Bidat nedir? TDK'ya göre Bidat ne demek?

Güncelleme Tarihi:

Bidat nedir TDKya göre Bidat ne demek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2020 12:17

Bidat, dilimizde yaygın olarak kullanılmasa da zaman zaman gündeme gelmektedir. Arapça dil kökünden türeyen bir terim olan bidat için Türk Dil Kurumu (TDK) da açıklamalarda bulunmuştur. Bid'at biri geniş, diğeri dar kapsamlı olmak üzere iki şekilde tarif edilmiştir. Peki, bidat nedir? TDK'ya göre Bidat ne demek?

Haberin Devamı

Bidat sözlükte; örneksiz bir şey yapmak, yepyeni bir iş ortaya koymak, umumi kanaata aykırı davranışta bulunmak ve daha evvel benzeri olmayan bir şeyi icad etmek gibi anlamlara gelir. Sonradan ihdas edilen her türlü yeniliklere lügat anlamında bidat denilmesi caiz olmakla birlikte, bu kavramın zamanla dini konularda fazlalık veya noksanlık olarak telakki edilen davranışlar için kullanılmasının temaül haline geldiği görülmektedir.

Istılah bakımından bid’at; Dinin aslından olmayan ve şer’i delillere istinad etmeden sünnete aykırı olarak icad edilen şeylerdir. (2) Bazı kaynaklarda ise; Bid atın şer’i anlamının biraz daha genişletilerek yapıldığına rastlanılmaktadır. Bu duruma göre bid’at; Dini emirlerin ikmalinden sonra, Hz. Muhammed (a. s.) ın sünnetine, Kur’ân’ın sarîh hükümlerine, ashab, tabiin ve müctehidlerin genel görüşlerine tamamen aykırı olarak ortaya çıkan hal, davranış ve işler demektir.

Haberin Devamı

TDK'ya göre Bidat ne demek?

, TDK sözlüğünde bidat iki şekilde açıklanmıştır:

- Hz. Muhammed’in vefat etmesinden sonra ortaya atılan değişik yargı, yorum ve ilkeler.
- Sonradan ortaya çıkan, türetilen şey.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!