Beykoz'un işyeri gecekonduları yıkılıyor

Güncelleme Tarihi:

Beykozun işyeri gecekonduları yıkılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2001 00:00

Haberin Devamı

Beykoz, İstanbul ilçeleri arasında orman yağmasında olduğu kadar işgal edilen gayrımenkulleri konusunda da birinci. Belediye dün işgal edilmiş gecekonduları yıkmaya başladı. Üstelik açtığı davanın reddedilmesi sayesinde.

Beykoz, ormanlık arazinin en yoğun olduğu ilçe. Maalesef orman yağmalanmasında da birinci sırada. Kaçak inşaatın, uzun süredir hızla geliştiği bölgede, belediye kendine ait arazilere bile sahip çıkmakta zorlanıyor. Rüzgarlıbahçe Mahallesi, Beykoz ilçesindeki en önemli yerlerden biri. Kavacık Meydanı’ndaki Acarlar İş Merkezi'nin hemen arkasında kalan bölgenin, iş merkezi olması nedeniyle rantı yüksek. Zaten orada bulunan gecekonduların büyük bir çoğunluğu da, ihtiyaçtan değil, ticari olarak kullanılıyor. Gecekondu sahipleri evlerini ya kiraya vermiş ya da iş yeri olarak kullanılıyor.

Belediye, bölgeyi boşaltıp, 1/5000'lik planlar çıktığında da iş merkezine dönüştürmeyi düşünüyor. Çünkü bu şekilde belediyeye gelir sağlanabilecek. Dün, belediyeye ait Rüzgarlıbahçe Mahallesi'ndeki kaçak yapıların yıkım hikayesi şöyle gelişti:

Kavacık meydanındaki Acar Plaza'nın hemen arkasında kalan, Rüzgarlıbahçe Mahallesi'ndeki 781 ada, 1 parsel ve 782 ada 1 parsel, on yıl önce yapılan İmar İslah Planına göre, semt pazarı olarak gözüküyor. Ancak, bölge gecekondu sahipleri tarafından işgal edilmiş. Bir dönem önceki Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek tarafından da 1995 yılında Belediye Meclisine konuyla ilgili yazılar gönderilmiş.

İşgalcilere ilk yasal uygulama

Sayıştay'ın 30 Mayıs 2000 tarihinde Beykoz Belediyesi'ne gönderdiği yazıda, ‘‘İstanbul İlinde Bulunan Kamu Taşınmazlarının Mevcut Durumu Hakkında Değerlendirme Raporu’’ndan sözediyor. Raporda, Beykoz bölgesindeki belediyeye ait çok sayıda taşınmazın gecekonducular tarafından işgal edildiği ancak işgalciler hakkında herhangi bir yasal yola başvurulmadığı belirtiliyor.

Beykoz Belediyesi, bir yıl önce bölgedeki gecekonduların yıkılması için yasal işlem başlatıyor. Gecekondu sahiplerinin adına yer tahsis ediliyor ve enkaz bedeli ödenmesi kararı çıkıyor. Ancak, gecekondu sahiplerinden Süreyya Kaya, İdare Mahkemesine kararın iptali için dava açıyor. Karar, gecekondusunun Doğal SİT Alanı ilan edilen yerde kaldığı anlaşıldığı için iptal ediliyor, fakat Süreyya Kaya (ve diğerleri) bu kez daha zararlı duruma düşüyor. Çünkü bir başka yasaya göre Doğal SİT alanı içindeki yapıların, yer tahsis edilmeksizin ve enkaz bedeli ödenmeksizin yıkılması öngörülüyor.

Bütün bu kararlar sonucu Beykoz Belediye'si, bölgedeki yerlerin yıkımına dün başladı. Bölge boşaltıldıktan sonraki gelişmeler, 1/5000'lik planların onaylanmasından sonra belli olacak.

Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler, Belediye’nin 650 taşınmazının işgal altında olduğunu söylüyor. İşgalci tespitine başlamışlar. Amaçları, kendilerini ait arazileri geri almak ve belediyeye gelir getirecek şekilde kullanmak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!