Bereket Tanrısı'na belediye sansürü

Güncelleme Tarihi:

Bereket Tanrısına belediye sansürü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Alanya'nın ANAP'lı Belediyesi, ‘‘abartılı’’ imal ediliyor diye, Bereket Tanrısı heykelciklerinin satışını yasakladı. Belediye Encümeni, heykelciği ‘‘müstehcen’’ buldu.

Mitolojinin ünlü kahramanlarından, çıplaklığın ve erkekliğin sembolü olan Bereket Tanrısı heykelciklerinin turistik ilçe Alanya'da açıkta satışı belediye tarafından yasaklandı. Hediyelik eşya satıcılarının tezgahlarını süsleyen ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken heykelciklerin halkın ar ve haya duygularını incittiği ve cinsel arzuları tahrik, istismar ettiği gerekçesiyle bu kararın alındığı bildirildi.

ANAP'lı Alanya Belediyesi, çok tanrılı dinler döneminde Best Tanrı'yı (Bereket Tanrısı) sembolize eden heykelciklerin satışına kısıtlama getirdi. Belediye Encümeni, Türk Ceza Kanunu'nun 426 ve Belediye Kanunu'nun 15'inci maddelerine göre heykelciklerin işyerlerinin önünde ve kaldırımlarda satışını yasakladı. Gerekçe olarak da müstehcenliğini gösterdi. Uymayan esnafa kanuni işlem yapacağını açıkladı.

ABARTILIYMIŞ

Alanya'nın turistik bir kent olduğunu, ancak heykelciklerin artık abartılı bir şekilde imal edilmeye başlandığını söyleyen Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, kararın da Encümen'de alındığını belirtti. Sipahioğlu, şöyle konuştu:

‘‘Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi Alanya'da da Bereket Tanrısı'nın kartpostalları ve bibloları satılıyor. Bereket Tanrısı heykelcikleri artık abartılı bir şekilde hazırlanır oldu. Biz bunlara karışamayız ama pazaryerleri, kaldırımlar ve işyerlerenin önünde açıka sergilenmesine karşıyız. Esnaf satmasın demiyoruz. İstediğimiz bibloları işyerlerinin içerisinde sergilenmesidir.’’

CİNSEL İÇERİKLİ

Alanya Belediyesi Encümeni'nin Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu imzalı karar metni hediyelik eşya satan işyerlerine tebliğ edildi. Turistik eşya satıcıları kararı şaşkınlıkla karşılarken yorum yapmak istemedi.

Şaşırtan kararın ‘‘Cinsel İçerikli Malzemeler Hakkında’’ yazan tebliğ bölümünde şöyle denildi:

‘‘Belediyemizce yapılan denetimler neticesinde işyerinizde cinsel içerikli, halkın ar ve haya duygularını rencide edecek şekilde müstehcen sayılan eşyaların işyerinizin önünde alenen teşhir edildiği tespit edilmiştir. Halkın ar ve haya duygularını rencide edecek bu tür teşhir eylemleri TCK'nın 426'ncı Maddesi'ne aykırı olduğu gibi, Belediye Yasası'nın 15'inci Maddesi hükmüne göre kamu düzen ve nizamına da aykırılık teşkil ettiğinden, müstehcen sayılan bu tür eşyaların alenen işyerinizin önünde teşhir edilmemesi, aksi takdirde kanuni işlemlerin yapılacağı hususu bilgilerinize rica olunur.’’

Turistik eşya satan işyerlerinin bağlı olduğu Alanya Ticaret Odası yetkilileri ise konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!