Beyin krizine dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Beyin krizine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Beyin damarlarının tıkanması sonucu kan dolaşımının engellenmesiyle ortaya çıkan krizlere karşı uzmanlar uyarıyor: Beyin krizi, kalp krizi ve kanserden sonra tehlike sırasında üçüncü sırayı alıyor.

Halk arasında ‘inme' olarak bilinen ve sakat bıraktığı gibi ölüme de götürebilen beyin felcinin ağırlaşan yaşam koşulları ve stres nedeniyle giderek daha sık görülmeye başlandığı belirtildi. Beyin damarlarının birinin veya birkaçının tıkanması sonucu kan dolaşımının engellenmesiyle ortaya çıkan beyin krizinin, ölüm nedenleri arasında kalp krizi ve kanserden sonra üçüncü sırayı aldığı bildirildi.

Sık görülüyor

Beyin krizine dikkat çekmek amacıyla UCB Pharma ilaç firması tarafından düzenlenen panelde konuşan Dr. Serdar Kapran, hastalığın temel nedenleri arasında yüksek tansiyon, şeker ve kalp hastalıkları ile aşırı şişmanlığın bulunduğunu, sigara ve doğum kontrol ilaçlarının da krizi artırıcı rol oynadığını söyledi. Dr. Kapran, ‘‘Dünyada her bin kişiden 3'ü bu sebeple ölmektedir. 25 yaşından sonra bu rakam 8'e çıkarken, 65 yaş üzeri kişilerde beyin krizi görülme sıklığı binde 30'a çıkmaktadır’’ dedi. Sık sık yaşanan unutkanlıklar ile geçici hafıza kayıplarının beyin krizinin habercisi olduğunu ifade eden Dr. Kapran, tıp dilinde ‘strok’ olarak bilinen beyin krizine önlem olarak risk faktörlerinin azaltılması gerektiğini vurgulayarak şöyle dedi: ‘‘Beyin krizi geçiren bir hastaya en fazla 2-3 saat içinde yoğun tıbbi müdahale gerekmektedir. Aksi takdirde ölüm ya da felç olayı kaçınılmazdır. Bunun içinde ülkemizdeki sağlık kuruluşlarında mutlaka gerekli tıbbi imkanlara sahip strok üniteleri oluşturulmalıdır.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!