Biden'a Türk usulü ağırlama

Güncelleme Tarihi:

Bidena Türk usulü ağırlama
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2011 12:34

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bir ilki gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Geçirdiği operasyonun ardından İstanbul Kısıklı'daki evinde bir süredir dinlenen Başbakan Erdoğan, bir ilki gerçekleştirerek, ABD'den gelen önemli konuğunu da evinde ağırladı.

Görüşme evde olunca, tabii bazı ilginç anlar da yaşandı. Amerikalılara en ilginç gelen konu ise, "eve girerken ayakkabı çıkarmak ve terlik giymek" oldu. Nitekim, görüşme sonrasında adını açıklamadan Amerikalı gazetecileri neler konuşulduğu konusunda bilgilendiren üst düzey bir Amerikalı yetkili, bu konu üzerinde özellikle durarak, "girişte ayakkabılarımızı çıkardık ve hepimiz terlik giydik" diye anlattı.

Amerikalı yetkili, operasyondan sonra Başbakan'ı gören yabancı heyette yer aldığından, kendisine "Başbakan Erdoğan'ın sağlığı nasıldı" sorusu da yöneltildi. Yetkili, "iyi görünüyordu. Doktor değilim. Tek tıp bilgim seyrettiğim E.R dizisinden (ABD'de oldukça ünlü, acil servisi anlatan dizi) Ama otururken de, ayaktayken de iyi göründüğünü söyleyebilirim. Bizi ayakta karşıladı ve ardından yine ayakta uğurladı" dedi. Üst düzey yetkili, Başbakan Erdoğan'ın görüşme başında Biden'a çocuklarını, damat ve gelinlerini de teker teker t

/images/100/0x0/55ea918af018fbb8f888819a
anıştırdığını anlattı.

Haberin Devamı

NELER KONUŞULDU

Ve görüşme içeriği;
Amerikalı üst düzey yetkiliye göre Başbakan Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden görüşmesinde, Türkiye-İsrail ilişkileri, Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılması, İran'a yönelik yaptırımlar, Suriye konuları öne çıktı. Üzerinde en çok durulan konu ise Irak oldu.
Başbakan Erdoğan, Irak'tan Türkiye'ye gelen ABD Başkan Yardımcısı'na izlenimlerini sordu.

BİDEN: "İRAN'IN IRAK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ ABARTILIYOR"

Amerikalı üst düzey yetkiliye göre Biden, sanılanın aksine İran'ın Irak yönetimi üzerinde etkinliğinin fazla olmadığını söyledi. "İran'ın Irak üzerindeki etkisi abartılıyor" diyen Biden, Iraklıların her türlü dış müdahaleye karşı rahatsızlık duyduklarını ve dış müdahale istemediklerini söyledi. ABD Askerlerinin Irak'tan çekilmelerinin ABD'nin bu ülkeye ilişkilerinin azalacağı anlamına gelmediğini de söyleyen Biden, aksine, ABD ile Irak arasındaki stratejik işbirliği anlaşması çerçevesinde siyasi alanda ilişkilerin aynı yoğunlukta devam edeceğini anlattı.

Haberin Devamı

"PREDATORLAR PKK'YI VURACAK MI" SORUSUNA "YORUM YOK"

Irak konusundan bahsedilirken PKK da görüşmede gündeme geldi. Amerikalı üst düzey yetkiliye göre Biden PKK'yla mücadele konusunda ABD'nin kararlılığını anlattı. Ayrıca Irak'ta yaptığı görüşmelerden de, Irak'taki Kürt yönetimi dahil, tüm Iraklıların "bu sorunla yüzleşmek konusunda çok ciddi olduklarını" söyledi. ABD Başkan Yardımcısı, "Dolayısıyla bu problem, Irak'ın, Türkiye'nin ve ABD'nin ortak problemidir" dedi. Ancak Amerikalı üst düzey yetkili, ABD'nin İncirlik'te konuşlandırdığı predatorların PKK'nın imhasında kullanılıp kullanılmayacağı sorularına ise, "bu konuda detaya giremem" diyerek yanıt vermekten kaçındı.

Haberin Devamı

"İRAN'A YAPTIRIMLAR İŞE YARIYOR"

Amerikalı yetkiliye göre, Biden İran konusunda ise bu ülkeye yönelik yaptırımların "çok işe yaradığını", İran'ın bölgede giderek yalnızlaştığını söyledi. "ABD Başkanı Obama göreve geldiğinde İran'la yakınlaşmak için ciddi çaba harcadı, ancak karşı taraftan aynı karşılığı görmedi" diyen Biden'in İran konusundaki kilit cümlesi ise, ABD'nin bu ülkeyle sorunları "hala diplomatik unsurları kullanarak çözmek istiyoruz" cümlesi oldu.


"İSTİKRARSIZLIK KAYNAĞI BEŞAR VE ÇEVRESİ"

Suriye konusunda ise Biden, Suriye'de kendi halkını öldüren Devlet Başkanı Beşar Esad ve çevresinin bu ülke açısından "ciddi bir istikrarsızlık kaynağı haline geldiğini" söyledi. Biden, "uluslararası alanda Esad'ın gitmesi konusunda giderek artan bir uzlaşma var" dedi. Bilgi veren Amerikalı yetkili de, "tabii ki Türkler de bu uzlaşmanın liderleri arasında yer alıyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

"İSRAİL-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ ACI VERİYOR"

Biden'ın en ilginç çıkışlarından biri de İsrail Türkiye ilişkileri konusunda. Amerikalı üst düzey yetkiliye göre, ABD Başkan Yardımcısı Başbakan Erdoğan ile görüşmesinde, "Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin durumu bize acı veriyor. Çok iyi anlaşan iki dost ve müttefik ülkenin bu durumunun bize acı verdiğini Cumhurbaşkanı Gül'le yaptığım görüşmede de söyledim" dedi. ABD'nin, iki ülkeden ilişkileri geliştirebilecek her türlü fırsatı kullanmalarını beklediğini söyledi.
Biden, görüşmede Heybeliada Ruhban okulunun açılması konusunu da gündeme getirdi. Türk hükümetinin azınlık mallarının geri verilmesi konusunda attığı adımlardan övgüyle bahseden Biden, ayrıca "yeni Anayasa çalışmaları sonucunda Türkiye'deki dini özgürlüklerin gelişmesini de diliyoruz" mesajı verdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!