Benetton destekli Birima Afrikalının umudu oldu

Güncelleme Tarihi:

Benetton destekli Birima Afrikalının umudu oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2008 00:00

Benetton’un destek verdiği Africa Works kampanyasını başlatan Senegalli şarkıcı Youssou N’Dour, Birima ile sadece güven unsuruna dayanarak mikro krediler veriyor.

Afrika’nın artık sadaka istemediğini belirten N’Dour, "Geleneksel bankacılık sistemi insanlara yardım edemiyor. Global kriz ortada. Bankaların tepesindekiler sistemi sorgulamalı. Bizimki devrimci sistem" dedi.

SÖZÜNÜ tutan kişilere değer veren ve halkıyla yılda sadece bir kez buluşan 19’uncu yüzyılda yaşamış Senegalli kral Birima’nın ismi, küçük umutları yeşertecek mikro kredinin ismi oldu. Birima kredi kurumunu kuran Senegalli şarkıcı Youssou N’Dour, Afrika’nın bağışlarla, yardımlarla bir yere varamayacağını, artık sadaka istemediklerini söylüyor. N’Dour’a göre kredi alıp, bunu geri ödeyecek olan insanlar onur ve itibarlarına da sahip çıkmış olacak. Senegalli küçük girişimciler yaratmayı amaçlayan Birima, maddi teminat yerine geri ödeme sözünü yeterli sayıyor. Birima’nın da, Bangladeşli Muhammed Yunus’a Nobel Barış Ödülü getiren mikro kredi projesi kadar ses getirmesi bekleniyor. İtalyan Benetton ise Şubat ayında başlayan Africa Works (Afrika Çalışıyor) kampanyasına destek veriyor. 19 ülkeden 200 gazetecinin katıldığı ve United Colors of Benetton’un "Birleşik Renkler" felsefesine uyumlu bir tablo oluşturan etkinlikte Youssou N’Dour sorularımızı yanıtladı.

YARDIM ETMEK İSTİYORDUM

Birima projesi nasıl başladı?

- Ünlülerden bir şeyler yapmaları beklenir. Yardım etmek istiyordum ama insanlara her gün balık vermek yerine onlara balık tutmayı öğretmek daha iyi bir yöntem. Bir genç, yıllar önce benden 200 bin Frankı istedi ama bunu geri ödeyeceğini söyledi. Küçük bir hediyeyle birlikte ödedi. Çok etkilendim. Yöntem bu olmalı, dedim. Verdiğim ilk mikro kredi oydu. Saygınlık çok önemli. Afrikalı artık sadaka, hediye, bağış istemiyor. Onurlu çalışan, üreten insanlar olmaya çalışıyor. İtibarlarını geri istiyor. Yoksullukla mücadele etmenin başka yolları olmalı. Birima Senegal’den çıktı ama bütün Afrika’ya yayılacak. Maddi teminat beklemeden kredi vereceğiz. Daha çok kadın ve gençlerin kullanacağına inanıyorum.

İnsanların sözüne güvenmenizi sağlayan nedir?

- Geleneksel bankacılık sistemi yürümüyor. Global kriz ortada. Bizimki devrimci bir sistem. Amacımız bankaların tepesindeki yöneticilerin mevcut sistemi sorgulamasını sağlamak. Yöntemleri değiştirebileceklerini düşünmelerini sağlamak. Yeni bir sistem önerdik. Bugün bankacılık sistemi insanlara yardım edemiyor. Para bulmak kritik bir durum ama verecek garantileri yok.

1000 Euro’ya kadar kredi vereceksiniz. Faiz oranı ne olacak?

- Personel giderleri için faiz oranı minumum olacak. Birima’nın kárlılık derdi yok. Kredi komisyonu faiz oranına karar verirken, ben arada bu oranları düşürmek için savaşan kişi olacağım. Türkiye’den de Birima içinde yer alıp düşük faizlerle kredi vermek isteyen finansal kuruluşlar olursa, çok seviniriz.

Afrika daha önce de kredi aldı.

- Bono ile de kampanyalara katıldım. İdrak ettim ki kredi alan taraf hep devletler. Şimdi ilk ez halk kredi alacak. Demet CENGİZ BİLGİN

Kupada bizi elediniz, Türklere çok kızgınım

ANKARA’da bulunduğunu, orada gördüğü hareketlilik ve canlılıktan çok etkilendiğini anlatan Youssou N’Dour Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girme çabalarını olumlu bulduğunu söyledi. Türkiye’nin Afrika’da da büyük bir rol üstlenebileceğini vurgulayan N’Dour Türk milli takımının 2002 Dünya Kupası’nda Senegal’i yendiğini hatırlatarak "Kupada bizi elediniz, Türklere çok kızgınım" dedi.

İletişim kampanyası Benetton’dan

UNITED Colors of Benetton, 021 Benetton ve Sisley markalarının sahibi Benetton Group, Africa Works projesini desteklemek amacıyla tutarını açıklamadığı önemli bir miktar para bağışladı. Öte yandan Benetton kampanyanın reklam çalışmaları ile iletişimini de üstlendi. Africa Works t-shirtlerinin satışından elde edilen gelirin bir kısmı da projeye bağışlanacak. Youssou N’Dour’un dünya turnesinin ve 5 Nisan Paris konserinin iletişimini de Benetton üstlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!