüksek kesimlerde 2.5 metreyi bulan kar nedeniyle, yüzlerce köy ve mezra ile ulaşım tamamen kesildi. Kayseri'de 200 köy yolu kapalı bulunurken, Sivas'ta 450 köy ve 500 mezra ile ulaşım sağlanamıyor. Çamlıbel geçidi, tipi nedeniyle ulaşıma kapandı. Yurdun iç ve Doğu kesimlerinde etkili olan Sibirya soğukları, yaşamı dondurdu. Hava sıcaklığı Erzurum'da sıfırın altında 35 dereceye kadar düşerken, Sıvas'ta yine sıfırın altında 27, Kayseri'de 15 derece olarak ölçüldü. Binaların su sayaçları patlarken, saçaklarda ve ağaçlarda uzunluğu 1.5 metreyi bulan buz sarkıtlar oluştu. Yakıt depoları donan araçlar çalışmazken, vatandaşlar bu yıl Doğu'da karakışın daha sert geçtiğini söylediler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!