Bilmeniz gereken 50 ünlü tablo

Güncelleme Tarihi:

Bilmeniz gereken 50 ünlü tablo
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2010 00:00

Haberin Devamı

Bilmeniz gereken 50 ünlü tablo
Tempo Dergisi, eylül sayısında “Bilmeniz Gereken 50 Tablo” kitapçığı verdi. Mimar Sinan Üniversitesi’nden Prof. Fuat Acaroğlu ve Sanat Tarihçisi Osman Erden’in danışmanlığında hazırlanan kitapçıkta sanat tarihinin önemli 50 eseri ve onlar hakkında bilgi yer alıyor.

Deniz    İNCEOĞLU
“Sanat, her ne şekilde üretilirse üretilsin, gündemden düşmeyen, yaşamımızın kıvrımlarına yerleşmiş bir tepkidir” diyor, Prof. Fuat Acaroğlu. Kişi, istediği kadar “Ben sanatla ilgilenmiyorum” dese de mutlaka hayatının bir parçasında vardır sanat. Sokakta yürürken, internette gezinirken, kafede otururken bile pek çok önemli sanatçının işleriyle karşılaşmanız mümkün. Peki, bu eserlerin ve sanatçıların ne kadar farkındasınız? Onlar hakkında ne kadar fikir sahibisiniz?
“Çok fazla değil” diyorsanız, bu ay çıkan Tempo Dergisi’nden mutlaka bir tane edinin. Çünkü içinden “Bilmeniz Gereken 50 Tablo” kitapçığı çıkacak. İçinde neler yok ki... Andy Warhol, Wassily Kandinsky, Raffaello Sanzio, Sandro Botticelli, Paul Gauguin, Claude Monet, Pablo Picasso, Edvard Munch gibi, sanatta çeşitli akımlara öncülük etmiş sanatçıların önemli eserleri ve kendileri anlatılıyor. Mimar Sinan Üniversitesi’nden Prof. Fuat Acaroğlu ve Sanat Tarihçisi Osman Erden’in danışmanlığında hazırlanan kitapçıkta sanatçıların çok bilinen işlerinin açıklamalarının yanı sıra, sanatçının hangi akımı benimsediği, hangi sanatçılardan esinlendiği ve diğer önemli işlerinin isimleri de veriliyor.

BELLEĞİN AZMİ (1931)

Haberin Devamı

İspanya’da doğan Salvador Dali (1904-1989), 500’den fazla resim ve onlarca heykel yaptı. En ünlü tablolarından Belleğin Azmi’ni bir ağustos güneşi sıcağında eriyen camember peynirinden ilham alarak yaptı.
Norveçli ekspresyonist ressam Edvard Munch’un (1863-1944), “Çığlık” adlı eseri, korkan, umutsuz ve karamsar bir insanın yüzüne verdiği ifadedeki mükemmeliğiyle dikkat çeker.

Başarımız Türk sinemasına güç katar

Reha ERUS / VENEDİK
ESTONYA’nın başkenti Tallin’de aralık ayında yapılacak “Avrupa Sineması Ödülleri”ne aday gösterilen 10 filmden ikisinin yönetmeni Fatih Akın ile Ferzan Özpetek arasındaki tatlı rekabet dayanışmaya dönüştü. Fatih Akın’ın Hürriyet’e yaptığı açıklamada “İkimizin arasında tatlı ve uygarca bir rekabet olur. Kılpayı bir fark bile olsa ikimiz de kazanmış sayılırız” sözlerine Özpetek’ten yanıt geldi. Ferzan Özpetek, “Avrupa Sinema Ödülleri’nde yarışacak 10 aday filmden ikisinin Türk yönetmenlere ait olması müthiş bir başarı. Kim kazanırsa kazansın buraya seçilmek bile başlı başına bir ayrıcalık. Sanırım bu Türk sinemasına büyük bir katkıdır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!