Besteci İçli toprağa verildi

Güncelleme Tarihi:

Besteci İçli toprağa verildi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2006 15:52

“Zeytin Gözlüm”, “Gül Açılsın Dudağında Gülüver”, “Hüzün Zaman Zaman Deli Dalgalarla Gelir”, “Ayrılık Var Çıkan Falda” gibi Türk Sanat Müziği eserlerine imza atan ünlü bestekar Prof. Dr. Selahattin İçli'nin (83) cenazesi, İstanbul'da toprağa verildi.

Haberin Devamı

Geçirdiği kalp krizi sonucu vefat eden İçli için, emekli olduğu İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Türk Musikisi Devlet Konservatuvarının bulunduğu Taşkışla binası önünde tören düzenlendi.

Törende Selahattin İçli'nin özgeçmişini okuyan İTÜ Rektör Vekili Fuat Anday, üzüntülerinin büyük olduğunu ifade ederek, Türk müziğine çok sayıda eser kazandırmış İçli'yi saygıyla andıklarını anlattı.

İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Can Etili Ökten de acı ve üzüntülerini anlatmaya kelimelerin yetersiz kaldığını söyledi. Prof. Dr. Ökten, şunları kaydetti: “Sanatçı vardır, 1-2 şarkının gölgesinde ünlü olur. Ama bir sanatçı daha vardır ki, sanata yeni bir bakış açısı getirir. Selahattin İçli, Türk musikisinde beste ve bestecilik anlayışına farklı bir boyut kazandırmış, yeni bir soluk getirmiştir. Yaptığı her beste milyonlarca kişi tarafından sevilmiş, gönülleri nakış gibi işlemiştir.”

Haberin Devamı

Gençleri ve çocukları da çok seven İçli'nin, öğrenciler için bir sabır abidesi olduğunu belirten Ökten, “2 yıl önce oğlunu kalp krizi sonucu kaybetmişti. Çok sevdiği evladına sılada kavuştu” dedi.

Selahattin İçli'nin 63 yıllık arkadaşı Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Nevzat Atlığ da 1943 yılından beri İçli ile birbirlerini hiç kırmadan sevgiyle bugünlere kadar geldiklerini anlattı. Atlığ, “Sevgili Selahattin, senin insani ve ahlaki vasıfların, yüksek nezaketli davranışların gök kubbede büyük sevgi ve saygıyla anılacaktır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Selahattin İçli'nin cenazesi, Teşvikiye Camii'ne getirildi. İçli'nin cenazesi, burada öğle namazının ardından kılınan cenaze namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki aile kabristanlığında toprağa verildi.

Bu arada camideki törene katılan ve basın mensuplarının sorularını yanıtlayan sanatçı Orhan Gencebay, “İçli'nin son derece beyefendi ve çok iyi bir müzisyen olduğunu” söyledi. Gencebay, İçli'nin eserlerini 70'li yıllarda tanıdığını ve çok sevdiğini anlattı.

Mustafa Sağyaşar da Selahattin İçli'nin çok centilmen bir kişi olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Törene Selahattin İçli'nin eşi Pınar, torunları Sine ve Berk, İstanbul Valisi Muammer Güler, besteci ve yorumcu Alaaddin Yavaşça, besteci Erol Sayan, Ali Rıza Binboğa, Çelik, Ahmet Özhan, Adnan Şenses, İlham Gencer ile dostları ve sevenleri katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!