Beşli çapraz sorgu

Güncelleme Tarihi:

Beşli çapraz sorgu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Abdullah Öcalan, 5 savcı tarafından çapraz sorgulanıyor. İmralı'daki sorgulamaya 8 emniyet görevlisi de katılıyor. Savcılar, dün adaya ulaştı.

Çetebaşı Abdullah Öcalan, Ankara ve İstanbul DGM savcılarından oluşan 5 kişilik savcı heyeti ve 8 emniyet uzmanı tarafından çapraz sorguya alınacak. Öcalan'ın sorgusu, İmralı Adası'nda yapılacak, 4 veya 5 günde tamamlanacak. Bebek katilinin yargılaması da yine İmralı Adası'nda yapılacak. Öcalan'ı sorgulamak için, Ankara DGM Savcıları Talat Şalk, Nuh Mete Yüksel ve Hamza Keleş özel olarak görevlendirildi. Savcılar dün akşamüstü suç dosyalarıyla birlikte İmralı'ya gittiler.

Öcalan'ı sorgulamakla görevlendirilen Nuh Mete Yüksel, DEP'lileri PKK üyeliğinden mahkum ettiren savcı olarak tanınıyor. Hamza Keleş ise Öcalan'a MED TV'deki konuşmalarından ötürü, ‘Vatana ihanet’ten idamla yargılanması için ilk davayı açmıştı. Talat Şalk da uzun yıllar PKK üzerinde çalışan uzman bir savcı. Şalk son olarak HADEP yöneticilerine, Öcalan'a destek olmak için düzenledikleri açlık grevleri nedeniyle dava açmıştı. Şalk, bu davada, HADEP'in PKK'nın siyasi kanadı olduğunu öne sürmüştü.

KAMERALI SORGU

Bölücübaşının sorgusu, işkence iddialarını önlemek için saniye saniye kamerayla kaydedilecek. DGM savcıları Öcalan'ı, PKK'nın yurtiçi ve yurtdışı bağlantıları konusunda da sorgulayacak. Ankara DGM Savcıları Nuh Mete Yüksel, Talat Şalk ve Hamza Keleş, PKK ve Öcalan dosyalarını hızla elden geçirip, 8 emniyet görevlisiyle birlikte İmralı'ya gittiler. Savcı ve uzman emniyet görevlilerini korumak için de 35 kişilik özel bir ekip görevlendirildi.

DGM savcıları Talat Şalk, Nuh Mete Yüksel ve Hamza Keleş'in helikopteri, dün öğleden sonra sıkı güvenlik önlemleri altında Mudanya Stadı'na indi. Yanlarında 2 generalin ve bazı yüksek rütbeli subayların bulunduğu savcılar, buradan jandarma minibüsüne binerek, yine çok sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı Mudanya Limanı'na geldi. Savcıların içinde bulunduğu jandarma minibüsü, yolda küçük bir çocuğa çarptı. Ayağından hafif yaralanan çocuk, ayakta tedavi gördü.

Gazetecilerden köşe buca kaçırılan savcılarla subaylar, önce Yeni Liman'a gitti, oradan da jandarma araçlarıyla Eski Liman'a getirildi. Rıhtımda 5 dakika kadar kalan DGM savcıları ve subaylar, limanda toplanan vatandaşlar tarafından alkışlandı.

Ellerinde Apo'nun suç dosyalarının bulunduğu çanta olan DGM savcıları ve yüksek rütbeli subaylar, daha sonra hücumbota binerek İmralı'ya gitti.

APO ARTIK TUTUKLU

Sorguya geçilmeden önce, Abdullah Öcalan hakkında daha önce Ankara 2 No'lu DGM tarafından verilen gıyabi tutuklama kararı vicahiye çevrildi. Öcalan hakkında daha Türk Ceza Kanunu'nun 125'inci maddesindeki, ‘Vatana ihanet’ suçundan idam istemiyle dava açılmıştı.

Öcalan'ın sorgusu uzatılmayacak. Savcılar Öcalan'nın sorgusunu yaparken ve dava iddianamesini hazırlarken tanık dinlemeyecekler. Öcalan, daha önceki iddianamelere ek olarak hazırlanacak yeni bir iddianeme ile 30 bin kişinin katili ve terör örgütünün elebaşı olarak idam istemiyle yargılanacak. Öcalan hakkında daha önce açılmış bütün dava dosyaları birleştirilecek. Öcalan'ı yargılayacak Ankara DGM heyeti de ‘güvenlik’ gerekçesiyle yargılamayı İmralı'da yapacak.

BASIN İZLEYECEK

Adalet Bakanlığı İmralı'daki yargılama için tüm hazırlıkları tamamladı. Davayı ulusal ve yabancı basının rahat izlemesi için her türlü önlem alınacak. Bu amaçla adada basın merkezi kurulacak. Öcalan davasına güvenlik gerekçesiyle izleyici alınmayacak. Ancak birinci derece akrabalarına duruşmaya giriş izni verilecek. Tarihi duruşmayı izleyecek gazetecilere ise özel kart verilecek. Adadaki 247 mahkumu başka yerlere nakleden Bakanlık, kampı da kapattı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!