Berlin'de sürpriz

Güncelleme Tarihi:

Berlinde sürpriz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2006 13:34

Avrupa'nın en önemli festivallerinden 56. Berlin Film Festivali Berlinale'de ödül kazananlar belli oldu.Festival Komitesi tarafından, Altın Ayı ödülü, yönetmenliğini Jasmina Zbaniç'in yaptığı, Bosna savaşından sonra bir anne ve onun 12 yaşındaki kızının öyküsünü anlatan Avusturya, Bosna, Almanya, Hırvatistan ortak yapımı “Grbavica” filmine verildi.

Haberin Devamı

Yarışmanın diğer ödülleri ve kazananlar şöyle:

“Gümüş Ayı” film ödülü-Jüri ödülü: Danimarka, İsveç ortak yapımı “A soap” ve İran yapımı “Offside”.

“Gümüş Ayı” en iyi yönetmen ödülü: “The road to Guantanamo” adlı filmin yönetmeni Michael Winterbottom ve filmin kurgusunu yapan Matt Whitecross. Filmde, haklarında resmi bir suçlama olmadan 2 yıl boyunca Küba'daki Guantanamo üssünde tutulan İngiliz uyruklu üç Müslüman'ın hikayesi anlatılıyor.

“Gümüş Ayı” en iyi erkek oyuncu ödülü: “'Elementarteilchen” adlı filmindeki rolüyle Alman oyuncu Moritz Bleibtreu.

“Gümüş Ayı” en iyi kadın oyuncu ödülü: “Requiem” filmindeki rolüyle Alman Sandra Hüller.

“Gümüş ayı” en iyi film müziği ödülü: Çin yapımı “İsabella”

Alfred Bauer ödülü: Arjantin, İspanya, Almanya ortak yapımı, yönetmenliğini Pernille Fischer'in yaptığı “El Custodio”.

Haberin Devamı

SAVAŞ SUÇLULARI HALA SERBESTÇE GEZİYOR

Berlinde sürpriz
Filme adını veren Grbavica, hem Bosna'da bir semt adı hem de kambur kadın anlamına geliyor.

Bosna'daki savaşta Sırp askerlerinin Bosnalı kadınlara yönelik sistemli tecavüzlerini anlatan filmiyle Berlin Film Festivalinde “Altın Ayı” ödülünü alan yönetmen Jasmila Zbaniç, savaş suçlularının Avrupa'da hala serbest olabildiklerine dikkati çekti.

Düşük bir bütçeyle çektiği “Grbavica” adlı filmiyle ödülü alarak büyük sürpriz yapan bayan yönetmen Zbaniç, ödül töreni sırasında coşkulu alkışlarla karşılanan konuşmasında, “Bosna'daki savaş 13 yıl önce bitti ancak Radovan Karadziç ve Radko Mladiç gibi savaş suçluları, hala Avrupa'da serbestçe yaşayabiliyorlar” dedi.

1992-1995 yılları arasındaki savaşta sistemli bir biçimde 20.000 Bosnalı kadına tecavüz edilmesinin ve yaklaşık 100.000 kişinin öldürülmesinin suçlusu olan bu kişilerin hala yakalanmadığına dikkati çeken Zbaniç, “Burası Avrupa ve hiç kimsenin, onların yakalanmasıyla ilgilendiği yok. Umuyorum bu film ve ödül, bu durumla ilgili fikirlerinizi değiştirir” dedi.

Haberin Devamı

“Grbavica”, Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'nın bir semtinin adı. Ancak bu sözcük aynı zamanda “kambur kadın” anlamı da taşıyor ve filmde de, tecavüzle karşılaşmış kadınların taşıdığı yükü ifade ediyor. Filmde, savaş sırasındaki tecavüzlerin kurbanı olan bir kadının, küçük kızını korumak için, bu ağır geçmişini gizleme çabası anlatılıyor.

“Grbavica”, yarışmaya katılan 19 filmin gösterimi sırasında da en büyük alkışı almıştı.

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!