Beyin hücresinden kan yapılacak

Güncelleme Tarihi:

Beyin hücresinden kan yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bilim adamları, farelerin beyin kök hücresini kan üreten hücrelere dönüştürmeyi başardı. Böylece lösemi gibi hastalıklarla mücadelede önemli bir adım atıldı.

Dünyaca ünlü Science dergisi son sayısında bilim dünyasını sarsan çarpıcı bir buluşa yer verdi. ‘Beyinden kan yapmak’ başlıklı yazıya göre, araştırmacı Angelo Vescovi ve Kanadalı meslektaşları ‘beyin hücrelerini kan üreten hücreye dönüştürmek için yaptıkları çalışmalarda’’ önemli başarı sağladılar.

Araştırmacılar da şaştı

Bilim dünyasında olay yaratan çalışmanın ilk ayağında, bir farenin ‘beyin kök hücreleri’ tecrit edildi. Bu hücreler, daha sonra başka bir farenin kan kök hücrelerinden temizlenen omur iliğine zerk edildi. Ve sonuçta araştırmacıların bile ummadığı mucize gerçekleşti: Normal olarak çoğalıp beyin hücresi yaratması gereken bu kök hücreler omuriliğine konduğu farenin vücudunda kan üretmeye başladı.

Tıpta gerçek devrim

Bu mucizenin insanda da gerçekleşmesini beklediklerini söyleyen bilim adamları, ‘‘İşte o zaman tıp dünyasında gerçek anlamda bir devrim yaratacağız. Çünkü hastalardan alınacak kök hücrelerle kan üretilecek ve lösemi, kansızlık ile bağışıklık hastalıklarıyla mücadele çok daha etkili olacak’’ dediler.

İnsan klonlamaya son

Bu arada araştırmanın insan üzerinde de başarılı olması halinde, ilk kopya koyun Dolly'i üreten İskoç bilim adamı Ian Wilmut'un projeleri de suya düşecek. Wilmut'un üzerinde çalıştığı ve insanlık için kabusa dönüşebilecek ‘kan ve organlarını kullanmak üzere insan embriyosu klonlama projesi’ne gerek kalmayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!