Belediyeler sanal, şeffaf ve hızlı olacak

Güncelleme Tarihi:

Belediyeler sanal, şeffaf ve hızlı olacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2003 19:23

İnternet kamuda da yaygınlaşıyor. Devletin en küçük ama halka en yakın birimi olan belediyeler hizmetlerini sanal ortama taşıyor. 'E-belediye' alanında dünyaca ünlü bir uzman olan Dr. Costis Toregas, Eylül ayında yapılacak olan Bilişim Zirvesi’ne katılmak üzere Türkiye’ye geliyor. Toregas e-belediye uygulamalarının getirdiği kolaylıkları, yüklediği sorumlulukları ve kazandırdığı avantajları anlattı.

İnternet devrimi ve küreselleşme her alanda olduğu gibi kamuda da etkisini gösteriyor. Eski yöntemler bir kenara kaldırılıyor, yerlerine yeni 'e' yöntemler geliyor.

E-devlet, e-yönetim, e-yönetişim kavramları yavaş yavaş gündelik dile yerleşti. Bu teknoloji sayesinde devletin verdiği servisler sanal ortama taşınıyor. Günlerce kuyruğa girmek yerine artık işler bir 'tık'la hallediliyor.

Devletin daha 'büyük' birimlerinin yanı sıra belediyeler de e-devlet uygulamalarından nasibini alıyor. Yerel yönetimlerde bilgi teknolojilerinin kullanımı 'e-belediye' kavramını ortaya çıkardı. Bu sayede belediyelerin hizmetleri açık ve şeffaf bir şekilde gerçekleşebiliyor.

NELER YAPILIYOR?

İstanbul'da e-belediye çalışmaları hızla sürüyor. Örneğin, Ümraniye Belediyesi kapsamlı bir web-sayfası hazırlamış. ‘‘Her şey daha güzel bir Ümraniye için‘‘ sloganıyla hizmet veren sayfada borç sorgulama, belediye sicilini öğrenme, rayiç bedellerini sorgulama gibi hizmetler veriliyor. Ümraniye Belediyesi ve faaliyetleri hakkında bilgiler yer alıyor.

Aynı şekilde, Şişli Belediyesi'nin web-sayfasında belediye ile ilgili bilgilerin yanı sıra çeşitli web-sayfalarının adresleri veriliyor. Cenaze, evlenme, askere gitme, iş kurma gibi alanlarda bilgiler bulunuyor.

Türkiye'nin ilk ISO 9001'li belediyesi olan Bahçeşehir Belediyesi de geniş çapta bir e-belediye hizmeti sunuyor. Belediyenin web-sayfasında Bahçeşehir'le ilgili neredeyse her türlü bilgiye ulaşmak mümkün. Önemli telefonlardan, ulaşım bilgilerine, ilçede düzenlenen etkinliklerden, Bahçeşehir Belediyesi'nin çalışmalarına kadar her tür bilgi mevcut. Ayrıca, Bahçeşehirliler vergilerini internetten ödeme imkanına sahip.

Kadıköy, Kağıthane, Beşiktaş belediyeleri de e-belediye faaliyetlerini hayata geçiren belediyeler arasında. İstanbul dışında Aydın, Eskişehir, Yalova, Bursa, İzmir gibi illerde de e-belediye faaliyetleri sürüyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 'e' uygulamalarını kapsayan e-İstanbul projesi ilk kez geçtiğimiz yıl eylül ayında gerçekleştirilen CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı'nda yer aldı. Fuarda değişen yerel yönetim anlayışı halkla buluştu, uygulamalar hayata geçirildi. Ziyaretçiler e-ödeme, e-üyelik, e-fatura, e-bilgi, e-rezervasyon, e-satış, e-ulaşım ve e-anket gibi uygulamalarla tanıştı.

Bu yıl 1-7 Eylül'de 12'ncisi gerçekleştirilecek olan CeBIT Bilişim Eurasia kapsamında konu küresel boyutlarda daha geniş bir şekilde ele alınacak.

E-belediye ve e-yönetişim alanında uzman bir isim olan Dr. Costis Toregas CeBIT'in davetlisi olarak Türkiye'ye geliyor. Toregas 30 yıldan uzun bir süredir Public Technology, Inc (PTI) adlı kar amacı gütmeyen bir şirkette çalışıyor. Burada yerel hükümetlerin teknolojiyi verimli bir şekilde kullanmasını sağlamak için çalışmalar yürütüyor. 1985'ten bu yana PTI'nin başkanlığını yürütüyor. Toregas'la CeBIT öncesi e-belediye, e-yönetişim ve e-devlet konuları üzerine konuştuk:

E-devlet ile e-yönetişimin farkı nedir?

- Başında bir 'e' harfi olsa da olmasa da fark aslında aynı. Devlet, servislerin yürütüldüğü ve süreçlerin yönetildiği bir yapı. Yönetişim ise devletin iyi yönetilmesi için gereken unsurlar. Örneğin, bir e-devlet projesi, halkın problemlerinin belirlenip çözümlenmesini içerebilir. E-yönetişim bunun uygulanma ayağıdır. Bu kapsamda bir halk meclisi oluşturulur ve proje elektronik ortamda hayat bulur. Sistematik bir şekilde sorunlar belirlenir, önem sırasına dizilir ve yetkililere sunulur.

BİLGİNİN NİMETLERİ

E-yönetişimin yerel yönetimler için önemi nedir?

- E-yönetişimin hedefi bilgi işlem teknolojisinin bütün nimetlerini devlette uygulamak. Bilgi işlem teknolojisi özel sektöre büyük değişiklikler getirdi. Müşterilerle, tedarikçilerle ve çalışanlarla olan ilişkiler tamamen değişti. Bütün bunların devlet bünyesinde uygulandığında nasıl bir değişim yaşanacağını bir hayal edin. Yerel yönetim, devletin halka en yakın ayağı. Bu nedenle de demokratik ve duyarlı olması gerekiyor. E-devlet sayesinde biçok servis daha yaratıcı ve verimli bir şekilde sağlanıyor. Aynı zamanda politik süreçler yeni, heyecanlı ve dinamik bir hal alıyor. Yerel yönetimler her zaman bölgesel ekonomik baskılar ve fırsatlar arasında gidip gelirler. Bir şekilde diğer yönetim birimleriyle ve halkla bağlantı içinde olmaları gerekir. E-devlet sayesinde bütün bu birimleri birbirine bağlamak ve toplumun sorunlarına kapsamlı çözümler bulmak mümkün oluyor.

E-yönetişim halka ne kazandırıyor?

- E-devlet'ten önce 'e-vatandaş'ların olması gerekir. Bu da bütün dünyada bir problem. Çünkü herkes bu teknolojiyi kullanamıyor. Bilgisayarlar pahalı aletler. Herkesin evinde internet bağlantısı yok. İnternet kullanımı belli bir eğitim gerektiriyor. Bu nedenle yerel yönetimler işe ilk başta halkı eğiterek başlamalılar. E-yönetişim sayesinde yönetim süreçleri tamamen şeffaflaşıyor. Dokümanlar, süreçler ve finansal belgeler herkesin gözü önünde. Bu şeffaflık ve bilgi paylaşımı yoluyla süreçler çok daha demokratik bir şekilde işliyor. Bireyler devletin işleyişi hakkında bilgi almakla ve buna katılmakla kalmayacak. Aynı zamanda birbirleriyle de yeni ve dinamik bir ortamda haberleşme imkanı bulacak. E-mail, chat odaları, web seminerleri bunun tohumlarını attı.

Ne gibi sorumluluklar getiriyor?

- Avantajlarının yanı sıra birçok sorumluluk da yüklüyor. Öncelikle, sürekli katılım istisna değil, kural olacak. İnsanlar farklı görüş açılarını kabullenmeyi ve ortak çözüm bulmayı öğrenecekler. Elektronik iletişim, dokümanların paylaşımı ve bir grup insan tarafından yürütülen yaratıcı projeler e-yönetişime damgasını vuracak. Olumlu sonuçlar almak için bütün vatandaşların birbirine ve devlete güveni sağlanmalı. İşte bu nedenle e-devlet konusunda yerel yönetimlere büyük görev düşüyor. Çünkü onlar halka en yakın birim. Sorunlarına doğrudan ve içten cevap vermeleri mümkün.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!