Ben oralara hep giderim

Güncelleme Tarihi:

Ben oralara hep giderim
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2008 00:00

Genelkurmay Başkanlığı devir teslim töreninde kameriye altında gerçekleştirilen sohbet dikkatten kaçmadı.

Başbakan Erdoğan, Ertuğrul Özkök’ün yazısını hatırlatarak, "Beni öyle yerlere gitmiyorlar diye eleştirdiler. Halbuki ben hep Rumelikavağı’ndaki restoranlara giderim. Milletin tabağında, kadehinde ne olduğuyla ilgilenmem" dedi.

ANKARA’da AKP’ye açılan davanın kapatmama yönünde karara bağlanması sonrasında yaprak kıpırdamıyordu. Bu nedenle de gözler ilk önemli etkinlik olan askerlerin devir teslim törenlerine çevrilmişti. Komutanların özellikle devletin zirvesinin tam kadro katıldığı törenlerde ne mesaj vereceği merak ediliyordu. Bu önümüzdeki dönemde özellikle kapatma davası sonrası sivil-asker ilişkilerinin resmini vereceğinden dolayı da ayrı önem taşıyordu. Asıl tören, perşembe günü ana karargáhtaki Rauf Orbay salonunda gerçekleşti. Genelkurmay Başkanlığı’nı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’tan, İlker Başbuğ Paşa resmen devraldı. Mesajlar verildi, hassasiyetler seslendirildi. Sonrasında resepsiyon bölümüne geçildi. Karargáhın ortasındaki bahçede gerçekleşen davette devletin zirvesi için özel kameriye hazırlanmıştı.

Balıklı kavanoz ve meyveler

Muhteşem bir servis ve ikram dikkat çekiyordu. İçinde küçük balıkların olduğu kavanozların üzerine yerleştirilen meyve tabakları, bir gün önce belki de tarihte ilk kez bir askeri davette sunulan suşileri gölgede bırakıyordu. Normalde buraya gazetecilerin girmesi de imkansızdı. Ancak Ali Kırca, Sedat Bozkurt ve ben bir mucize eseri tam orta masada bir anda yerimizi aldık. Başlangıçta, Büyükanıt ve Başbuğ Paşalar içeride tebrikleri kabul ettiğinden buraya gelemediler. Protokol düzeninde en ön sırada olan devletin sivil zirvesi salonda tebrikte bulunup herkesten önce bahçedeki bu bölüme geldi. Bu nedenle de protokol için hazırlanan kameriyede hemen yanıbaşımızda mini zirveler gerçekleşti.

Özkök’ün yazısını hatırlattı

Önce uzun süre Başbakan Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ayakta herkesten uzak bir köşede sohbet etti. Sonra Erdoğan, Gül, Meclis Başkanı Köksal Toptan, eşi, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve eşi aynı masada oturarak sohbet etti. Bize sadece iki metrede gerçekleşen sohbette, laf döndü dolaştı ve Ertuğrul Özkök’ün o çok konuşulan yazısına geldi. Başbakan, önce masadakilere bu yazıyı hatırlattı.

Bardakla tabakla ilgilenmem

Başbakan, "Beni öyle yerlere restoranlara gitmiyorlar diye eleştirdiler" diyerek, şu yönde sözler sarf etti:

"Sonra da geçenlerde benim sonunda gittiğimi yazmışlar. Halbuki oradakiler de bilir, ben hep Rumelikavağı’ndaki restoranlara giderim, yıllardır giderim. Birini öğrenip, ilk olmuş diye yazmışlar. Bilmedikleri gidişlerim de oldu halbuki. Ben, su da olsa, başka şey de olsa milletin bardağında tabağında, kadehinde ne olduğu ile ilgilenmem. Benim için herkes aynı değerdedir ve tüm vatandaşlarımla da aynı ortamda bulunurum." Sohbeti benimle beraber duyanlardan, "Daha önceki gidişlerimi bilmiyorlar, halbuki ben hep böyle yerlere giderim" bölümünü dün özellikle bir kez daha teyit ettirdim.

MGK ayarında taktik zirveler

Sonrasında, Cumhurbaşkanı Gül ve Erdoğan’ın yanlarına Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç da geldi. Büyük ihtimalle konu Karadeniz’deki Batılı savaş gemilerinin geçişi kaynaklı gerginlik oldu. Daha sonra bu komutanın ayrılmasının ardından bu kez Gül el işareti ile Talat’ı çağırdı. O sırada Başbuğ Paşa da tebrikleri tamamlayarak, sessiz ama derinden giden sohbete katıldı. Böylece, eylülde başlayacak Kıbrıs görüşmeleri öncesi MGK ayarında sıkı bir ayaküstü taktik toplantı gerçekleştirildi. Sohbet çok sıcaktı.

Ancak, o günden kalan, devletin zirvesinin sohbetinin açılış konusunun Ertuğrul Özkök’ün yazısı olmasıydı.

Orduda ilk suşi ikramı

ÇARŞAMBA günü Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda, komutanın Orgeneral İlker Başbuğ’dan Orgeneral Işık Koşaner’e geçişi nedeni ile yapılan törenin ardından verilen resepsiyon bir ’ilk’e de sahne oldu. Davetlilere hazırlanan dönerli sandviçler ve kanepelerin yanısıra böylesine bir askeri davette ilk kez Japon yemek kültürünün sembolü olan suşiler ikram edildi. İçinde karides, salatalık ve avokadoların bulunduğu suşi setleri dağıtıldı.

Dört afişle 30 Ağustos

GENELKURMAY Başkanlığı, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla 4 afiş hazırlattı. Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesindeki afişlerin ilkinde üstte Türk Bayrağı ve Atatürk’e ait bir fotoğraf, altta ise Türk askerleri yer alıyor. Atatürk’ün "Ordumuz, hayat ve haysiyet mücadelesinde milletin ve milletin gayelerinin yegane dayanağıdır" sözü yazıyor. İkinci posterde, genç bir kız öğrenci bir elinde bayrakla ve bir elinde Atatürk posteri ile görülüyor. Posterin orta kısmında "Hürriyet ve Bağımsızlığımızın Ölmez Abidesi 30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlu Olsun" yazısı yer alıyor. Üçüncü afişte solda Atatürk heykeli önünde Türk Bayraklı gaziler, sağda ise elinde bayrakla bir genç kız bulunuyor. Afişin üzerinde ise "Her Nesilde Bu Gururu Yaşıyoruz" yazısı yer alıyor. Diğer afişte ise ortadaki "30 Ağustos" yazısının kenarlarında bayramlarda çekilmiş 4 fotoğraf görülüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!