Belediyeye deprem göçü

Güncelleme Tarihi:

Belediyeye deprem göçü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2001 00:00


Kemal DİYARBEKİR - Sevinç YAVUZ
Haberin Devamı

Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda görevli altı bin personel, Saraçhane’deki tarihi Belediye Sarayı’nın depreme karşı güçlendirilmesi çalışmaları nedeniyle Merter’de inşaatı süren yeni hizmet binasına taşınıyor.

İnşaatına İGDAŞ Bölge Müdürlüğü Hizmet Binası olarak başlanan, ancak, 17 Ağustos Depremi sonrası meydana gelen gelişmeler üzerine, Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası olarak değerlendirilmesine karar verilen yapının önümüzdeki aylarda tamamlanması ve personelin taşınması işlemlerine mayıs ayında başlanması planlanıyor. Personelin yeni binaya taşınmasından sonra Saraçhane’deki tarihi binanın depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi için başlatılan çalışmalara hız verilecek. Bu çalışmaların tamamlanmasından sonra, personelin bir bölümü eski binaya geri dönerken, bazı belediye birimleri çalışmalarına yeni hizmet binasında devam edecekler.

Soru işaretli onarım

Büyükşehir Belediyesi Belediye Sarayı'nı boşaltıyor. Ancak onarım projesine ilişkin iddiaların ardı arkası kesilmiyor.

İddia 1: Projeyi hazırlayan Karteks firması, Kazova İnşaatı'ın devreye girmesinden sonra devre dışı bırakıldı.

Karteks firması yetkilileri: Biz onarım ve takviye projesini çizdik. Kazova İnşaat bir-iki ufak değişiklik istedi. İki çizim arasında orta nokta bulunmaya çalışıldı. Bir orta yol bulundu. Yapılan değişiklikleri nihai olarak Belediye kontrol ediyor. Biz ancak değerleri beğenmediğimizde devreye giriyoruz. Ama mesela dış cephede bir süs istenirse bizim kontrolümüzde değildir.

Büyükşehir Belediyesi: Belediyemiz için yapılan güçlendirme projesinde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.

İddia 2: Büyükşehir Belediyesi genelgelere aykırı hareket ediyor. Dünyada hem inşaat işinin projesini, hem müteahhitliğini hem de kendi kontrolörlüğünü yapacak bir yöntem olabilir mi?

Büyükşehir Belediyesi: Projenin kontrolörlüğü ve denetimi Yapı İşleri Müdürlüğü Kontrol Teşkilatı tarafından yürütülmektedir.

Bayındırlık İl Müdürlüğü: Büyükşehir Belediyesi sözkonusu olan bir kamu binası olduğu için 2886 Sayılı İhale Yasası'na uymak şartıyla kendi yapısını kontrol edebilir.

İddia 3: Kazova İnşaat firması dünya inşaat sektöründe rağbet görmeyen malzemeyi kullanıyor. Bu malzeme ihale bedelini yaklaşık 1 trilyon lira arttırdı. Bu para kimler arasında paylaşılacak?

Karteks firması: Kazova İnşaat'ın karbon gibi gibi pahalı malzeme kullandığı doğru. Büyükşehir Belediyesi firmanın bu talebinden sonra inşaatın pahalıya çıkıp çıkmayacağı konusunda bizden de görüş istedi.

Büyükşehir Belediyesi: Güçlendirme projesinde ihale bedeli aşılmayacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!