Ben yazdıklarımı yaşıyorum

Güncelleme Tarihi:

Ben yazdıklarımı yaşıyorum
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2001 00:00



Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

Şarkı sözleriyle tepki toplayan Eminem'in kitabı çıktı.

Müzik dünyasında en çıkıntı kim diye sorulduğunda akla ilk gelen isimlerden biri Eminem. Kadınları ve eşcinselleri aşağılayan sözleri yüzünden eleştiriliyor. İngiltere'de birkaç gün önce bir gencin intihar etmesinden sorumlu tutuluyor. Çünkü intihar notunda Eminem'in bir şarkı sözleri yer alıyor. Ama o geldiği dünyanın sesiyle konuşuyor.

Önce isminden başlayalım, EMİNEM... Onun adı Marshall Mathers, kısaltılışı M & M, yani okunuşu Eminem...

Müzik dünyası geçen yıldan beri onu konuşuyor. Ünlü müzik dergileri albümünün 99 yılının en iyi on albümü içinde olduğunda hemfikir.

Sevenleri çok.

Nefret edenleri de.

O kadar ki Grammy müzik ödüllerinde (dört adaylığı vardı) ödül verilmedi.

Çünkü...

Ama bir dakika, en baştan başlayalım.

Ben, umarsız bir rock ve metal fanatiğiyim. Sevdiğim parçalara rastlarım diye gece gündüz MTV kanalını açık tutuyorum. Eminem'i ilk kez ‘‘My name is’’ adlı parçasıyla tanıdım. Müziğine kayıtsız kalmak mümkün değil. Klibi de epey gırgırdı. Sadece klibe bakıp, ‘‘Vay, amma cesur, ne vahşi bir mizah anlayışı var’’ demiştim.

ORTA ALT SINIF

‘‘Benim adım Slim Shady’’ diyordu. Slim Shady, Eminem'in, dediğine göre bir gün tuvaletteyken aklına gelen bir isim. Bir tür takma isim. Aslında bir karakter. Eminem'in geldiği yerlerin, yaşadıklarının, Amerikan orta-alt sınıfının bir temsilcisi. Şarkıların sözlerinde o dünyanın sesi ve sözleri, öfkesi ve özellikle de ‘‘geyiği’’ var.

İşte ona ‘‘kadın düşmanı’’, ya da eşcinsel düşmanı‘‘ yaftalarının yapıştırılmasında bu geyik muhabbetinin etkisi var.

Kanada'da kadın grupları ayağa kalktı ve Eminem'in şarkılarındaki kadın düşmanı sözler yüzünden Kanada'ya girişini önlemek istediler.

Eminem'e homofobik yaftası da yapıştırıldı.

Buna itirazım var.

27 yaşındaki Detroit'li hip hopçu, tipik bir orta-alt Amerikan sınıfı çocuğu. Durmadan oradan oraya yolculuk yapmakla geçmiş çocukluğu. Daha 8 yaşındayken rap dinlemeye, 12-14 yaşlarında kendi şarkılarını yapmaya başlamış. Siyahların bulunduğu mahallelerde yaşamış.

11 yaşındayken kardeşinin altını değiştiren, 12 yaşlarında porno film gösteren sinemalara giden, yaramaz, okulda problem çıkaran bir çocukmuş.

Zaten kendisine sorulduğunda ‘‘yazdıklarım yaşadığım şeyler’’ diyor.

Şimdi soruyorum: Hiç açık bir pencereden mahallenin top oynayan küçük bıçkınlarının kendi aralarındaki konuşmalarına kulak misafiri oldunuz mu?

Her türden küfüre rastlayabilirsiniz. Geyikleri aşağı yukarı bellidir.

Şimdi onlar kadın ya da eşcinsel düşmanı mı? Şiddet yanlısı mı? Evet küfür kötü birşeydir. Ama her yerde var. Bireysel ya da maçlardaki gibi toplu halde! İçerikleri de belli. Bu bir gerçek mi? Gerçek...

Eminem'in yaptığı, daha doğrusu şarkılarında Slim Shady'nin ağzından dinlediklerimiz de işte kimilerine göre Amerikan varoş dünyasının bir yansıması (işte bir şarkısında sözler:‘‘Bana bak, cehennemden geliyorum, kapa çeneni!’’), tabii dil açısından. Ama Eminem başka bir şey daha yapıyor: Amerikan kültürünün simgesi haline gelmiş herşey ve herkesle, tabii ki tabularla dalgasını geçiyor, tamam, saldırgan bir tavırla, ne olmuş yani? Eminem'in sözleri karşısında dehşete düşenlere Jim Morrison'ın ‘‘The end’’ adlı parçasını hatırlatırım.

ŞARKI SÖZLERİNE BAKIN

Bakın kimi şarkılarından şarkı sözleri:

‘‘Sizin evde Discovery Channel yok mu? Orada hepimizin memeli hayvan olduğumuzu öğretiyorlar. Bizler sadece memeli hayvanlarız. Ama bazılarımız yamyam!’’

‘‘Ne zaman bir çocuk çekip vursa hocasını, suçu Marilyn Manson'a atarlar.’’

‘‘Anneme endüstri tecavüz etti, ben doğdum.’’

Stan adlı parçasında, kendisiyle patolojik bir şekilde özdeşleşen bir hayranına söylediklerini duysanız, adeta aklı başında, yaşını başını almış biri gibi. Akıllı, uslu sözler, hatta terapötik!

Annesi, bir şarkısında kendisine küfrettiği için kendisine dava açtı.

Kadınları çok sevdiğini, küçük kızının altını değiştirdiğini, fazla ‘‘uçmayan’’ bir heteroseksüel olduğunu, yaptığı müziğin siyah kökenli olduğunu, kökenini önemsediğini, siyah arkadaşlarını sevdiğini ve birlikte çalıştığını söylüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!