Berkin Elvan davası başladı

Güncelleme Tarihi:

Berkin Elvan davası başladı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2017 16:22

Gezi Parkı eylemlerine ilişkin 16 Haziran 2013’te kafasına gaz kapsülü isabet eden ve 269 gün sonra tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin dava başladı. Olayda ateş açtığı tespit edilen polis memuru F.D.’nin "Olası kasıtla öldürmek" suçundan müebbet hapsi isteniyor.Görüntülerdeki kişinin kendisi olmadığını savunan F.D, E-5 üzerinde görevli olduğunu ve iç kesimlere hiç girmediğini öne sürdü.

Haberin Devamı

İstanbul Okmeydanı’nda 16 Haziran 2013 tarihinde Gezi olayları sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucunda yaralanan 15 yaşındaki Berkin Elvan kaldırıldığı hastanede 269 gün sonra hayatını kaybetmişti. Olayın ardından başlatılan soruşturma 3,5 yıl sonra tamamlandı ve sanık polis memuru hakkında “olası kasıtla insan öldürmek” suçunda müebbet hapis istemiyle dava açıldı.

Berkin Elvan davası başladı

“CAN GÜVENLİĞİM YOK DURUŞMAYA GELEMEM”

İstanbul 17.Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ilk duruşması bugün yapıldı. Sanık polis memuru F.D duruşmaya Van’da görevli olduğu için SEGBİS sistemi ile katıldı. Elvan ailesinin avukatlarının talebi üzerine mahkeme başkanı sanık polise, “Avukatlar burada savunma yapmanı istiyor. Burada savunma yapmak ister misin?” diye sordu. Bunun üzerine sanık polis eşinin hamile olduğunu ve 2 ay sonra doğum yapacağını ayrıca can güvenliğinin de olmadığını belirterek gelmek istemediğini söyledi.

Haberin Devamı

SEGBİS İLE SAVUNMA YAPTI

SEGBİS sistemi ile ilk savunmasını yapan polis memuru F.D, olay günü çok yoğun çalıştıklarını söyledi. Okmeydanı’nda görev verildikten sonra belediye otobüsü ile görev yerine gittiklerini anlatan F.D, “Bizden önceki ekip biz gittiğimizde müdahaleye başlamıştı. Bize karşı Molotof kokteyli ve el yapımı patlayıcı atılıyordu” dedi.

İÇ KESİMLERE GİRMEDİK SADECE E-5 ÜZERİNDE MÜDAHALEDE BULUNDUK

25-26 saat çalıştıklarını anlatan F.D, o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın E-5’ten geçeceği için kendilerine E-5’i açık tutmaları yönünde talimat verildiğini anlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güvenli bir şekilde yoldan geçebilmesi için müdahale ettiklerini anlatan polis memuru F.D, “E-5’in yanındaki çimenlerin oradaydık. Hiç iç kesimlere girmedik. Üst geçidin yanında park gibi bir şey vardı. Tepeden görüyordu. Oradan içeri doğru atış yapıyorduk. Çünkü bize karşı çok yoğun bir saldırı vardı” dedi.

Haberin Devamı

ZET’İ KULLANAN TEK KİŞİ BEN DEĞİLDİM

Berkin Elvan’ın ölümüne sebep olan gaz kapsülünü atan silahı (ZET) sadece kendisinin kullanmadığını anlatan F.D, “Her çevik kuvvet grubu 20-30 kişiden oluşuyor. Her grupta ZET kullanan 4-5 kişi bulunur. Ancak kağıt üstünde sadece 1 kişi görünür. Bizim grupta da kağıt üzerinde ben görünüyorum. Yani kağıt üzerinde ben görünüyorum diye sadece benim kullandığım anlamına gelmiyor” dedi.

GÖRÜNTÜLERDEKİ KİŞİ BEN DEĞİLİM

Çevik kuvvette çalıştığı süre boyunca hiç kimsenin yaralanmasına ya da ölümüne sebep olamadığını anlatan F.D, “İsterseniz o dönem görevli olan polis arkadaşları da tanık olarak dinleyebilirsiniz” dedi.  Dosyadaki görüntülerdeki kişinin kendisi olmadığını söyleyen F.D, “Görüntüler net değil. Görüntülerdeki atış yapan kişi ben değilim. Kim olduklarını da bilmiyorum. Bilirkişi raporlarının çok sağlıklı olduğunu da düşünmüyorum” dedi.

Haberin Devamı

Müşteki avukatları bu savunmanın yeterli olmadığını, sanığın duruşmanın ileriki aşamalarında da beyanda bulunması gerektiğini vurguladı. 

BERKİN ELVAN'IN ANNESİ DURUŞMADA FENALAŞTI

Beyanda bulunan Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan da oğlunu fırına yolladığını ifade ederek şunları kaydetti:

"Ben çay demledim. Tam yumurta soyacaktım. Kapılarımız ve camlar kapalıydı ses duymuyorduk. Yumurtayı kızlara bıraktım, Berkin'e bakmak için. Tam o sırada zil çaldı, Berkin'in kafası yarıldığı söylendi. Ben normal düştü zannettim. Benim çocuğumun yaşama şansı yüzde 50 iken götürmemize izin vermediler. 5 dakika mesafede olan yere 25 dakikada gitti benim çocuğum. Ben çocuğumu ekmeğe gönderdim, kana büründü."

Haberin Devamı

Beyanın ardından Gülsüm Elvan'ın fenalaşması üzerine, duruşma verilen aranın ardından devam ediyor.

BAROLARIN KATILMA TALEBİNE RET

Ankara, Adana, Van, Aydın, Bursa, Manisa, Antalya, Balıkesir, İzmir baroları davanın insan haklarını ilgilendirdiğini belirterek katılma talebinde bulundu. Berkin Elvan’ın ailesinin doğrudan suçtan zarar görmesinden dolayı katılma talebini kabul eden mahkeme, baroların katılma talebini ise reddetti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!