Bilim gençliği ödüllerini aldı

Güncelleme Tarihi:

Bilim gençliği ödüllerini aldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

MEF Türkiye Lise Öğrencileri Arası 8'inci Araştırma Projeleri Yarışması'nda, fizik ve biyoloji dallarında askeri lise öğrencileri başarılı olurken, kimya alanında ise 11 yaşındaki Hakan Turan ve Onur Demir en minik bilim adamı adayı oldu. Yarışmanın ödül töreninde konuşan MEF Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Arıkan, ‘‘Bir ülke ne kadar çok bilgi üretirse çağı da o kadar sistemli takip eder. Bilimin, fennin geride olduğu yerde hurefeler doludur’’ dedi. Törende, fizik, kimya ve biyoloji 1'incilik, 2'ncilik ve 3'üncülük ödüllerinin yanı sıra teşvik ödülü, jüri özel ödülü ve İstanbul Ticaret Odası Özel Ödülü verildi. Ödül alanlar arasında en çok alkışı ise lise 1 ve 2'nci sınıf öğrencileriyle birlikte yarışmaya katılan 11 yaşındaki ilköğretim 6'ncı sınıf öğrencileri Hakan Turan ve Onur Demir aldı. Gaziantep Emine Nakipoğlu Koleji öğrencileri ise kimya dalında Jüri Özel Ödülü'nü, 'Evsel atık suların arıtılmasında elektrooksidasyon metodunun kullanımı' başlıklı araştırmasıyla aldı. Dereceye giren öğrencilere ödüllerini Prof. Dr. Toktamış Ateş, Prof. Dr. Ayla Oktay, sanatçı Uğur Yücel, yönetmen Mustafa Altıoklar, yazar Recep Bilginer verdi.

Dadaşların başarısı

MEF Türkiye Lise Öğrencileri Arası 8'inci Araştırma Projeleri Yarışması'nda kimya dalında, Erzurum İbrahim Hakkı Fen lisesi öğrencileri Barış Aydaş ve Alper Yiğit 1'inciliğe layık görüldüler. Barış Aydaş ve Alper Yiğit ödüllerini ünlü sanatçı Uğur Yücel'in elinden aldılar.

Hüsnü SAVAŞ

Bunlar da bilim çocukları

Gaziantep Özel Emine Nakiboğlu Koleji İlköğretim 6'ncı sınıf öğrencileri 11 yaşındaki Hakan Turan ile Onur Demir, kimya dalında jüri özel ödülüne layık görüldüler. Küçük bilimadamları danışman öğretmenleri Mehmet Cellek'le birlikle uzun uzun alkışlandılar.

Ödül alan öğrenci ve projeler

Yarışmada dereceye giren öğrenciler ve projeleri şöyle:

FİZİK 1'nci: Balıkesir Çok Programlı Astsubay Hazırlama Okulu'ndan Ali Aykan-Alper Denksoy, 'Uzunyol sürücülerinin uyumasını engelleyen bir düzeneğin tasarımı ve yapımı' projesiyle. 2'nci: Kabataş Erkek Lisesi'nden D. Mehmet Özkan 'İnsan kolunun konumunun bilgisayar tarafından görülmesi ve bu konumun bilgisayar kontrolü ile modern kola yaptırılması' projesiyle. 3'ncü: FMV Özel Ayazağa Işık Lisesi'nden Ebru Elçi, Melih Motro, Alp Arısoy 'Nem sensörü-Nemlik pili' projesiyle.

KİMYA 1'nci: Erzurum İbrahim Hakkı Fen Lisesi'nden Barış Aydaş, Alper Yiğit 'Biyogaz üretimi ve kullanımında farklı bir modelin önerilmesi' projesiyle. 2'nci: İzmir Özel Türk Anadolu Lisesi'nden Ozan Onat, Ahmet Köylü, 'Radyumun giderilmesinde ipek fibroinin biosorbent olarak kullanımının incelenmesi' projesiyle. 3'üncü: Bursa Ahmet Vefik Paşa Lisesi'nden Lokman Yeliven, Dursun Mehmet Doğan, Derya Selin Sönmez (Mağnetik yoğunlaştırıcılı CO2 absorblayıcısı-bitki büyümesi hızlandırıcısı)

BİYOLOJİ 1'nci: Kuleli Askeri Lisesi'nden Kürşat Şimşek, Musa Utku Yalnızoğlu (Sanicula europaea L.ekstrelerinin antiviral potansiyelinin insan parainfluenza tip 2 virüslerinde belirlenmesi). 2'nci: İzmir Özel Türk Fen Lisesi'nden Mehmet Bahar, Onur Oral, 'Sitlik yapıdaki antiboyotik dışı bazı ilaçların, Proteus cinsi bakterilerin üreme, 'Swarming' ve 'Swarmer' hücrelerinde farklılaşması üzerine etkilerinin araştırılması projesiyle.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!