Bestekar dedenin cazcı torunu

Güncelleme Tarihi:

Bestekar dedenin cazcı torunu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

EMİR Işılay, ‘‘Benim oğlum büyünce Berklee'de okuyup bestekar olacak’’ diye büyütülen, 19 yaşına geldiğinde de kundakta kulağına fısıldanan bu dileği gerçeğe dönüştüren genç bir müzisyen. Şimdi dedesi Sadi Işılay'ın bestelerini caz formatında yorumlayarak bir albüm yapmayı tasarlıyor.

EMİR Işılay, dünyanın 1 numaralı müzik okulu Berklee'de caz ve film müziği kompozisyonu eğitimi alıyor. Hem de dünyanın en yetenekli genç müzisyenlerinin peşinde koştuğu burslardan birini 3 yıldır kimseye kaptırmadan. Şimdiden 150'nin üzerinde caz bestesi ve katıldığı yarışmalarda birincilik ödülleri var. Çocuk yaşta başladığı müzik eğitimini, Türkiye'den çok dünyada tanınan piyanist-kompozitör Aydın Esen aldığı derslerle olgunlaştıran Emir Işılay'ın müzik yeteneği dedesi ünlü kemani-bestekar Sadi Işılay'ın hediyesi. Dedesi Sadi Işılay'ın müzik serüveni, torun Işılay'ın bugünkü başarılarının Işılay ailesinin yüzyıllık müzik birikiminin bir meyvesi olduğunu gözler önüne seriyor. Sadi Işılay, 1899'da Laleli'deki bir saz heyetinde keman çalan bir babanın oğlu olarak dünyaya gelmiş. 1911 yılında müzik eğitimi almak için Musiki-i Osmani Cemiyeti'ne kaydolmuş. Aynı yıl, 12 yaşındayken Sultan Reşad'ın Rumeli seyahatine katılan saz heyetiyle Selanik'te sahneye çıkmış. Sadi Işılay, her anını müzikle yaşadığı hayatına biri Denizkızı Eftalya ile olmak üzere tam 9 evlilik ve bir çok beste sığdırmış.

CAZ TUTKUNU AİLE

Sadi Işılay'ın ölümünden sonra ailedeki müzik tutkusunu oğlu Cengiz Işılay, sürdürmüş. Türkiye'nin en zengin kişisel caz koleksiyonlarından birine sahip olan caz eleştirmeni ve radyo programcısı Cengiz Işılay, oğlu Emir'in Berklee'de okuması için hayaller kurmuş. 6 yaşından itibaren Emir'e klasik piyano dersleri aldırmış.

Caz tutkunu baba ve caz resimleri yapan ressam bir annenin oğlu olan Emir için dönüm noktası Aydın Esen ile tanışması olmuş. Esen'in desteğiyle babasının Berklee hayalini gerçekleştiren Emir'in kendi hayalleri de var: Hollywood'un ünlü film müziklerine imza atmak ve dedesi Sadi Işılay'ın 'Ruhumda ölen nağmede sevda sesi var mı' gibi bestelerini modern caz ve new age tarzında yorumladığı bir albüm çıkarmak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!