‘Beyaz Kıta’ya neden gittik

Güncelleme Tarihi:

‘Beyaz Kıta’ya neden gittik
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2023 07:00

‘Beyaz Kıta’ya bu yıl 7’nci kez bilim seferi gerçekleştiren ekibin başındaki isim Prof. Dr. Burcu Özsoy, Antartika’ya neden gittiğimizi şöyle açıkladı: “‘Antartika’ya ne olacak?’ sorusu gündeme geldiğinde, karar mekanizmasının içinde olmak istiyoruz.”

Haberin Devamı

Antartika’ya düzenlenen bilim seferleri 2016 yılından beri sürüyor. Ocak ayında başlayan ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü’nün (KARE) koordinasyonunda gerçekleştirilen 7’nci Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne katılan 19 Türk ve 3 yabancı biliminsanının yolculuğu mart ayında sona erdi. Beyaz Kıta’da bayrağımızı dalgalandıran bilim ekibinin başındaki isim, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Kutup Araştırmaları Enstitüsü Genel Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy, “Neden Antarktika’dayız?” sorusunun cevabını Hürriyet’e verdi.

BİLİME ADANMIŞ SON YER

Antartika’da canlı bilimleri, fiziki bilimler, yerbilimleri ve sosyal bilimler konu başlıklarında çalışıyoruz. İlk canlıların yaşadığı yer olan Ekvator’dan koparak gelen bir kıta olduğu için buzun içinde dinozor ve fosiller konusunda ciddi bulgular var. Milyonlarca yıl önce kara parçasının üzerinde donan buz, verileri hafızasında tutuyor. Türk biliminsanları bu konuların hepsiyle ilgileniyor. Antarktika dünyanın 5’inci büyük kıtası. Yeryüzünde sadece barışa ve bilime adanmış son kıta. Bu da 1959 yılında Antarktika anlaşmalar sistemiyle güvence altına alındı. 1995 yılında bu anlaşmaya taraf olmuşuz, gözlemci ülke olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Haberin Devamı

‘Beyaz Kıta’ya neden gittik

Prof. Dr. Burcu Özsoy

KARAR ALAN TARAFTA OLACAĞIZ

Bu zamana kadar bilim öncelikli olsa bile ekonomik değerlere sahip. İster istemez ileride siyasi değerlere de sahip olacak. Bu durumda uzun süredir varlık gösteren danışman statüsündeki ülkeler karar mekanizması içinde olacak. Gözlemci statüsündeki tüm ülkeler karar aşamasındaki toplantılarda yer alamıyor. ‘Antarktika’ya ne olacak?’ sorusu gündeme geldiğinde danışman üye olarak karar mekanizmasının içinde yer almak son derece önemli. Karar alan tarafta olmak istiyoruz.”

‘Beyaz Kıta’ya neden gittik

Haberin Devamı

DANIŞMAN ÜLKE OLMAK İSTİYORUZ

“Hedef danışman üye statüsüne geçmek. Bunun için kaliteli, sürdürülebilir seferler ve işbirlikleri önemli” diyen Prof. Dr. Özsoy şunları söyledi: “2024 yılında biz 8’inci seferimizi yapacağız. Diğer ülkelere baktığımızda 30 hatta 50 sefer yapanlar görüyoruz. Akıllara ‘Biz geç mi kaldık?’ sorusu gelebilir. Ancak doğru stratejiyle, daha önce bilim seferi yapmış ülkelerin yanlışlarından da ders çıkararak, doğrularla birleştirince bu soru asla karşımıza çıkmıyor. Türkiye bu seferlerle beraber Antarktika’da bilimsel çalışma yapan ekiplerin yüzde 40’ı ile eşdeğer seviyeye ulaştı. Bu bizim için çok büyük bir onur ve başarı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!