Bilecik'te tren kazası

Güncelleme Tarihi:

Bilecikte tren kazası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2010 10:39

Bilecik’te iki yolcu treni çarpıştı. 1 makinist öldü, 2 personel ve 10 yolcu yaralandı.

Haberin Devamı

OLAY YERİNDEN İLK FOTOĞRAFLAR

OLAY YERİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER / WEB TV


Eskişehir Ekspresi'nin, Haydarpaşa- Eskişehir arasında karşılıklı sefer yapan trenleri bugün saat 10.05'te Bilecik yakınlarında hızlı tren hattı çalışması yapılan kesimde çarpıştı. Kazada ilk belirlemelere göre makinistlerden İsmet Koçay öldü, 2'si tren görevlisi 12 kişi yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Trenlerin ilk vagonlarında bulunan çok sayıda yolcu hafif yaralanırken, birçok yolcu da şoka girdi. Kaza nedeniyle demiryolu ulaşıma kapandı.

İstanbul Haydarpaşa'dan saat 07.10'da Eskişehir'e gitmek üzere 350 yolcuyla hareket eden 11056 sefer sayılı ‘Eskişehir Ekspresi' ile Eskişehir'den Haydarpaşa'ya gitmek üzere saat 08.42 hareket eden 11015 sefer sayılı ‘Eskişehir Ekspresi', saat 10.05'te Vezirhan İstasyonu'na 1 kilometre uzaklıkta çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle trenlerin lokomotifleri birbirine girip öndeki vagonlar hasar görürken, yeni yıl ile birleşen hafta sonu tatilin son günü olduğu için dolu olan trenlerdeki yüzlerce yolcu bir anda kendilerini can pazarında buldu. Trenlerde bulunan yaklaşık 700 kadar yolcu neye uğradığını şaşırırken, kazanın ilk şokunu atlatıp vagonlardan inenler, lokomotiflerde ve ön vagonlarda sıkışan yaralı tren görevlileriyle, yolcuların yardımına koştu.

Kazanın duyulmasıyla birlikte ilk anda Vezirhan'dan, ardından da çevredeki yerleşim birimlerinden bölgeye sağlık ve kurtarma ekipleri sevk edildi.

1 ÖLÜ, 12 YARALI

Kaza yerine ulaşan sağlık ekipleri yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Kurtarma ekipleri, lokomotif ve vagonlarda sıkışan yaralıları çıkarmak için yoğun çaba harcadı.

Kurtarılan 2'i tren görevlisi 12 yaralı ambulanslarla Bilecik Devlet Hastanesi'ne sevk edilirken durumu çok ağır olan ve kalp masajıyla yaşama döndürülen makinist Hikmet Koçay'a kaza yerinde müdahale edildi. Eskişehir'den girden trenin makinisti olan Hikmet Koçay, ekiplerin tüm müdahalesine karşın kurtarılamadı.

Tren görevlileri Hüseyin Ölçer ve Ali Balkalı ile yolcular Murat Tanrısever, Seval Arda, Dilek Arda, Kemal Berat Arda, Baha Takıncı, Ahmet Arpacı, Kadriye Tatar, Leyla Tatar, Melek Baltuğ ve Nurcan Sarsılmaz Bilecik Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındı. Yaralılardan 2'sinin sağlık durumunun ciddi olduğu, diğerlerinin hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi.

Kazadan sonra demiryolu ulaşıma kapınırken, trendeki yolcular TCDD tarafından sağlanan otobüslerle Eskişehir ve İstanbul'a gönderildi.

KAZA NEDENİ HIZLI TREN ÇALIŞMASI MI?

Tren kazasının nedeni araştırılırken, hızlı tren hattı çalışması yapılan bu kesimde elektriklerin kesik olduğu ileri sürüldü. Ulaştırma Bakanlığı ise kaza nedeni olarak İstanbul'dan gelen trenin makinistinin kırmızı ışık ihlali yapmasını gösterdi.
Bilecik Valisi Musa Çolak kaza yerinde yaptığı açıklamada iki trenin ray değişim yerinde sinyalizasyon hatası nedeniyle kafa kafaya çarpıştığını söyledi. Vali Çolak, “1 görevli öldü, yaralılar var. Kaza bölgesinde hızlı trenin deplase çalışması var. Çalışmalar sırasında elektrik kesilmiş. Elektrik olmadığı için trenler birbirini fark edememiş” dedi.

Bir görevli ise kazanın meydana geldiği yerde, Vezirhan- Osmaneli arasındaki kesimde hızlı tren hattı çalışması yapıldığını ve elektriklerin kesik olduğu için trenlerin lokomotif değiştirdiğini söyledi. Eskişehir'den gelen makinist İsmet Koçay yönetimindeki trenin dizel lokomotif takılması için beklerken kazanın meydana geldiğini anlatan aynı görevli, “Haydarpaşa'dan gelen makinistler Raşit Dikmen ve Bülent Koçyiğit yönetimindeki treni Osmaneli'de alan dizel lokomotif Vezirhan'ı geçtikten sonra makas değişim yerinde onu bırakıp, Eskişehir'den gelen treni götürecekti. Durması gerekirken duramayıp bekleyen trene çarpmış. Elektrikler kesik olsa da sinyalizasyon çalışıyor. Niçin durmadığı henüz bilinmiyor” dedi.

Eskişehir'den gelen trendeki görevliler lokomotif değiştirmek için bekledikleri sırada kazanın meydana geldiğini söyledi. Bir görevli, “Yaşamını yitiren makinist arkadaşımız İsmet Koçay o sırada ön vagondaki tuvalete girdi. Biz de aşağıdaydık. Karşıdan gelen tren duracak, onu getiren lokomotif bizi alacaktı. Ancak, tren durmayıp gelip çarptı” dedi.

Bilecik savcılığı kazayla ilgili soruşturma başlatırken, TCDD Genel Müdürlüğü de bir heyeti olay yerine gönderdi.

Haberin Devamı

TCDD'DEN AÇIKLAMA

Haberin Devamı

TCDD Genel Müdürlüğü, Bilecik'te meydana  gelen kazaya ilişkin ilk tespitlerde, bölgedeki sinyallerin faal olduğu, sinyal  sisteminin trafiğe uygun çalıştığının belirlendiğini bildirdi.

Olayda, duran trenin makinisti Hikmet Koçay'ın hayatını kaybettiği,  kondüktör Hüseyin Ölçer'in Bilecik Devlet Hastanesi'nde, odacı Ali Baltalı'nın  Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındığı kaydedildi.
TCDD Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, İstanbul'dan Eskişehir'e  hareket eden 11 bin 16 sefer sayılı Eskişehir Ekspresi'nin kırmızı ışığı ihlal  ederek İstanbul yönüne hareket etmek üzere Vezirhan İstasyonu'nda bekleyen 11 bin  15 sefer sayılı Eskişehir Ekspresi'ne çarptığı belirtildi. Açıklamada, şunlar  kaydedildi:
“8 Aralık 2009 tarihinde başlayan yeni viyadük yapım çalışmaları  nedeniyle Vezirhan-Osmaneli arasında tren trafiği dizel lokomotiflerle  sağlanmakta olup (tren seyirleri elektrik yerine dizel ile sağlanıyor), ilk  tespitlerde, bölgedeki sinyallerin faal olduğu, sinyal sisteminin trafiğe uygun  çalıştığı belirlenmiştir.

Olayda duran trenin makinisti Hikmet Koçay hayatını kaybetmiş, kondüktör  Hüseyin Ölçer, Bilecik Devlet Hastanesinde, odacı Ali Baltalı Eskişehir Yunus  Emre Devlet Hastanesinde tedavi altına alınmıştır.

Hafif yaralı 11 yolcunun tedavileri Bilecik Devlet Hastanesinde ayakta  yapılarak, bir kısmı taburcu edilmiştir.
Yolcuların aktarma işlemleri tamamlanmış, yol trafiğe açılmıştır.

Olayla ilgili çok yönlü inceleme sürmektedir.”

Haberin Devamı

BÖLGE MÜDÜRÜ: KIRMIZIDA DURMAMIŞ

TCDD İstanbul Bölge Müdürü Hasan Gedikli, kazanın meydana geldiği bölgede incelemelerde bulunduktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kazanın İstanbul yönünden gelen Eskişehir Ekspresi'nin Vezirhan istasyonu girişindeki sinyalizasyona uymayıp durmaması sonucu meydana geldiğini söyledi. Gedikli, “Haydarpaşa'dan Eskişehir istikametine gider tren Vezirhan İstasyonu girişinde, durması gerektiği kırmızı ışıkta durmamış. Neden durmadığının araştırması yapılıyor. Savcılık bu trenin 2 makinisti hakkında soruşturmasını sürdürüyor” dedi.

Bayırköy- Sarmaşık arasındaki hızlı tren çalışmaları nedeniyle elektrik kesik olduğu için Osmaneli- Vezirhan arasında dizel lokomotiflerin çalıştığını hatırlatan Gedikli, “Normalde İstanbul yönünden gelen Eskişehir Ekspresi’nin Vezirhan girişinde beklemekte olan diğer tren makaslara bastığı için kırmızı yanan sinyalizasyonda durması gerekiyordu. Ancak sinyalizasyonda bir sorun olmamasına rağmen, Vezirhan istasyon girişinde durmayarak diğer trenle kafa kafaya çarpışmıştır, Sinyalizasyonla ilgili herhangi bir teknik arıza söz konusu değil. Sistem çalışıyor. Kazanın oluş nedeniyle ilgili teknik araştırma sonucunda net bir bilgi vereceğiz” dedi.

Gedikli, kazayla ilgili olarak İstanbul yönünden gelen trenin makinistleri Reşit Dikmen ve Bülent Koçyiğit'in ifadelerinin Cumhuriyet Savcısı tarafından alındığını söyledi.

EVİNDE YAS

Kazada yaşamını yitiren makinist 44 yaşındaki Hikmet Koşay'ın ölüm haberini alan eşi Hülya Koşay, babası Sadettin Koşay ve annesi Necmiye Koşay sinir krizi geçirdi. Hülya Koşay, 6 ay önce dünyaya getirdiği bebeği Cansu'ya sarılıp ağıt yaktı. Koşay'ın mesai arkadaşları ve TCDD yetkileleri da aileye taziye ziyaretinde bulundu.

8 AYLIK KIZI VARDI

Haberin Devamı

Kazadada hayatını kaybeden makinistin emekliliğe hak kazandığı halde çalışmaya  devam ettiği, 8 aylık bir kızı olduğu bildirildi.

Bilecik'teki tren kazasında hayatını kaybeden Eskişehir-İstanbul seferini  yapan Eskişehir Ekspresi'nin makinisti Hikmet Koşay'ın (46) ölüm haberi,  Eskişehir'de yaşayan eşini ve ailesini yasa boğdu.

29 yıllık makinist olan Koşay'ın 5 yıldır evli olduğu öğretmen eşi Hülya  Koşay, acı haberi alır almaz eşinin babasının yaşadığı Işıklar Mahallesi Kazımbey  Sokak'taki eve gitti.

Hikmet Koşay'ın ölüm haberi üzerine fenalık geçiren baba Sadettin, anne  Necmiye ve aile fertlerine evde sağlık görevlileri müdahale etti.

Emekliliğe hak kazandığı halde çalışmaya devam eden Koşay'ın 8 aylık  Cansu adında bir kızı olduğu bildirildi.
Koşay'ın mesai arkadaşları ve TCDD görevlileri, aileye taziye ziyaretinde  bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!