Belediye uyardı:Kara kış geliyor

Güncelleme Tarihi:

Belediye uyardı:Kara kış geliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 1997 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Prof. Mustafa Öztürk, El Nino'nun Şubat sonuna kadar Türkiye'yi etkileyip, soğuk, yağış ve fırtına getireceğini iddia etti.

Prof. Öztürk bu tahminleri Dünya Meteoroloji İstasyonu'ndan aldıkları raporlara dayandırdı. Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Öztürk'ün bu tahminlerini Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahminleri Daire Başkanı Recep Yılmaz ise doğrulamadı.

Sert de olur, ılık da

Recep Yılmaz, dünyada 10 günden fazla süreyi kapsayan hava tahmini yapılamadığını söyledi ve ‘‘El Nino'nun Türkiye'yi nasıl etkileyeceğini şimdiden tahmin etmek olanaksızdır. Okyanustan kaynaklanan bir hava akımı olan El Nino, basınç sistemlerini etkiliyor. Bu Türkiye'ye sert geçecek bir kış mevsimi olarak da yansıyabilir, ılık bir kış olarak da’’ dedi.

Meteorolojist değil kahin

10 günü aşan süreler için hava tahmini yapanlara ‘‘meteorolojist’’ değil ‘‘kahin’’ denilebileceğini belirten Yılmaz, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 10 güne kadar tahmin raporu çalışması yaptığını ve şiddetli yağış, soğuk hava ya da fırtına konusunda gereken uyarıyı önceden yapacaklarını anlattı.

Haftaya pek yağış yok

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verdiği bilgilere göre bugün yurdumuzda yağış yok. Trakya parçalı bulutlu, iç ve doğu kesimler ise sisli geçecek. Yarın Marmara'nın batısı ile Kuzey Ege kıyıları arasında yağış beklenirken, 10 Kasım Pazartesi Türkiye'de yağış olmayacak.

11-12 Kasım günleri yağış beklenmiyor. 13-14 Kasım günleri ise Marmara, Ege ve Karadeniz yağış alacak. Hafta boyunca sıcaklık bazı yerlerde mevsim normallerinin üzerine çıkacak, yağışlar ise yer yer sağanak şeklinde gerçekleşecek.

Hava insanları nasıl etkiliyor

Gün ışığı Günlerin kısalmasıyla insan daha az gün ışığı alıyor. Beyne, gözler ve görme sinirleri aracılığıyla yeterli ışık ulaşmadığından beyin melatonin hormonu üretmeye başlıyor. Aşırı melatonin, yorgunluğa ve karamsarlığa neden oluyor.

Depresyon sebebi Vücut 37 dereceye ayarlı. Hipotalamus, kendisine ulaşan dış faktörlere göre vücudu ya terleme ya da titremeyle ayarlıyor. Alçak basınç depresyon, başağrısı, uykusuzluk, kalp hastalıkları, hatta intihar vakalarının artmasına yol açıyor.

Rüzgarın etkisi Atmosferdeki elektriklenme yüzünden beyin daha fazla serotonin hormonu üretiyor. Sinir hücreleri arasındaki sinyalleri taşıyan serotonin hormonunun seviyesinin yükselmesi insanın duyarlı olmasına yol açıyor.

HERKESTE Farklı Ancak Alman uzmanlar, ‘Hava koşulları her insanı farklı etkiliyor. Hava tek başına hastalığa neden olmuyor, sadece varolan şikayetleri artırıyor’’ diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!