Bilişime yeni kaynak

Güncelleme Tarihi:

Bilişime yeni kaynak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2002 14:35

Türkiye için önemli bir fırsat olan AB 6. Çerçeve Programı, Türk Bilişim firmaları için yeni kaynak imkanları sunuyor. Türk firmaların ilk defa katılabildiği program, 16 milyar Euro'luk bütçeye sahip. Türk araştırmacıları, araştırma kurum ve kuruluşları ile Türk endüstrisi Ar-Ge birimleri programın kaynaklarından proje desteği alabilecekler. İsrail ve Yunanistan, bu program çerçevesinde aldıkları kaynaklarla bilişim sektörlerini geliştirdiler. Programla ilgili ayrıntılar bugün sona erecek Bilişim Fuarı kapsamında düzenlenen Bilişim Zirvesi'nde tartışıldı.

Avrasya'nın en büyük bilgi ve iletişim teknolojileri fuarı olan CeBIT Bilişim eurasia, sektör profesyonellerini ve teknoloji severleri buluşturdu. 3 Eylül'de açılan ve bugün sona erecek olan fuar, ziyaretçilerin akınına uğradı.

TÜYAP Beylikdüzü'nde yapılan ve bu yıl 11'incisi düzenlenen fuara 900 şirket katıldı. Bu yılki fuarda birçok yenilik vardı. Tematik bölümler arttı. 'İnternet Dünyası' diye yeni bir salon açıldı. e-devlet bölümü, 'Üniversite-Sanayi İşbirliği' adlı AR-GE çalışmalarına yönelik yeni bir bölüm yer aldı.

Fuarla aynı tarihler arasında yapılan Bilişim Zirvesi'02, 250'den fazla toplantıyla beş bine yakın profesyoneli bir araya getirdi. 3-6 Eylül tarihlerinde Kaya Ramada Plaza'da gerçekleştirilen zirvede e-devlet, e-iş, e-çözüm, e-dönüşüm, bilgi toplumu gibi konular masaya yatırıldı. Zirvenin bu yılki ana teması 'İnternet Ötesi' oldu.

ÇERÇEVE PROGRAM

Bilişim Zirvesi'02 kapsamında düzenlenen oturumlardan biri de Sabancı Üniversitesi, TÜBİSAD ve IST-2000-26429 HERMES işbirliği ile düzenlenen '6. Çerçeve Programı ve Bilişim-Türkiye'deki Bilişim Sektörü İçin Yeni Bir Kaynak' adlı forum oldu.

Avrupa Birliği'ne (AB) üye ve aday ülkelerin aynı hak ve yükümlülükler ile katıldığı 6. Çerçeve Programı, Kasım 2002'de yürürlüğe girecek. Forum ile AB 6. Çerçeve Programı'nda çok sayıda nitelikli projeler ile yer alabilme, ülke çapında farkındalığın artırılması ve diğer gerekli tüm faaliyetlerin yaygınlaştırılması amaçlandı. Yunanistan, İspanya, İsrail gibi ülkelerin bu süreçte edindikleri deneyimler, başarılar ve karşılaştıkları sorunlar bu ülkelerden gelen konuşmacılar tarafından katılımcılara aktarıldı.

Forumun açılışında konuşan Avrupa Komisyonu Direktörü Rosalie Zobel, 5. Çerçeve Programı'ndan farklı olarak Türkiye'nin 6. Çerçeve Programı'na katılabileceğini söyledi.

Finansal açıdan yeni oluşumların söz konusu olduğunu belirten Zobel şunları söyledi:

‘‘Çok büyük projeler farklı fonlarla desteklenebilecek. Entegre edilmiş projeler geliyor. Esneklik sağlanarak konsorsiyum gereken durumlarda değişikliğe uğrayabilecek fonlar milyon Euro'lardan, 10 milyon Euro'lara kadar çıkacak. 5. programda en fazla bir milyon Euro söz konusuydu.‘‘

Zobel, yeni çerçeve programında bütçenin onaylandığını ve 16 milyar 270 milyon Euro'luk bir bütçeye karar verildiğini ifade etti. Bilgi Toplumu Teknolojilerinin (IST) 3.6 milyar Euro ile en fazla payı aldıklarını dile getirdi.

Türkiye için çok önemli bir fırsat olan 6. Çerçeve Programı, geniş bütçeli, çok ortaklı proje imkanları sunuyor. Bu program çerçevesinde yer alan IST'de başarılı projelere imza atan ülkelerden biri İsrail. İsrailli ISERD firması yetkilisi Myer Morron kendi tecrübeleri ışığında Türk şirketlerinin IST'de nasıl başarılı olabileceği konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

ÜLKELERDEN ÖRNEKLER

Morron, çerçeve programına katılmanın yeni teknolojilere, pazarlara, müşterilere erişim sağlamak, daha iyi sektörel bilgi elde etmek, fon sağlamak açısından önemli yararları olduğunun altını çizdi.

İsrail'in 5. Çerçeve Programı'nda çok başarılı olduğunu ifade eden Morron, Türkiye'nin başarılı olabilmesi için yapması gerekenleri şöyle sıraladı:

‘‘Şirketler düzenli olarak teşvik edilmeli, üniversiteler yerel bir şirketle birlikte hareket etmek konusunda teşvik edilmeli, akademik araştırma ve geliştirme için destek sağlanmalı, iş partneri olabilecek ülkelerin farkında olunmalı, yurtdışındaki etkinliklere katılınmalı, toplumda ve şirketler arasında bu konuda bir bilinç uyandırılmalı.‘‘

Yunanistan da, AB 5. Çerçeve Programı'nda başarı gösteren ve projeleri kabul edilen ülkelerden biri. Programdan elde edilen fonların ülkede BT sektörünün gelişmesinde büyük katkısı olmuş. Yunanistan'dan Intrasoft International Greece şirketinin Ar-Ge Yöneticisi Antonis Ramfos, Yunanistan'da, Çerçeve Programı sayesinde BT'de müthiş bir çıkış yaşandığını ve yeni işlerin doğduğunu dile getirdi. Ülkede, kamu sektöründe kağıtlı sistem geride bırakılarak, tamamen bilgisayarlı sisteme geçilmiş. Ancak bazı hatalar da yapılmış. Sadece fondan para almak için şirketler kurulmuş. Üniversiteler kendi araştırma alanlarını önemsemeyerek program kapsamında araştırmalar yapmaya yönelmişler. Ramfos, Türkiye'nin çerçeve programlarına katılan ülkelerin tecrübelerinden yararlanarak bu tür hataları yapmaması gerektiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!