Bilişimin yıldızı artık Hindistan değil Arjantin

Güncelleme Tarihi:

Bilişimin yıldızı artık Hindistan değil Arjantin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2004 22:45

Arjantin ekonomisini enkaza çeviren ekonomik kriz, şu günlerde ülkenin kurtarıcısı oldu. Ekonomik kriz Arjantin’de bilgi teknolojilerinde çalışanların ücretlerini Hindistan’dakilerin yüzde 15 daha altına düşürünce ülke cazibe merkezi haline geldi. Halen, Hindistan’da saati 15 dolardan çalışan bir yazılımcının ücreti Arjantin’de 11 dolar. Arjantin’de iki yıl önce paranın pul olmasının ardından işçi ücretleri üçte iki oranında azalmıştı.

Motorola, Oracle, PeopleSoft başta olmak üzere bilgi teknolojisi (BT) sektörünün dev şirketleri ardı ardına Arjantin’de yatırım yapıyor. Yazılım şirketi PeopleSoft, geçen yıl Asya ve Rusya pazarına yönelik yazılım üretmek için Buenos Aires’e bir araştırma merkezi daha ekledi. Bu yıl kadrosunu ikiye katlayarak 50’ye çıkarmayı hedefliyor. Motorola ise Cordoba’daki cep telefonu yazlımı fabrikasının kadrosunu 80 kişi artırdı. Oracle geçtiğimiz aylarda Buenos Aires’teki eStudio’suna 75 kişilik bir takviye yaptı.

ÜÇE KATLANACAK

Teknoloji danışmanlık şirketi IDC’nin yaptığı araştırmaya göre Arjantin’in BT alanındaki outsourcing (dış kaynak kullanımı) geliri 2008’de bugünkünün üç katına erişerek 445 milyon doları bulacak. Tahminlere göre 2008’de Arjantin’i geçebilecek yalnızca iki ülke olacak. Bunlar 1.7 milyar dolarlık outsourcing pazarıyla Brezilya ve 816 milyon dolarlık pazarıyla Meksika. Ancak Arjantin’in beklenen yıllık büyüme oranı yüzde 28’le bölgedeki en yüksek rakam.

Arjantin’e gelen bilgi teknolojileri şirketleri arasında Hindistan kökenliler de var. Temmuz başında Hindistan’ın en büyük yazılım ithalatçısı Tata Danışmanlık, Arjantinli bir BT firması olan Datco’yla ortak girişim kurdu. İki şirket çok uluslu müşterilere hizmet etmek üzere Buenos Aires’te ve Latin Amerika’nın diğer bölgelerinde 200 kişi çalıştıracak.

Arjantin, çağrı merkezi sektöründeki büyüme hızıyla da komşularının açık ara önünde. Yine IDC’ye göre bugün sayıları iki bin 800’ü bulan çağrı merkezi çalışanlarının 2008’e kadar üçe katlanarak 10 bine ulaşması bekleniyor. Piyasa araştırma şirketi Datamonitor’ün analistlerinden Mark Best ‘Arjantin dünyadaki kayda değer büyüklükte olan off-shore çağrı merkezi piyasalarından en büyüğü’ diyor.

ÇAĞRI MERKEZİ

Buenos Aires’teki en büyük çağrı merkezleri EDS, TeleTech ve Teleperformance. Teleperformance’ın hem İngilizce hem İspanyolca konuşan ve çoğunluğu Amerikan ve Avrupalı müşterilere hizmet eden bin 200 kişilik bir kadrosu var. Microsoft ve Motorola gibi şirketler için çalışıyorlar. AOL Latin Amerika da Porto Riko ve Meksika’daki çağrı merkezlerini de yakın zamanda Arjantin’e taşıdı. Üç ülkeye de buradan hizmet veriyor. Aynı zamanda Almanya’daki AOL Almanya müşterilerinin faturayla ilgili sorularına da internet üzerinden cevap veriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!