Bekir Bozdağ'dan yeniden yargılama açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Bekir Bozdağdan yeniden yargılama açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2014 15:14

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TBMM Adalet Komisyonu'nda önemli açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Bakan Bozdağ, TCK, CMK, ve TMK ile ilgili yeni paket hazırladıklarını ve en kısa sürede kamuoyuna açıklayacaklarını bildirdi. Bozdağ, dinlemelerle ilgili de kişinin güvenliğini yargıya karşı en üst düzeyde koruyan düzenleme yapılacağını söyledi.

Balyoz ve Ergenekon hakimlerine soruşturma sinyali

Adalet Bakanı, yeniden yargılama konusunda Başbakan'ın talimatı konusunda bakanlıkta çalıştıklarını ve HSYK teklifinin yasalaşmasının ardından Balyoz ve Ergenekon hakimleri hakkındaki şikayetlerin yeniden masaya yatırılabileceğini söyledi.

BOZDAĞ'DAN BOMBA AÇIKLAMALAR

Bekir Bozdağdan yeniden yargılama açıklaması
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bugün TBMM Adalet Komisyonu'nda yeniden yargılama ve dinleme konusunda çok önemli açıklamalarda bulundu. Bozdağ, Adalet Bakanlığı'nın Kanunlar Genel Müdürlüğü'nün Balyoz ve Ergenekon sanıklarına yeniden yargılaması üzerinde çalıştığını bu düzenlemenin hukuk sistemini nasıl etkileyeceği konusunun incelendiğini açıkladı. Bozdağ, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatı konusunda, Balyoz ve Ergenekon sanıklarına yeniden yargılamaya sıcak baktıklarını,Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ile de en kısa zamanda görüşeceklerini söyledi. Muhalefetin bu sözlerin lafta kalacağı eleştirisi üzerine Bozdağ, "Lafta kalmayacak somut adımları atacağız" dedi.

Bozdağ şu açıklamaları yaptı:

Haberin Devamı

HAKİMİN HATASI YÜZÜNDEN DEVLETE DAVA YANLIŞ
"Bir hakim veya savcının haksız fiili olsa da bundan devlete karşı açılmasını doğru olmadığına inanıyoruz. Bu konudaki davanın devlete karşı açılmasını yanlış. Bunu değiştirmek için çalışıyoruz.''

YENİDEN YARGILAMAYA ÇALIŞIYORUZ
Sayın Başbakan yeniden yargılama konusunda TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ile görüştü o toplantıda ben de vardım. Sayın başbakan yeniden yargılama konusunda sıcak bakıyor ve bir talimatı olmuştu ve bu talimatı basınla paylaştı. Sayın Feyzioğlu da Başbakan'a görüşlerini arz ettiler Biz de bu çalışmaya katkı veririz dediler. Bize de yazılı metin de sundular. Şu anda Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğü'nde anayasa ve hukuk düzeninde ne kadar mümkün olduğunu, hukuk sisteminde Yargıtay'da bulunan ve kesinleşmiş dosyalar üzerinde artıları eksileri ile gördükten sonra burada herkesin üzerinde mutabık kalabileceği bir formülasyona ulaşabileceğimizi ve kapsamalı bir çalışma yürütüldüğünü söyleyebilirim.Bu bu işlerin yürümesi konusunda bir siyasi irade var

Haberin Devamı

FEYZİOĞLU'NA RANDEVU VERİLECEK
Sayın Feyzioğlu'nun randevu talebi var. Ben bu haftaya randevu verecektim ama işlerim yoğundu. Kendisine de geçmiş olsun diliyorum ameliyat oldu. En kısa sürede randevu verip görüşeceğim.

10 YIL TUTUKLAMA UZUN... ELEŞTİRİLERE KATILIYORUM
Uzun tutukluklar ilgili eleştirilerin hepsine ben de katılıyorum. 10 yıl yargılama yapıp sonuçlandıramıyorsak burada sıkıntı var demektir. O süreçte tutuklama on yılla sınırlandırıldı düzenleme yapılamadığı için Hizbullah sanıkları da tahliye oldu. Türkiye uzun tutukluluk meselesini mutlaka çözmelidir. Bizim elimizdeki rakamlar çerçevesinde beş yıldan fazla tutuklu 161 kişi var. Türkiye'deki rakamlar böyle. Hüküm verilmeyenlerle alakalı.

Haberin Devamı

ERGENEKON, BALYOZ HAKİMLERİNE ŞİKAYET DOSYALARI YENİDEN AÇILACAK
Bozdağ haklarında yüzlerce şikayet yapılan Balyoz ve Ergenekon hakimleri hakkındaki şikayetler üzerine HSYK 3. Dairesi'nin "incelemeye yer yok" kararlarının yeniden inceleneceğini söyledi.

TCK, CMK VE TMK PAKETİ
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kamuoyunda eleştiriler ışığında Türk Ceza Kanunu (TCK), Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) Terörle Mücadale Kanunu'nu (TMK) ile ilgili kamuoyunda gelen eleştirileri dikkate alarak yeni bir paket hazırladıklarını ve en kısa sürede kamuoyuna açıklayacaklarını da bildirdi.

YASADIŞI DİNLEMEYE MÜEYYİDE AĞIRLAŞTIRILACAK
Bozdağ, paketle yapacakları düzenlemelerden birinin CMK'da dinlemelerle ilgili olacağını söyledi. Bozdağ, soruşturmayla ilgisi olmayan kişilerin dinlemelerinin bile dosyaya girebildiğini bunun eleştiri konusu yapıldığını artık ilgili kişinin güvenliğini yargıya karşı en üst düzeyde koruyan yeni düzenleme yapılacağını söyledi. Bozdağ, kanuna aykırı dinleme yapanlarla ilgili müeyyidelerin de ağırlaştırılacağını da bildirdi.

Haberin Devamı

KURUL'UN AÇIKLAMASINI DOĞRU BULMUYORUM
Bozdağ, CHP'lilerin HSYK 1. Dairesi üyelerinin neden değiştirildiği ve HSYK toplantısında Ergenekon ve Balyoz hakimlerine neden inceleme başlatmadığı soruları üzerine de şu çarpıcı açıklamaları yaptı:

DİSİPLİN KONULARI BAŞLAYINCA TOPLANTIDAN ÇIKTIM
Yeni Adalet Bakanı ve Kurul Başkanı olarak toplantıya Adalet Bakanlığı Müsteşarımızla birlikte katıldı. Bu bir tanışma toplantısıydı. Toplu bir fotoğrafta verdik. Daha sonra toplantının gündeminde olan konular konuşuldu. Bir noktadan sonra disiplinle ilgili konular vardı. Ben bu yüzden bir noktadan sonra ayrıldıım ve HSYK Genel Kurulu'nun toplantıları devam etti. Kurul adına Kurul Başkanı ya da adına biri tarafından basına açıklama yapılmasını doğru görmüyorum. Kurul'un her gün açıklama yapması siyasallaşmaya neden olur ve bu Kurul'a olan güveni zedeler. Kurul kararları nasıl duyuruluyorsa aynı usulle duyurulması doğrudur. Kurul'un aldığı kararların önemli bir kısmı zaten yayınlanıyor. Öteki kararlar da kişilere tebliğ ediliyor. Benim bunun dışında Kurul'daki müzakareyi paylaşmam doğru olmaz. Kendi adıma doğru da görmüyorum.

Haberin Devamı

YASA ÇIKINCA ŞİKAYET DOSYALARI YENİDEN AÇILABİLİR
Dünkü oturumda da bazı arkadaşlar Ergenekon ve Balyoz sürecinde sürecinde pek çok ihbar şikayetler olduğunu söylediler. Önemli bir kısmı işleme konulmamış. Daireden Kurul Başkanı'nın önüne gelmeden işlem yapılmasına yer olmadığına karar verilmiş. Belki 100 belki 200 şikayet geliyor ama ilgili daire inceleme kararı vermezse kurul başkanının bundan haberi olması mümkün değil. Önüne gelen inceleme iznine ret ya da olur veriyor. Biz bir değişiklik önerdik. Eğer daire i müfettiş gönderilmemesine ve incelenmesine karar verirse bu da Kurul başkanını önüne gelecek. O zaman onları denetleme yetkisi olabilecek. Şu ana kadar maalesef olmamış yeniden inceleme talebi varl Bunlar gelmeyince yeniden bir daha bakma imkanı olmuyor. Belki bu HSYK değişikliğinden sonra bu tür şikayetlerle ilgili daha titiz bir yol izlenebilir.

HSYK'YA BAŞBAKAN'IN SUÇ DUYURUSUNU SORMADIM
HSYK 3. Dairesi'nin Başbakan ve diğer siyasilerin suç duyuruları üzerine de ilgili darinin resen harekete geçme yetkisi var. Ama ben bunu sormadım. Bir suç veya isnatta bulunduğu zaman HSYK'nın bunu gündemine alıp inceleme mekanizması var ayrıca neler yapıldığını görüşeceğim. Ekstra öğrenip sizinle paylaşacağım. Ama ben böyle bir konuyu gündeme getirmedim.

DEVLETE KARŞI DAVA YANLIŞ
Bir hakim veya savcının haksız fiili olsa da bundan devlete karşı açılmasını doğru olmadığına inanıyoruz. Bu konudaki davanın devlete karşı açılmasını doğru bulmuyorum.''

''LAFTA KALMAYACAK''

Muhalefetin bu sözlerin lafta kalacağı eleştirisi üzerine Bozdağ, "Lafta kalmayacak somut adımları atacağız" dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!