Bibi ‘Gaz’a geldi

Güncelleme Tarihi:

Bibi ‘Gaz’a geldi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2012 00:00

Netanyahu, dün Kıbrıs Rum Kesimi’ne ziyaret eden ilk İsrail Başbakanı oldu. Larnaka yerine sürpriz bir şekilde dün Rumlardan askeri kullanım hakkı istediği Baf’taki üsse inen Netanyahu, “Doğalgaza geldim” dedi. Türk ordusunun ise Kıbrıslı Rumların doğalgaz bulduğu Afrodit bölgesinde tatbikat başlattığı öne sürüldü.

Haberin Devamı

İSRAİL Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün Kıbrıs Rum Yönetimi’ne tarihi bir ziyaret gerçekleştirdi. Rumlar’dan istediği Baf kentindeki Andreas Papandreu askeri üssüne inen Netanyahu, Rum lider Dimitris Hristofyas ile askeri alanda arama ve kurtarma anlaşması imzaladı ve doğu Akdeniz’de doğalgaz konusunda işbirliği konularını ele aldı.

Askeri üs istedi mi

Eşi Sarah ve kalabalık bir heyetle Ada’ya gelen Netanyahu, Rum lider ile baş başa görüşmeye girerken, “Gaza geldim” dedi. İki saat süren baş başa görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Hristofyas İsrail ile başta doğalgaz konusu olmak üzere bir dizi ekonomik işbirliği konularını ele aldıklarını söyledi. Hristofyas, İsrail’in Andreas Papandreu askeri üssünü isteyip istemediği sorusuna ise “Bu gibi konular kamuoyuna uluorta ilan edilmez” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

İsrail’e boru hattı

İsrail Başbakanı Netanyahu ve Rum lider Hristofyas basın toplantılarında yapılan anlaşmaların içeriği konusunda çok az bilgi verdi. Ancak Rum medyası, özellikle doğalgaz alanında İsrail’in bir dizi talebi bulunduğunu yazdı. Haberlere göre, anlaşmalar, Rumların çıkaracağı, İsrail’in ise, halen doğu Akdeniz’de çıkardığı doğalgazın boru hatları ile Kıbrıs’a ulaştırılmasını da içeriyor. İsrail doğalgazı, Rum kesiminde kurulacak sıvılaştırma tesisi aracılığıyla uluslararası pazarlara ulaştırılacak. Netanyahu, Rum ana muhalefet partisi lideri Nikos Anastasiadis ile görüşmesinin ardından dün akşam adadan ayrıldı.

Afrodit’te Türk tatbikatı

Netanyahu’nun ziyareti, bir İsrail Başbakanı’nın Ada’ya ilk ziyareti oldu. Ziyaret ile aynı gün Türkiye’nin Rumların İsrail ile işbirliği içinde doğalgaz bulduğu Afrodit bölgesinde tatbikat başlattığı bildirildi. Rum medyasının haberlerine göre, Türkiye uluslararası sivil uçuş otoritelerine tatbikatta gerçek mermilerin kullanılacağını bildirdi. Rum Dışişleri Bakanı Eratu Markulli, “Türk zorbalığı” diye nitelendirdiği tatbikatı BM’ye şikayet edeceklerini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!