Belgeler markette de çıktı

Güncelleme Tarihi:

Belgeler markette de çıktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı'na ait gizli belgelerin eskiciye satılan çelik kasalarda ortaya çıkması ile patlak veren skandal, Ankara'yı karıştırdı. Devlet sırrı niteliğindeki gizli belgelerin ilk olarak bir markette ortaya çıktığı belirlendi.

Akıllara durgunluk veren Dışişleri'nin gizli belgeleri skandalının seyri şöyle gerçekleşti:

Ankara İvedik Hurdacılar Sitesi'nde dükkanı bulunan İsmet Özdemir'in oğlu Aşir Özdemir, Milli Emlak'ın açtığı ihalede çelik kasaları 1995'te satın aldı. İçinde evrak olduğu bilinmeyen kasalar, önce bit pazarına, daha sonra da İvedik'teki dükkana götürüldü. Ancak üç yıl boyunca kapağı açılıp içine hiç bakılmadı.

Bundan bir süre önce, 15 kadar kasadan ikisini marketçilik yaptığını söyleyen bir kişi, Aşir Özdemir'den satın aldı. Bu kişi kilitleri olmayan dolapları açtırdı. Karşısında bir anda gizlilik dereceli evrakı görünce paniğe kapıldı.

Belgelerin üzerindeki antetlerin Dışişleri Bakanlığı'na ait olduğunu görünce hemen bakanlığı aradı. Ancak bakanlıkta hiç kimseyi olayın ciddiyetine inandıramadı.

Market sahibi bunun üzerine amcası olan emekli bir Albay aracılığı ile Genelkurmay'ı haberdar etti.

Genelkurmay konuyla hemen ilgilenip, bir heyet ile önce markette bulunan kasadaki gizli belgeleri aldırdı.

Bu heyet marketçiden kasayı nereden aldığını öğrendi. Hemen bit pazarı ve İvedik Caddesi’ndeki eskiciye gidilerek diğer kasalardaki gizli belgelere el konuldu.

Hâlâ satılmayı bekleyen kasaların içinde de gizli belgelere rastlandı. Genelkurmay'dan gelen ekip bunlara da el koydu.

Eskici aldığı kasalardan bazılarını sattığını da açıkladı. Eskici, marketçiye sattığı kasada olduğu gibi, diğer kasaların içini açıp kontrol etmediğini söyledi. Bu durum belgelere ilişkin endişeleri daha da artırdı.

ORGENERAL BİR, KIZGIN

Geçen hafta bir brifing esnasında konu ile ilgili kızgınlığını ifade eden Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir'in, ‘‘Belgeler konusundaki bu gelişmeler çok üzücüdür. Bunca yıldır devletin güvenliğini ilgilendiren gizli belgelerin bir eskicide ortaya çıkması kabul edilebilecek gibi değildir’’ dediği öğrenildi.

Ayrıca Dışişleri Bakanlığı'ndan bir ekibin de Genelkurmay'a çağrılarak askerlerin bu konudaki endişelerinin dile getirildiği ve daha sonra evrakın Dışişleri yetkililerine teslim edildiği belirtildi.

Dışişleri soruşturma başlattı

Gizli Belge skandalı üzerine Dışişleri Bakanlığı'da resmi bir soruşturma açtı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Necati Utkan, dün Hürriyet'te yer alan skandalla ilgili olarak haftalık olağan basın toplantısında yöneltilen sorulara, ‘‘Bu konuda bir soruşturma açmış bulunuyoruz’’ yanıtını verdi.

Konu ile ilgili uzmanlar, kasaların üzerinde satılmadan önce 'boş' yazısının yapıştırılmasından kaynaklanan bir yanlışlık sonucu belgelerin eskiciye gittiğini ileri sürdüler ve şunları söylediler: ‘‘Dışişleri Bakanlığı'nın şu anki binası ihtiyaçlarımıza cevap vermiyor. Yedi ayrı binada dağınık olarak çalışıyoruz. Biz bakanlık olarak evrak güvenliğine aşırı önem veririz. Ancak Bakanlığın uygun bir binaya kavuşmaması halinde, günün birinde evrakı taşıyan Dışişleri görevlisine bir arabanın çarpması halinde bu tip gizli belgeler Balgat'ta yol üzerinde de bulunabilir.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!