Belediyeye bağış veriyoruz

Güncelleme Tarihi:

Belediyeye bağış veriyoruz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Valiliği'nde yapılan otopark zirvesinde otopark mafyasını önlemek amacıyla yeni kararlar alındı. Toplantıda gözaltına alınan değnekçilerin, Eminönü Belediyesi'ne bağış karşılığında işletme hakkını aldıkları makbuzlar ortaya çıktı.

Süleymaniye'deki tarihi ahşap konakların otopark mafyası tarafından yakıldığı haberinin gazetemizde yayınlanmasından sonra, İstanbul Valiliği harekete geçti ve önceki gün valilikte bir toplantı düzenledi. İstanbul Vali Yardımcısı Fahir Işıksız başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda önemli kararlar alındı. Valiliğin hazırladığı ön çalışma raporunun incelendiği toplantıya Kültür Müdür Yardımcısı Oğuzhan Akhun, İtfaiye Müdür Yardımcıları Ceyhun Tonguç Karakuş ve Salih Karataş ile Eminönü Belediye Başkan Yardımcısı Melih Zoba katıldı. Hürriyet İstanbul'un da başından itibaren izlediği toplantıda alınan kararlar, gözlerin Eminönü Belediyesi'ne çevrilmesine neden oldu. Vali Yardımcısı Fahir Işıksız toplantıda, yapılan ön çalışma sonunda 1995-1998 tarihini kapsayan yangın raporlarının incelendiğini ve bu tarihler arasında 20 ahşap binanın yandığının tespit edildiğini söyledi. Işıksız, ilk inceleme sonunda 20 kaçak otoparkın belirlendiğini, 48 ahşap yapının ise yıkıntı halinde olduğunu belirtti.

Ön inceleme raporunun tartışıldığı toplantının en dikkat çeken bölümü ise, alınan kararlardı. İlk olarak Emniyet, Kültür Müdürlüğü, Belediye, Kaymakamlık ve Tapu Kadastro Dairesi'nden birer yetkilinin beş kişilik bir kurul oluşturması kararlaştırıldı. Bu kurula, Süleymaniye Bölgesi'ni adım adım gezerek kaçak otopark sayısını kesin olarak belirleme görevi verildi. İkinci önemli görev ise, İstanbul İtfaiye Müdürlüğü'ne verildi. İtfaiye'den yangın kayıtlarını 1990 yılından bugüne kadar incelemesi ve Süleymaniye'de meydana gelen yangınların tam olarak bir dökümünü yapması istendi. Toplantının en can alıcı noktasını ise, Süleymaniye yangınları konusunda gözlerin Eminönü Belediyesi'ne çevrilmesine neden olan son karar oluşturdu. Vali Yardımcısı Fahir Işıksız, toplantıda, bir süre önce Süleymaniye'de gözaltına alınan otoparkçıların ‘‘Otoparkları Eminönü Belediyesi'nden bağış karşılığında kiraladık’’ yönündeki ifade verdiklerini ve bağış makbuzları ibraz ettiklerini açıkladı. Makbuzlarda Mehmet Kılıçarslan, Yabir Başdoğan, Mehmet Sarıcan ve Zeynel Erkoçak adlı otoparkçıların 10 ile 30 milyon lira arasında değişen miktarlarda Eminönü Belediyesi'ne bağışta bulundukları görüldü. Bunun üzerine toplantıda son karar olarak, ‘‘Eminönü Belediyesi'nce verilen, daha önce Emniyet'te gözaltına alınan kişilerde bulunan ve otopark ücreti olarak iddia edilen ivazsız bağış makbuzlarının incelenmesi’’ istendi. Eminönü Belediye Başkan Yardımcısı Melih Zoba ise, herkesin belediyeye bağışta bulunabileceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!