Benim bıraktığım 10 bin dolarlık halı nerede

Güncelleme Tarihi:

Benim bıraktığım 10 bin dolarlık halı nerede
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2005 01:54

Eski Devlet Bakanı Ekrem Pakdemirli, ‘1984 yılında yurtdışından büyük bir halı firmasının yöneticisi bana halı hediye etti. Değerinin 10 bin dolar olduğunu öğrenince envantere kaydettirdim. Araştırılsın’ dedi.

Hazine'ye bırakılan hediyeler tartışmasında her gün yeni bilgiler gün ışığına çıkıyor. ANAP iktidarlarının ekonomi bakanlarından Ekrem Pakdemirli, "1984'te Hazine Müsteşarı'yken 10 bin dolarlık bir halı hediye geldi. Envantere kaydettirdim. Halı neden envanterde görünmüyor" dedi.

ESKİ Devlet Bakanı Ekrem Pakdemirli, 1984 yılında Hazine Müsteşarıyken kendisine hediye edilen 10 bin dolarlık halıyı Hazine'ye envantere kaydettirdiğini belirtti. Pakdemirli, "Başbakanlığın devlette hiç hediye kaydı olmadığına ilişkin açıklaması yanlış. Halının envanterde görünmesi gerekir. Nerede?" diye sordu.

FİYAT ARAŞTIRMASI:

Pakdemirli, 1984 yılında Hazine Müsteşarıyken, yurtdışından büyük bir halı firmasının yöneticisinin kendisini ziyaret ettiğini anlattı. Pakdemirli, "Bana halı hediye ettiler, 'araştırın kaç para eder' diye sordum. '10 bin dolar' dediler. Fiyatı çok yüksekti, 'Bunu Hazine envanterine kaydedin' dedim. Bu kayıt yapılırken, yanımda tanık olarak Tevfik Altınok da vardı. Sonra kendisi Hazine Müsteşarı oldu. Devlet kayıtlarında demirbaşa kaydedilmiş hediye olmadığı iddiaları doğru değil. Halının nerede olduğu araştırılsın" dedi.

DİĞERLERİNİ BİLMİYORUM:

Pakdemirli, her kurumun ayrı envanteri olmadığı belirterek, "Sonuçta bu tür hediyeler, Hazineye irat kaydedilir. Başbakana verilen halı için de geçerli olan bu" dedi. Pakdemirli, geçmiş yıllarda bu tür büyük hediyeler verilmediğini de belirterek, "Bana gelen ilk ve son büyük hediye de o halı oldu. En fazla kalem, gümüş bir süs eşyası gibi şeyler hediye edilirdi" dedi. Pakdemirli, bakanlık yaptığı dönemde, bakanlar ve başbakanların bu tür hediyeleri demirbaşa kaydedip etmediği sorusuna ise, "Diğerlerini bilmiyorum, hiç tanık olmadım. Ancak böyle bir iade olmuşsa, Hazine'de kaydının olması gerekir. Çünkü tüm hediyelerin toplanıp geleceği yer orasıdır" dedi.

ALTINOK DA İADE ETTİ:

Pakdemirli'nin aktardığı halı olayının doğruluğunu teyit eden kaynaklar, Pakdemirli ile birlikte Tevfik Altınok'un da hediye edilen halıyı iade ederek, envartere kaydettirdiğini belirttiler. 1984'ün yılbaşısında aynı yerden Altınok'a da, Pakdemirli'ye de bir halı hediye olarak gönderildi. Altınok, halıyı kayıt altına aldırırken, bunu gönderen kuruma da bildirdi. Kaynaklar, her kurumun kendine ait kayıtlardan da bu gibi hediye iade olaylarının görülebileceğini belirttiler.

Meclis'e 'hediye müzesi' kuruluyor

BAŞBAKAN
Tayyip Erdoğan'ın eşine verilen hediyeyle birlikte başlayan etik tartışması, TBMM Başkanlarına verilen hediyeleri de gündeme getirdi. TBMM Başkanlığı 1996 yılından beri "hediyeleri" küçük bir salonda sergiliyor. TBMM yönetimi, tüm hediyeleri alabilecek bir müze yapmak için yeni mekan arıyor. Hediyeler, ilk kez Hüsamettin Cindoruk'un başkanlığı döneminde, idare amiri Yücel Seçkiner'in girişimleriyle sergilenmeye başladı. TBMM Başkanlarına hediye edilen halı, kılıç, vazo, gümüş süs eşyaları v.s gibi hediyeler küçük sergi salonunda teşhir edilmeye başlandı. TBMM Başkanlarına verilen tüm hediyelerin envantere kaydedildiği, fotoğraflarının çekilerek, albüm haline getirildiği belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!