Binbaşı'ya 25 yıl

Güncelleme Tarihi:

Binbaşıya 25 yıl
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2001 00:00


Namık DURUKAN Özgür CEBE / DİYARBAKIR, dha
Haberin Devamı

Yüksekova Çetesi için 5 yıl sonra karar

Aralarında rütbeli asker, korucu, PKK itirafçısı, özel timci ve belediye başkanınında bulunduğu 13 sanıklı davada 5 kişi mahkum oldu. Kurmay Albay Hamdi Poyraz ve 7 sanık beraat ederken, Binbaşı Mehmet Emin Yurdakul 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

HAKKÁRİ'nin Yüksekova İlçesi'nde ortaya çıkarılan, aralarında rütbeli asker, korucu, PKK itirafçısı, belediye başkanı, özel timci ve kamu görevlilerinin bulunduğu 13 sanıklı uyuşturucu, silah kaçakçılığı, gasp davası, 5 yıl sonra nihayet karara bağlandı ve 5 sanık mahkûm oldu.

SANIKSIZ DURUŞMA

Kurmay Albay Hamdi Poyraz ve 7 sanığın beraat ettiği davada PKK itirafçısı Kahraman Bilgiç'e 30 yıl, Binbaşı Mehmet Emin Yurdakul'a 25 yıl 2 ay 6 gün, korucubaşı Kemal Ölmez'e 13 yıl 4 ay, Üsteğmen Bülent Yetüt'e 7 yıl 4 ay 26 gün, Özel Tim polisi Enver Çırak'a 3 yıl 8 ay 13 gün hapis cezaları verildi.

PKK itirafçısı Kahraman Bilgiç'in ifadeleri doğrultusunda jandarma istahbarat emekli astsubayı Hüseyin Oğuz tarafından 1996 yılında ortaya çıkarılan olayla ilgili Diyarbakır 4 Nolu DGM'de açılan 'Yüksekova çetesi' davası dün sonuçlandı. Karar duruşmasına, Gaziantep Cezaevi'nde tutuklu bulunan PKK itirafçısı Kahraman Bilgiç dahil hiç bir sanık gelmedi.

Müdahil avukat Yaşar Altürk, tüm sanıklara ceza verilmesini istedi.

Sanık avukatlarından Meriç Turan ise devlete ait zırhlı araç ve helikopterle uyuşturucu ve silah ticareti yaptığı öne sürülen müvekkili Kurmay Albay Hamdi Poyraz'ın beraatini istedi. İtirafçı Kahraman Bilgiç'in avukatı Nevzat Güven ise müvekkilinin PKK'dan kaçıp güvenlik güçlerine teslim olduğunu belirterek, ‘‘Müvekkilim bir takım işlerde kullanılmış, iradesi tükenmiştir. Ölüm korkusu nedeniyle verilen her işi yapmıştır. Beraatini istiyoruz’’ diye konuştu.

ALBAY’A BERAAT

Mahkeme heyeti, Kurmay Albay Hamdi Poyraz'ın kanıt yetersizliğinden beraat ettiğini açıkladı. Davada, çeteyi ifadeleri ile ortaya çıkaran PKK itirafçısı Kahraman Bilgiç'e patlayıcı madde atmak ve tehditle para istemek suçundan toplam 30 yıl hapis ve ömür boyu kamu hizmetlerinden yasaklanma cezası verildi. Korucubaşı Kemal Ölmez'e 'çete oluşturmak' ve gasp suçundan 13 yıl 4 ay hapis cezası verildi.

ROKETLE SALDIRI

Binbaşı Mehmet Emin Yurdakul ise çete oluşturmak, tehditle para almak ve bir otele roketli saldırı yaptırmak suçlarından toplam 25 yıl 2 ay 6 gün hapis ve 444 bin 444 lira para cezasına çarptırıldı. Roketli saldırıya katılmaktan Özel Tim polisi Enver Çırak'a 3 yıl 8 ay 13 gün hapis, 222 bin 222 lira para cezası verildi. Üsteğmen Bülent Yetüt de aynı suçtan 7 yıl 4 ay 26 gün hapis ve 444 bin 444 lira para ve ömür boyu kamu hizmetlerinden yasaklanma cezası ile cezalandırıldı.

Yüksekova Belediye eski Başkanı Ali İhsan Zeydan, Astsubay Ali Kurtoğlu, korucubaşı İsmet Ölmez, Hasan Öztunç, Et Balık Kurumu eski Müdürü Mustafa Koca ve şoförü Oğuz Baygüneş, Yüzbaşı Nihat Yiğiter, 'teşekkül halinde uyuşturucu ve silah ticareti yapmak' suçlarından beraat etti. Bu sanıklar hakkında, bulunan silahlarla ilgili Yüksekova Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulması kararlaştırıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!