Bilinçaltının derinliklerinde

Güncelleme Tarihi:

Bilinçaltının derinliklerinde
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

David Lynch'in ‘‘Kayıp Otoban’’ (Lost Highway) adlı çoğul kimlikler üzerine filmi bugün Beyoğlu Sineması Yaz Şenliği kapsamında gösteriliyor. Başlıca rollerinde Patricia Arquette, Bill Pullman ve Balthazar Getty'nin oynadıkları 1997 yapımı film, David Bowie, Brian Eno, Trent Reznor ve Barry Adamson'ın katkıda bulunduğu müzikleriyle de dikkat çekmişti.

David Lynch'in son filmi ‘‘Kayıp Otoban’’, klasik 'film noir'ların atmosferine ve entrika örgüsüne sahip bir film. Lynch'in senaryosunu Barry Gifford ile birlikte yazdığı film, rüyayı andıran gerçeküstü görüntüleri, birbirine karışan kimlikleri, sürekli birbiriyle yer değiştiren kişilikleri, karmaşık öyküsüyle, bilinçaltının esrarengiz yapısını gözler önüne seriyor. Kısacası ‘‘Kayıp Otoban’’, tıpkı ‘‘Elephant Man/Fil Adam’’, ‘‘Blue Velvet/Mavi Kadife’’ ve ‘‘Wild at Heart/Vahşi Duygular’’ gibi tipik bir David Lynch filmi.

Patricia Arquette, Bill Pullman, Balthazar Getty, Robert Blake, Natasha Gregson Wagner, Gary Busey ve Robert Loggia'nın rol aldığı filmin müziklerini, birçok kez Lynch'le çalışmış olan Angelo Badalamenti yapmış. David Bowie, Brian Eno, Lou Reed, Trent Reznor, Barry Adamson, Antonio Carlos Jobim, Rammstein, Nine Inch Nails, The Smashing Pumpkins, Marilyn Manson ve This Mortal Coil gibi müzisyenlerin şarkılarının yer aldığı soundtrack de, kahramanı saksofoncu olan filmin caz duygusuna katkıda bulunuyor.

Lynch, Barry Gifford'la (Altın Palmiye’li ‘‘Vahşi Duygular’’ da Gifford'un romanından uyarlanmıştı) yazdığı senaryoda iki farklı ama iç içe geçen öyküyü bir rüya mantığı içinde anlatıyor. Öykülerden biri, karısının ikili bir hayatı olduğunu düşünen bir caz müzisyeni (Bill Pullman) hakkında; adam birden kendini onu öldürmekle suçlanırken buluyor. İkinci öykü ise genç bir araba tamircisi (Balthazar Getty) hakkında; o da gangster sevgilisini aldatan bir 'femme fatale'a aşık olup onunla ilişkiye giriyor. Bu iki öykü, ikisinde de kadınları aynı oyuncunun (Patricia Arquette) oynamasıyla ve belki de aynı kadın olmasıyla birbirine bağlanıyor. İki erkek kahramanı birbirine bağlayan ise, olayların esrarengiz, kafa karıştırıcı bir hal almasıyla kendi kimliklerini sorgulamaya başlamaları.

Lynch'in insan ruhunun derinliklerinde yatan bilinmeyeni sorguladığı ‘‘Kayıp Otoban’’ı görmediyseniz, bu kez kaçırmamaya çalışın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!