Berat Kandili'nde yapılacak ibadetler neler? Berat Kandili'nde nasıl ibadet edilir?

Güncelleme Tarihi:

Berat Kandilinde yapılacak ibadetler neler Berat Kandilinde nasıl ibadet edilir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2019 15:29

Berat Kandili İslam dünyasında, Şaban ayının on beşinci gecesi olarak kabul edilip, bağışlanma ve rahmet gecesi olarak kabul görür. Berat, Allah’ın affı ve bağışlaması olarak anlamına gelir. Manevi güzellikle dolu olan mübarek Berat Kandili ile beraber, milyonlarca vatandaş Berat Gecesi idrak edilecek ibadetleri araştırmaya başladı. Peki, Berat Kandili'nde yapılacak ibadetler neler? Berat Kandili'nde nasıl ibadet edilir? İşte, dua ve Kur'anların okunacağı Berat Kandili ibadetleri ile ilgili bazı bilgiler...

Haberin Devamı

İslam dünyası için mübarek olan Berat Kandili'nin gelmesi ile yurt genelindeki tüm camilerde ibadetler idrak edilecek. Berat Kandili dolayısıyla vatandaşlar da bu gece yapılacak ibadetleri merak etmeye başladı. Peki, Berat Kandili'nde hangi ibadetler yapılır? Berat Gecesi neler yapılmalı? İşte, internette en fazla araştırılan Berat Kandili'nde yapılacak ibadetler ile ilgili bazı bilgiler.

Berat Kandili, İslam camiası tarafından ellerin semaya açılıp yüce yaradandan afların dileneceği, günahlardan arınmak için fırsat ortamının yakalanacağı önemli bir gün olacak. İslam dininde yer alan dini günler arasında çok önemli bir yere sahip olan Berat Kandili’nde çeşitli ibadetler gerçekleştirilecek.
 
Hz.Ali (R.A.) tan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz Buyuruyor ki;

“Şaban ayının yarı gecesinde yani (Berat Gecesi) olduğunda, gündüzünde oruç tutun, gecesini de ibadetle geçirin.”Çünkü Yüce Allah (c.c), o gece rahmetiyle gökyüzüne iner ve şöyle buyurur; “Günahının affını isteyen yokmu? Affedeyim, rızkının artmasını isteyen yokmu? Bol rızık vereyim, bir derde düçar olan yokmu? Afiyet vereyim. Yokmu şunu isteyen, yokmu bunu isteyen diye bu ilahi ses tan yeri ağarıncaya kadar devam eder, buyuruyor.

Berat Kandili ne yapmalı?

Kandil gecesini gönül uyanıklığı ile ihya edebilmiş olmak için; gündüzünde oruç tutulmalı, gecesinde cemaatle namaz kılınmalı, vaaz ve mevlid-i şerif dinlenmeli, topluca dua edilmeli, tevbe edilmeli, kaza ve nafile namazlar kılınmalı, büyüklere saygı ve küçüklere sevgi izhar edilmeli, küsler barışmalı, dargınlar kucaklaşmalıdır. Yoksul-yetim ve muhtaçlar sevindirilmeli, eş, dost ve uzaktaki akrabalarla tebrikleşilmelidir.

Berat Kandili ibadetleri neler?

Haberin Devamı

Kur’an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur’an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

Hz. Muhammed’ (s.a.s) salât ve selâmlar getirilmeli, kendisinin şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

Tefekkürde bulunulmalı, “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

4 Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli, manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk’a niyazda bulunulmalı

Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli.

Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamette bulunulmalı.

Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli, iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

Hayattaki manevî büyüklerimizin, hocalarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, mesaj yahut e-mail çekerek tebrik edilmeli, duaları istenmeli.

 

BAKMADAN GEÇME!